StoryEditorOCM
ShowbizOSCAROVSKI SKANDALI

Sjećate se ovog prizora? Angelina je u usta poljubila brata! Hugh je ogolio grudi od Beyonce, Lowe se obrukao pornićem

Piše Lenka Gospodnetić
11. ožujka 2024. - 18:24

Dodjela Oscara zasigurno je jedan od "highlightera" filmske industrije, to je oda "s akademskim predznakom" filmskoj umjetnosti, ali i prilika za modnu promenadu te vrhunski društveni događaj.

Stoga se svaki ispad na takvom događaju broji dvostruko i dugo, dugo pamti; štoviše, ulazi u anale. Ove je godine održana 96. dodjela Oscara u Dolby Theatreu Hollywood&Highland Centra, a sve se još živo sjećamo skandaloznog preklanjskog ponašanja glumca Willa Smitha, koji je neukusnu šalu prezentera, komičara Chrisa Rocka, "nagradio" pljuskom na pozornici uživo, pred svim TV-kamerama svijeta.

Naime, Rock je pokušao biti duhovit te je obrijanu glavu Smithove supruge, Jade Pinkett-Smith, usporedio sa filmskim likom iz američke akcijske drame G. I. Jane iz 1997. godine (tada je ćelavu protagonisticu utjelovila Demi Moore), a ta usporedba Smithu nije dobro sjela budući da njegovoj supruzi ćelavost nije stvar izbora, nego posljedica bolesti, o čemu je i otvoreno govorila.

S obzirom da je Chris Rock to znao, njegova je "šala" uistinu bila neumjesna, no svejedno nije vrijedna prostačkog ispada kojega je prouzročio Will Smith, nanijevši sebi trajnu sramotu u očima civiliziranog svijeta. Taj je događaj zabilježen kao jedan od najvećih skandala na dodjeli Oscara ikad.

Nešto ranije, skandaloznim se može smatrati i proglašenje pogrešnog dobitnika iz 2017. godine; tada su Faye Dunaway i Warren Beatty objavili da je "La La Land" proglašen najboljim filmom, no kipić je zapravo osvojio "Moonlight".

Godine 2009., pak, skandalčić se zbio kad je u žaru plesnog performancea Hugh Jackman malko previše ogolio Beyonceinu dojku, a još ranije, kod nas predratne 1989. godine, skandal je užežin dodjele Oscara izazvao porno-uradak Roba Lowea.

Tada su se uz glumca pojavile dvije djevojke, od kojih je jedna imala samo 16 godina. Glumica odjevena u Snjeguljicu s glumcem je pjevala "Proud Mary" te – zaradila tužbu od strane odvjetnika kuće Disney zbog nedozvoljenog korištenja kostima Snjeguljice.

Ovih je dana na nacionalnoj televiziji prikazan sjajni film "Pijanist" kontroverznog redatelja Romana Polanskog. Skandalozan potencijal čuči u činjenici da Polanski kao redatelj nije mogao doći na dodjelu Oscara za najbolji film 2003. godine zbog optužbe za silovanje maloljetnice, jer bi bio istog trenutka uhićen po dolasku u SAD, te je dodjelu pratio sa sigurne distance.

Nekoliko godina ranije Trey Parker i Matt Stone, autori "South Parka" su došli na dodjelu zahvaljujući nominaciji njihova "dorađenog", dugometražnog djela, naziva "South Park: Bigger, Longer and Uncut". Bilo je to milenijske 2000. godine, a nominacija se odnosila na glazbeni dio; naknadno se pokazalo da su rečene osobe tijekom cijele dodjele bile pod utjecajem opojnih i ilegalnih tvari.


U istoj godini, pak, Angelina Jolie nije bila "ni na čemu" no svejedno se ponijela skandalozno: ljubila se u usta s vlastitim bratom. Poljubivši Jamesa Havena, naime, izjavila je da je "trenutno jako zaljubljena u njega" na krilima Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Prekinuta mladost", piše Story.


U anale skandaloznih ispada prilikom dodjela Oscara ušao je još jedan neprimjeren poljubac; naime 29-godišnji Adrien Brody je osvojio Oscara za glavnu ulogu u spomenutom "Pijanistu" 2003. godine, te u zanosu poljubio Halle Berry, koju je tek površno poznavao. Ona se, zatečena rečenim činom, nasmijala no kasnije je govorila da joj baš i "nije sjelo". Ipak, nije poznato da je naknadno podignula tužbu zbog "ukradenog poljupca", a Brody je ušao u povijest i – povukao se iz javnosti.

Ta je godina bila obilježena i neočekivanim obraćanjem Michaela Moorea, koji je uživo, pred milijunskom publikom tijekom dodjele kipića filmske akademije u Hollywoodu Geogea Busha nazvao "lažnim predsjednikom", te oštro progovorio protiv rata u Iranu; publika je počela zviždati, a orkestar je glazbom "pokrio" Mooreov politički govor u neprimjerenim okolnostima.

Ako odemo nešto dalje u prošlost, dolazimo do skandaloznog – odbijanja primitka Oscara 1973. godine, od strane Marlona Branda za glavnu ulogu u filmu "Kum".

Po kipić je poslao "delegatkinju" Sacheen Littlefeather koja je, odjevena kao Indijanka iz kaubojskih filmova, održala kratak govor te obrazložila da Brando odbija primiti nagradu zbog lošeg tretmana američkih starosjedilaca u filmovima.

Littlefeather je zapravo bila Meksikanka i glumica iz B-filmova, pravog imena Maria Cruz. Nešto kasnije iskoristila je pažnju koju je privukla i pozirala za Playboy.

Godine 1974., pak, britanski glumac David Niven najavljivao je Elizabeth Taylor kad je na pozornicu utrčao goli muškarac sa znakom za mir u rukama, što nije previše sablaznilo prezentera; mirno je primijetio da se muškarac "nema čime pohvaliti" na tom dijelu anatomije.

Zađimo u šezdesete: Sydney Poitier bio je prvi crnac koji je osvojio nagradu Oscar za glavnu mušku ulogu u filmu "Lilies of the Field" 1964. godine. Ann Bancroft ga je prilikom uručivanja nagrade poljubila u obraz, što je onomad izazvalo veliki skandal.

Sramotna dodjela Oscara iz 1940. godine dugo će se pamtiti. Naime, tada je Hattie McDaniel osvojila Oscara za sporednu ulogu u filmu "Zameo ih vjetar". Bila je prva afroamerička dobitnica Oscara, a na dodjelu joj je skoro zabranjen dolazak. Ipak, na kraju je smjela ući, ali nije joj bilo dozvoljeno sjediti za istim stolom kao njeni bijeli kolege iz filma.

Urnebesna je bila, pak, situacija iz još davnije, 1937. godine; Alice Brady osvojila je tada Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu "In Old Chicago". U to je vrijeme slomila gležanj pa je netko umjesto nje preuzeo kipić. Ispostavilo se da ona nema pojma tko je ta osoba, a kipić nikad nije pronađen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:17