StoryEditorOCM
Showbizsan sustipanske noći

Kakva večer! Teško je reći tko je više guštao, Grašo ili publika. On je bio posebno raspoložen, oni su mu uzvratili...

12. srpnja 2023. - 00:21

San Sustipanske noći, 11. po redu, otvorio je popularni splitski glazbenik Petar Grašo u pratnji Grand acoustic benda i jednog od naših najboljih gitarista, Ante Gele, oko 22 sata.

Ovo je prvi nastup splitskog izvođača na Sustipanu, a kako je sam najavio ranije, posjetitelje očekuje večer za pamćenje, prepuna emocija, sjete i dobre zabave.

- Već dugo sam nastup na Sustipanu želio imati u svom koncertnom spomenaru. Iskreno se radujem nastupu, a kreirat ćemo atmosferu u kojoj smo svi jedno, kombinacija radosti, lijepe sjete i prije svega dobre zabave - kazao je Petar Grašo prije koncerta.

‘Jel ti reka ko‘ prva je pjesma koju je izveo pred prepunim Sustipanom. Publika je uživala na dekicama i pjevala u jedan glas.

- Kad kažen dobra večer Splite, onda je to grad koji stvarno volin. Dobra večer moj (!) Splite... Prijatelji, ekipa... Prošlo je već od Arene. Ovo će bit klasično neklasičan koncert. Sve ćemo pivat zajedno. Guštajte večeras. More je kraj nas, za mene nema lipšeg ambijenta od ovoga. Predivna bina i moj pogled s bine - rekao je Grašo na početku i nastavio hitom ‘Nekog trebam ja‘.

‘Ljubav jedne žene‘ na jednoj od najljepših splitskih pozornica raznježila je publiku.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Ovo je pjesma koja je uvijek na mom repertoaru jer me posebno veže za jednog čovjeka - kazao je pjevač.

- Upoznao sam ga kad sam imao 4 godine. Uvijek je imao u ruci ili gitaru ili harmoniku ili neki instrument - pojasnio je.

- Nitko tad nije slutio da ću ja biti pjevač, ali on je moj talent prepoznao. Kad sam imao 16 me zva me da mi kaže da će on pivat jednu moju pismu. Posli mi je reka da se ja tim moram bavit, ničim drugim.

- Mali ti ništa drugo ne smiš radit!‘ reka mi je. Da mi on to nije reka, ne znam bi li danas bia ovo šta sam sada. On se zove Oliver Dragojević.
Ovu sad pjesmu šta ću pivat je napisa čovik koji je napisa preko 1500 pisama. U zadnje vrime je najpoznatiji po tome šta je punac od Graše. On se zove Tonči Huljić. I Vjekoslava koja je tu u publici i koju puno volin - rekao je Grašo i počeo pjevati ‘Dva put san umra‘.

Otpjevao je i ‘Nocturno‘, a onda je uslijedila ‘S ponistre se vidi Šolta‘, za koju je rekao da mu je bila velika želja otpjevati je i zamolio publiku da zaplješće za Zdenka Runjića koji ju je napisao.

‘Moj galebe‘ emotivno je izveo jedan od naših najvećih pjevača, tekstopisaca i autora. Rekao je kako si je u suradnji s Gelom dao zadatak da ovo bude jedan mali ‘Oliverov koncert‘. Set Oliverovih, pjesama dirljivo izvedenih, i to što je odao počast našoj najvećoj glazbenoj legendi, nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Naravno da je u priči s predivne sustipanske bine bio neizostavan Runjić.

- Kad bismo se sreli, uvik bi pijuckali malo vina. Dosta bi zapravo pijuckali - rekao je Grašo pa dodao:

- Uvatio bi ga u slabom momentu i reka ajde sviraj neke stare svoje. Ovu je napisa Zdenko Runjić. Pisma se zove ‘Nedostaješ mi ti‘ i to je zapravo jedna vesela pisma. Idemo plesat, idemo guštat! - poručio je Grašo.

image
Paun Paunovic/Cropix


‘Nedostaješ mi ti‘ digla je i Grašu i publiku na noge. Rasplesani krcati Sustipan divno je bilo vidjeti u potpunom elementu.

