StoryEditorOCM

Zavirili smo u uskrsnu trpezu najmlađeg pobjednika Masterchefa, imamo i recepte

Piše PROMO
27. ožujka 2024. - 15:35

Luka Veić, samozatajni 19-godišnjak iz splitskog zaleđa, osvojio je prošle godine simpatije hrvatske televizijske javnosti nakon što je postao najmlađi pobjednik popularnog kulinarskog showa Masterchef. Sada, ni tri mjeseca poslije finala sprema se za novi izazov, jedan kojim se planira etablirati na gastronomskoj karti Hrvatske. Luka, naime, uskoro preuzima kuhinju u splitskom restoranu "Jugo".

image

Luka Veić

Privatna arhiva

Dok smo s njim pričali, u lokalu dovršavaju neke od posljednjih detalja prije službenog otvorenja koje će biti iza Uskrsa. Slijedi još finalna obuka kuhinjskog osoblja, nakon čega će sve biti spremno za veliki dan. Nije nam htio u startu otkriti previše, no dotaknuo se jelovnika za koji je rekao da će predstavljati “tradiciju na moderan način”.

- Neće biti ništa strašno komplicirano kako bi bilo u doticaju s našim ljudima i turistima, no, opet, iza svakog jela će biti posebna prezentacija i priča. Plan je pritom jednostavan - potruditi se da se svaki gost osjeća ugodno u restoranu - govori Luka te dodaje da će u njemu biti i nekoliko jela koja su obilježila njegov put u Masterchefu.

Kako nam priznaje, život mu se nakon pobjede u popularnom kulinarskom showu promijenio iz temelja. Više nije nepoznati kuhar iz splitskog zaleđa koji u slobodno vrijeme kuha s obitelji i odlazi na probe folklora, već je postao tražena persona u domaćem gastronomskom svijetu. Pozivi ne staju, svi žele na svom projektu imati najmlađeg pobjednika Masterchefa, a on u isto vrijeme žonglira sve izazove koji dolaze s vođenjem kuhinje u restoranu. No, prije nego što u potpunosti uroni u taj novi, vrli kaos koji željno iščekuje, ispred njega je još jedna prilika da se, barem na dan ili dva, vrati u vrijeme prije Masterchefa, kada je bio samo Luka Veić, mladić iz Neorića s velikom ljubavi prema pripremi hrane.

image

Uskrsni ručak prema receptu Luke Veića

Privatna arhiva

Uskrs provodi s obitelji u Muću

Ovaj će Uskrs, kao i svaki do sada, provesti u krugu obitelji, u rodnoj kući svoje bake u Muću. Budući da se svi članovi familije jako dobro snalaze u kuhinji, pogotovo njegova majka i ujna, svatko priprema dio jelovnika, bilo to francuska salata, kolači ili torta, tako da se na stolu uvijek nađe niz različitih slastica i slanih jela. Glavnu riječ pritom uvijek ima baka, unatoč tome što u kući imaju pobjednika Masterchefa. Ipak se kod nje održava ručak.

- Svi slušamo baku, ona zapravo slaže jelovnik. I ona tradicionalno kuha juhu, to se zna - kaže kroz osmijeh Luka.

Ove je godine glavno jelo palo na svinjsku koljenicu, janjetinu i piletinu s povrćem ispod peke. Jednostavan ručak, veli Luka, ali jedan koji ga uvijek podsjeti na Uskrs s obitelji. Upravo nam je zato i ponudio svoj recept koji će pripremiti za svoje u Muću, a koji ovom prigodom dijeli sa svima, baš kao i recept za omiljenu sirnicu.

Budući da mu je trenutno slobodno vrijeme jedna vrlo tražena valuta, pronašao je način kako da pripremi većinu namirnica, a da uopće ne kroči nogom u trgovinu. Naime, skoro sve sastojke za recept moguće je naručiti preko Wolt platforme.

image

Uskrsni ručak prema receptu Luke Veića

Privatna arhiva

Uštedite vrijeme uz Wolt

Wolt Hrvatska u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova iz kojih je moguće naručiti sve moguće kategorije proizvoda: od namirnica, opreme za gejming, cvijeća, proizvoda za njegu i ljepotu do elektronike, knjiga, potrepština za kućne ljubimce te brojnih drugih artikala. Osim iz partner trgovina, proizvode je moguće naručiti i iz Wolt Marketa, specijalizirane trgovine s gotovo 7000 različitih proizvoda; od namirnica za svakodnevnu uporabu do specijaliziranih proizvoda za posebnu prehranu (bez laktoze, bez glutena i slično) te egzotičnog voća, poput peruanskih jagoda i marakuje. Wolt Market  je prisutan na šest lokacija u tri grada, a to su Zagreb, Rijeka i Split.

