StoryEditorOCM
Slanosad su u stađunu

Artičoke su nevjerojatno zdrave i ukusne, a danas ih spremamo po receptu splitske chefice, na način omiljen u Dalmaciji

Piše Spiza SD
30. travnja 2023. - 12:15

Artičoke, taj divni mesnati pupoljak, upravo je u stađunu i nudi nam svo bogatstvo svog karakterističnog okusa, kao i cijeli niz zdravstvenih benefita. Zahvaljujući bogatstvu minerala, vitamina i antioksidansa smatra se da konzumacija artičoke doprinosi održavanju i poboljšanju cjelokupnog zdravlja, a najčešće se spominju poboljšanje zdravlja jetre i probavnog sustava te regulacija šećera u krvi, kolesterola i krvnog tlaka.

S artičokama se može napraviti puno lipih stvari, uključujući kuhanje, pečenje, grillanje, dinstanje i prženje, no za prvi prijedlog koji vam nudimo ove godine odabrali smo najklasičniji i u Dalmaciji najomiljeniji. Pripremite ih punjene, s bobom i bižima, kako je tradicija, a ako slučajno nemate pri ruci recept ili biste željeli iskušati kako ih priprema netko drugi, nabavili smo jedan stvarno dobar, splitske chefice Jolande Vitaljić, koju možete pratiti na Instagramu Chubby Chic By Jolanda

Artičoke s bobom i bižima

Sastojci:

10 artičoka
6 žlica krušnih mrvica
3 dl maslinovog ulja
6 žlica ribanog parmezana
1 cijeli češnjak
½ kg boba
½ kg graška
1 vezica peršina
sol i papar

Priprema:

Artičoke očistite tako da im uklonite oštećene vanjske listove i skratite peteljke. Namočite ih u vodu dok pripremate nadjev. U zdjeli pomiješajte nasjeckani češnjak, peršin, krušne mrvice, parmezan, maslinovo ulje i papar. Utisnite nadjev između listova, otprilike jednu žlicu po artičoki. Bob i grašak ubacite u lonac u koji ste stavili malo maslinovog ulja, a zatim poredajte punjene artičoke. Dodajte vodu tako da prekrije artičoke za ⅔. Ne zaboravite dodati ostatke nadjeva u umak! Kad počne kuhati, smanjite vatru i kuhajte još 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:56