Uslijedila je ‘Što je to od mene ostalo‘ a Grašo je publiku zadužio da pjevaju dio koji inače izvodi Doris.

image
Paun Paunovic/Cropix


- Sad imam tremu odsvirat ovu pjesmu jer ima jedan zahtjevan dio na klaviru, a u publici je jedan od najboljih klavirista na svitu, Maksim Mrvica. Makso, nemoj ovo slusat! - rekao je Grašo i odsvirao ‘Vera od suvog zlata‘.

Publika se sa svojih dekica odavno već ustala,  svi plešu i pjevaju, gotovo svaku pjesmu znaju napamet.



- Ja vama ode ne triban - rekao je Grašo u jednom trenutku.

Pohvalio se i kako su mu organizatori rekli da je ovo jedan od najposjećenijih koncerata na manifestaciji ‘San sustipanske noći‘.

U publici je bila i njegova supruga Hana Huljić u društvu svoje vjenčane kume, Domenice Žuvele.

image
Paun Paunovic/Cropix


- Splite, jel dobro večeras? - pitao je Grašo publiku.

Naravno da je dobio urlik pozitive iz publike.

image

Ante Gelo

Paun Paunovic/Cropix


Iako nema Nine Badrić, Grašo je otpjevao i pjesmu ‘Nemoj‘, duet koji su Nina i on snimili za Melodije Jadrana.

Bez pjesme ‘Utorak‘, naravno, nije moglo proći.

image
Paun Paunovic/Cropix


Grašo je rekao da voli pjevati i svirati pjesmu od jednog od najdražih Runjićevih izvođača kad ne radi i kad malo popije pa je nastavio s ‘Nije htjela‘ od Kemala Montena.

‘Moje zlato‘ potpuno je raspametila posjetitelje, Grašo je dao sve od sebe da je otpjeva punom snagom, a publika je nastavila s njim ‘Ako te pitaju‘.

Spomenuo je i Freddieja Mercuryja i pokušao izvesti kako bi je Freddie završio pa je tako Grašo otpjevao kraj ‘Ako te pitaju‘ na Freddijev način.

Od Queena je izveo i ‘Love of my life‘.

‘Kako je život bia lip bez interneta i svih ovih aplikacija...‘ kazao je Grašo pred kraj i iznenadio publiku s pjesmom ‘za njegovu generaciju‘ i otpjevao dio ‘Sweet child o mine‘ od Guns n‘ roses, napravivši mash up s ‘Ja u ljubav vjere nemam‘.

Niizali su se hitovi ‘Ostat ću uvik isti‘, ‘Nevista‘, ‘Volim i postojim, ‘Godine prolaze‘...

‘Svi su koncerti lipi, ali doma su posebno pri srcu. Gdje god sviram uvijek kažem da je moj put bio lak, na startu sam pobjedio na Splitskom festivalu. Eto nas nakon 27 godina pjevamo skupa, svih generacija vas je u publici, i zato vrijedi biti Petar Grašo. 

Hvala vam što jeste i što ćemo vjerujem biti još puno godina zajedno‘ rekao je Grašo koji je pred kraj svih iznenadio sa spektaklom od koncerta.

image
Paun Paunovic/Cropix

Graši su se na pozornici pridružila djeca i s njim otpjevala ‘Fritulu‘. Nakon nje uslijedila je Abbina ‘Super Trouper‘ iz 80-ih koju je ‘prekinuo‘ nikad do sada viđenom izvedbom pjesme ‘Ko nam brani‘ s kojom je koncert završio u ponoć i 15.

‘Mogu se rastat od vas ko neke velike zvijezde: Thank you ladies and gentleman so much for being here...‘ pričao je Grašo čime je nasmijao publiku koja mobitele nije ispuštala iz ruku, a atmosfera je bila uzavrela od početka do kraja. Velika pohvala, kao i svake godine, ide i organizatorima koji rade koncerte na visokom nivou, možemo slobodno reći i svjetskom.

image
Paun Paunovic/Cropix


Veselimo se i drugom danu koji nas očekuje sutra navečer, a koncert će održati Amira Medunjanin u pratnji Vortex strings.

Podsjetimo, u posljednjih deset godina San sustipanske noći ugostio je Josipu Lisac, Massima, Radu Šerbedžiju, Urban, Vlatka Stefanovskog, Miroslava Tadića, Darka Rundeka, Amiru Medunjanin, Jinxe, The Frajle, Esmu Redžepovu, TBF, Bajagu, Nenu Belan, Maksima Mrvicu, Gibonnija i Gorana Bregovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:28