Stoga, za ovaj Uskrs uštedite na svom slobodnom vremenu jer vam sve potrebne namirnice do kućnog praga donosi Wolt, kako bi vam više trenutaka ostalo za provođenje s obitelji.

Što se tiče Luke, njega nakon praznika čeka nova kuhinja, kada će i službeno krenuti njegov kulinarski put nakon pobjede u Masterchefu. To je pak, kaže nam, tek prvi korak na putu do ostvarenja njegovih snova i ideja.

- Prvo idemo dovesti kuhinju restorana Jugo do vrhunske razine. Nakon toga ćemo vidjeti, planova i ideja imam stvarno puno, samo čekaju svoj pravi trenutak - kaže Luka.

 

Sirnica

 

Sastojci:

 

1 kg brašna

300 g šećera

20 g vanilin šećera

Pola žličice soli

Korica od velike naranče

Korica od limuna

5 cijelih jaja

3 kesice suhog kvasca (otopiti u malo mlijeka)

2 dl toplog mlijeka

1 kiselo vrhnje

50 g otopljenog maslaca

100 g svinjske masti (otopljene)

1x Aroma za sirnice

 

Priprema:

1. Za pripremu sirnice prostorija u kojoj radite mora biti dosta topla. Sve namirnice neka budu sobne temperature.

2. Prosijte brašno i sjedinite suhe sastojke, sa strane pustite kvasac u malo toplog mlijeka da se digne.

3. U jednoj posudi razradite jaja, šećer, ekstrakt za sirnice, korice limuna i naranče. U brašno dodajte kvasac, jaja, pola maslaca i kiselo vrhnje. Ručno ili pomoću kuhače sjedinite tijesto, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite tijesto da se diže 70 minuta.

4. Nakon prve fermentacije dodajte ostatak maslaca i masti, razradite tijesto te pustite da se diže po drugi put. Nakon drugog dizanja, raspodijelite vaše sirnice na četiri jednaka dijela i pustite još pola sata da se dižu.

5. Pecite na 180 °C stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Zadnjih 10 minuta premažite dvama razmućenim jajima i pospite kristal šećerom. Obavezno provjerite čačkalicom.

 

Peka

 

Sastojci:

3 kg mesa (svinjska koljenica, janjetina i piletina)

800 g krumpira

tikvice

mrkva

luk

češnjak

svinjska mast

sol

papar

maslinovo ulje

 

Priprema

1. Za pripremu peke treba naložiti dosta dobru vatru koja će dati dovoljno žerave za dva sata pečenja.

2. Za peku sam odabrao: svinjsku koljenicu, janjetinu i piletinu budući da u mojoj obitelji ima različitih ljubitelja mesa, ali vi možete koristiti meso po želji. Za deset ljudi koristio sam 800 grama mladog krumpira, tikvice, mrkvu, luk, češnjak i 3 kilograma izmiješanog mesa. Začinio sam povrće i meso solju, paprom, maslinovim uljem, češnjakom i malo svinjske masti.

3. Kada se peka dobro ugrijala, u pleh stavljamo meso i povrće, poklopimo pekom i pospemo žeravom.

4. Nakon sat vremena treba provjeriti i okrenuti meso na drugu stranu. Ponovno poklapamo te pečemo još sat vremena. Naravno, prije posluživanja treba provjeriti je li sve pečeno, jer nije svaka vatra ista.

 

Nakon pečenja imate priliku samo uživati jer će se meso raspadati i topiti u ustima. Dobar tek!

 

Sastojci za oba jela mogu se pronaći na jednom mjestu, na Wolt platformi koja u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 15:42