StoryEditorOCM
TV&RealityNAKON ‘THE CROWN’

Kraljevska obitelj neiscrpan je izvor za TV projekte: ‘Kruna‘ je završila, slijedi li serija o najsočnijim skandalima?

Piše Marija-Maja Čović
10. siječnja 2024. - 11:18
Hoće li se baš Netflix ili netko drugi pozabaviti Margaretinim životom i vladavinom na način na koji je Netflix to napravio u nedavno završenoj seriji ‘Kruna’ s britanskom kraljicom Elizabetom II., Margaretinom rodicom u trećem koljenu?Adrian Dennis/Afp

Cijela Danska plače, pišu neki mediji, a razlog je abdikacija voljene kraljice Margarete II., koja je na prijestolju provela 52 godine i sada je odlučila da je vrijeme da se, u dobi od 83 godine, povuče i krunu prepusti sinu Frederiku. Ima i medijskih spekulacija da se popularna kraljica odlučila za iznenadnu abdikaciju, čime je razvrgnula nepisani pakt među skandinavskim vladarima da nitko neće abdicirati, kako bi spasila brak svoga sina i princeze Mary zbog njegove navodne nevjere.

Šest sezona i 60 epizoda

Kraljica na odlasku vrlo je zanimljiv, osebujan lik, s dugom umjetničkom karijerom; poznata je slikarica i ilustratorica, pod pseudonimom je ilustrirala i dansko izdanje “Gospodara prstenova”, njezini crteži oduševili su i autora J.R.R. Tolkiena.

Dizajnirala je kostime za danski kraljevski balet i vlastitu odjeću, poznata je po živopisnim, ponekad ekscentričnim modnim odabirima, a uz sve to je i jedan od najobrazovanijih suverena u Europi; studirala je na Cambridgeu, Sveučilištu Aarhus, pariškoj Sorbonnei i poznatoj londonskoj školi ekonomije. Sudjelovala je i u nekoliko arheoloških ekspedicija u Italiji, Egiptu, Danskoj i Južnoj Americi, a uz materinski danski govori engleski, njemački, francuski i švedski.

Sve to zvuči kao dobar materijal za neku novu Netflixovu seriju, a za taj je streaming servis kraljica Margareta prije dvije godine osmislila scenografiju za film “Ehrengard” te nadgledala kostimografiju.

Hoće li se baš Netflix ili netko drugi pozabaviti Margaretinim životom i vladavinom na način na koji je Netflix to napravio u nedavno završenoj seriji “Kruna” s britanskom kraljicom Elizabetom II., Margaretinom rodicom u trećem koljenu, tek ćemo vidjeti. No, budući da se čini kako Peter Morgan, autor “Krune”, ima planova vezanih uz vrlo vjerojatnu seriju koja bi bila preteča “Krune”, ali i mogući nastavak, Margaretom će se, ako do toga uopće dođe, zasigurno baviti netko drugi.

image

Ekipa serije ‘Kruna‘

Adrian Dennis/Afp

“Kruna” je gotovo 60 godina, od ukupno 70 koliko ih je pokojna britanska kraljica provela na prijestolju, utrpala u šest sezona i 60 epizoda ozbiljne drame i neozbiljnih tračeva, ponekad žureći kroz desetljeća, ponekad vukući se sporo kroz minute, a opća je ocjena kako su prve četiri sezone bile kvalitetnije od posljednje dvije, te kako je serija bila najbolja u dijelovima kad se fokusirala na glavnu junakinju, a ne ostale likove.

Pokazalo se kako je formula Morganova uspjeha bila prenošenje na “Krunu” strategije koju je prethodno pokazao u filmu “Kraljica” iz 2006. i predstave “Audijencija” iz 2013. godine, s kombinacijom dobro poznatih činjenica i popunjavanja praznina izmišljenim pričama u koje je publika mogla lako povjerovati.

I sad je došao kraj toj vrlo gledanoj, višestruko nagrađivanoj i često, zbog povijesnih netočnosti, osporavanoj seriji, koja je često savršeno funkcionirala kao lekcija iz povijesti umotana u obiteljsku melodramu.

