StoryEditorOCM
ShowbizTUŽNA OBLJETNICA

Deset godina od smrti Dolores Lambaše, Škugor: ‘Htjela je i pjevati. Bila je talentirana, nije dočekala svoj trenutak‘

Piše Ivana Prgomet
23. listopada 2023. - 14:26

Sjećam se kao da je bilo jučer. Dolores mi je prišla na koncertu Tonyja Cetinskog u Šibeniku. Imala je možda 14 godina. Odmah mi je u glavu rekla ‘ja bi pivala‘. Rekao sam joj, naravno, da je premlada. A ona mi je rekla ‘bit ću vaša pivačica kad tad‘. Gledao sam je poslije na televiziji, pjevala je na nekom talent showu. Bila je talentirana pjevačica, koja nije dočekala svoj trenutak glazbene slave, kaže nam estradni menadžer Zoran Škugor

image

Zoran Škugor

Darko Tomas/Cropix

Na današnji dan prije deset godina u prometnoj nesreći kraj Slavonskog Broda tragično je stradala glumica Dolores Lambaša. Imala je 32 godine. Cijeli život bio je pred njom. Tu večer ona i kolega Stojan Matavulj vraćali su se autom iz Beograda gdje su bili na kazališnoj predstavi. Po povratku odlučili su prenoćiti kod glumčevog prijatelja u Iloku. Uslijedila je zabava, a glumci su obišli i tamošnji vinski podrum. Unajmili su sobe u hotelu, a vlasniku su rekli ‘vidimo se ujutro‘. Iz nepoznatih razloga usred noći krenuli su na put. Magla je bila gusta, Matavulj je vozio 130 km/h i zabio se u auto ispred sebe. Od siline udarca Dolores je ispala iz automobila. Satima su je oživljavali u bolnici u Slavonskom Brodu, u kojoj je preminula. Matavulju su sudili za izazivanje prometne nesreće. Dobio je godinu dana zatvorske kazne, no izašao je nakon osam mjeseci zbog uzornog ponašanja. 

- Mi znamo istinu o njezinoj smrti, ali još nije vrijeme da govorim o tome. Još mi je prebolno gledati uloge moje Dolores na malim ekranima. I pet godina nakon njezina odlaska ja je još čekam. Ponekad mislim da će ući kroz vrata našega doma i da će ova agonija završiti - rekla je glumičina majka Alma Petrović za 24sata prije pet godina.

Na grobu svoje kćeri, Alma je dala ispisati emotivnu poruku: ‘Ja sam neuništiv dio tebe satkan od niti koje vezuju, povezuju i obvezuju‘, dok je njezin suprug izradio Doloresinu sliku nastalu prema fotografiji iz filma ‘Vjerujem u anđele‘.

image

Dolores Lambaša

Tomislav Kristo/Cropix

Dolores je rođena u Šibeniku u kojem je završila jezičnu gimnaziju i Glazbenu školu ‘Ivana Lukačića‘. Pohađala je solo pjevanje, klavir, gitaru te povijest glazbe i dirigiranja. Proslavila se i ulogama u serijama i sapunicama, poput ‘Odmori se, zaslužio se‘, ‘Zauvijek susjedi‘, ‘Najbolje godine‘... 

Posljednje glumačko ostvarenje imala je u seriji ‘Ruža vjetrova‘, u kojoj se zbližila s Matavuljem.

Dolores je pozornost javnosti plijenila i svojim ljubavnim životom. Nije se udavala, no tri puta su je prosili. Prvo je bila s kolegom Ivom Gregurevićem, koji je od nje bio stariji 29 godina. Njega je pak ostavila zbog Frane Lasića. U konačnici zaljubila se u Josipa Radeljaka, koji je od nje bio stariji 38 godina.

Doloresina prijateljica, splitska pin up učiteljica Martina Mijić ispričala je svojedobno kako je glumica bila posebna. 

- Na momente je bila divlja lavica s dušom preplašenog janjeta. Djevojčica sa srcem srne i maskom lava - rekla je Martina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:48