Primjerice, četvrta sezona “Krune” kritizirana je u medijima kao netočna i antimonarhistička, opisivana kao lažna povijest. Zbog raskošne i skupe produkcije, odlične glume i pametnog scenarija, s puno vizualnih detalja posvećenih povijesnim događajima, gledatelji su “navučeni” da povjeruju da se ono što gledaju zaista dogodilo tako kako je prikazano u seriji.

Upozorenje na fikciju

Mnogi su, među njima i glumačka legenda Judi Dench, tražili da serija na početku svake epizode ima upozorenje da se radi o fikciji i u listopadu 2022. Netflix je na svojoj web-stranici i najavi pete sezone na YouTubeu stavio upozorenje da se radi o fikcijskoj dramatizaciji temeljenoj na stvarnim događajima, a seriju su javno kritizirali i bivši premijeri John Major i Tony Blair.

I sad je došao kraj toj vrlo gledanoj, višestruko nagrađivanoj i često, zbog povijesnih netočnosti, osporavanoj seriji, koja je često savršeno funkcionirala kao lekcija iz povijesti umotana u obiteljsku melodramu.

Serija završava vjenčanjem tadašnjeg princa Charlesa, aktualnog kralja, i Camille Parker Bowles 2005. godine, puno toga ostalo je neispričano iz još 17 godina vladavine kraljice Elizabete, koja je preminula u rujnu 2022. u dobi od 96 godina, pa se logično postavlja pitanje što dalje.

Događalo se još puno drama iza zidina dvorca Windsor i drugih kraljevskih palača, što bi moglo poslužiti za nastavak, uključujući i odlazak iz krila monarhije princa Harryja i Meghan Markle, kao i optužbe za seksualno zlostavljanje s kojim se suočio princ Andrew.

image
Image Press Agency/Nurphoto Via Afp

Svojedobno je Peter Morgan kazao kako smatra da je potreban odmak od otprilike dvadesetak godina kako bi se s odmakom moglo sagledati pojedine događaje, ali već se spekulira kako bi nastavak “Krune” mogla biti serija koja bi se zapravo bavila najsočnijim skandalima u britanskoj kraljevskoj obitelji koji nisu obrađeni u “Kruni”.

Među njima su snimke Sarah Ferguson, koja je bila razdvojena od princa Andrewa, ali se još nisu bili razveli, na kojima joj tadašnji ljubavnik John Bryan siše nožne palce, kao i Andrewova romansa s američkom glumicom Koo Stark, a tu su, dakako, i optužbe za rasizam koje su, napustivši kraljevsku obitelj, iznijeli Harry i Meghan, kao i još ponešto o čemu je Harry pisao u svojoj prije godinu dana objavljenoj biografiji “Spare”.

Hoće li to, ako do toga uopće dođe, biti u formi nove serije ili jednog ili više zasebnih filmova, tek ćemo vidjeti. Vjerojatnije je, budući da se o tome već dosta razgovaralo, da bi svjetlo dana prije mogla ugledati serija koja bi se bavila britanskom kraljevskom obitelji u razdoblju prije vladavine Elizabete II.

Ta bi serija pokrivala razdoblje od gotovo 50 godina, počevši od smrti kraljice Viktorije 1901. godine, i završavajući s vjenčanjem tadašnje princeze Elizabete i princa Philipa 1947. godine, čime je započela “Kruna”. Serija bi pratila vladavinu četiri kralja koja su sjedila na britanskom prijestolju u tom razdoblju: Edwarda VII., Georgea V., Edwarda VIII., koji je abdicirao, i Georgea VI., Elizabetina oca.

A dok čekamo moguće nastavke s tematikom prije i poslije “Krune”, svi koji su to dosad propustili mogu pogledati sve sezone serije koju su kritičari hvalili zbog glume, režije, scenarija i produkcije, a među nagradama koje je osvojila su 21 nagrada Emmy, uključujući onu za najbolju dramsku seriju za četvrtu sezonu i sedam nagrada za pojedina glumačka ostvarenja, te dva Zlatna globusa, također za najbolju dramsku seriju i pet glumačkih nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:04