stdClass Object ( [id] => 1165399 [title] => Željka Bleuš: Samo baba Jaka je ozbiljno shvaćala moju ljubav prema kuhanju, na Masterchef sam se prijavila tajno... Šarmantna Korčulanka otkrila nam je i jedan svoj slatki recept [alias] => zeljka-bleus-samo-baba-jaka-je-ozbiljno-shvacala-moju-ljubav-prema-kuhanju-na-masterchef-sam-se-prijavila-tajno-sarmantna-korculanka-otkrila-nam-je-i-jedan-svoj-slatki-recept [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Željka Bleuš, Smokviška iz male uvale Brna na otoku Korčuli, trenutačno je zvjezdica koja na škoju najjače sjaji. Njezina jednostavnost i iskrenost, jedinstvenost i urođena karizma preko malih je ekrana obasjala cijeli otok, ma što otok, cijelu Hrvatsku, ma što Hrvatsku, cijeli svijet! Željkina rodbina reprize popularnog kulinarskog showa "MasterChef" gleda u dalekoj Australiji i Americi.

Bilo je teško gledati Željkin nastup na "MasterChefu", a ne diviti se ovoj mladoj otočanki, njezinu iskrenom i jednostavnom pristupu kulinarstvu i životu, ali i vještinama u kuhinji. Kraljica slastica očarala nas je svojim mediteranskim osmijehom, mekim otočnim naglaskom koji nije promijenila za potrebe showa, velikim srcem koje se širilo izvan ekrana te talentom da umijesi, pripremi, smisli, sljubi, ispeče i skuha.

Za sve kriva baba Jaka

Odmah smo na audiciji znali da će Željka Bleuš dogurati daleko, opravdala je intuiciju gledatelja, došla je do "top tri", a do finala dijelila su je samo dva boda. Danas ne može proći nijednim mjestom na škoju bez srdačnih pozdrava svojih otočana, obavezno će joj dobaciti neki kulinarski savjet ili šalu na račun njezinih uspjeha, a u tome, kaže, najviše uživa.

Još kao dijete Željka se stalno motala po kuhinji. Njezini su vršnjaci imali plastične ili drvene, dječje kuhinje, Željku to nije zanimalo. Igrala se u pravoj kuhinji, zapravo se nije ni igrala, kuhala je. Prvo jelo koje je skuhala bili su izmišljeni biskviti čije je recepte zapisivala u bilježnicu na Mickeyja Mousea. Njezinoj obitelji, mami Jozici, tati Željku, sestrama Josipi i Jakici te bratu Branimiru to je bilo simpatično, no njezinu je ljubav ozbiljno shvaćala samo baba Jaka.

- Baba mi je davala puno pažnje, bila je starija žena, nakon što bi cili dan kopala u polju, došla bi doma umorna, a ja bi je zaludila da mi zamuti tisto i ona bi u devet uri navečer meni mutila tisto i nikad joj nije bilo teško. Oduvik sam volila kuhanje, ne znam objasniti zašto, vjerojatno se rodiš s tim - govori nam zaneseno Željka.

Ipak, srednju školu nije upisala ni kuharsku ni slastičarsku, već turistički smjer u Korčuli. Njezina starija sestra htjela je da Željka bude nešto više od trogodišnje škole, kaže, ali turistička joj nikad nije bila interesantna.

Njezina je ljubav prema kuhanju ipak pronašla put, odlučila je prijaviti se na "MasterChef". Željka se jednog dana, s 21 godinom, ukrcala na direktnu autobusnu liniju Korčula - Zagreb, koju otočani nazivaju zagrebačka, i krenula na audiciju za najpopularniji kulinarski show u Hrvata. Trebalo je puno hrabrosti za taj potez, još k tome ako dodamo da nitko nije ni znao kamo ide.

---

image
Nova TV
---

Željka, bit ćeš na televiziji!

- Doma su mislili da sam na poslu, na poslu su mislili da sam s prijateljicama, kad sam se vratila, mislili su da sam mamurna, a ja sam cijelu noć putovala. Jedino su moje sestre znale gdje idem, njihova mi je podrška bila dovoljna. Možda je to moja najveća pobjeda, što sam se odvažila poći u Zagreb na audiciju. Možda su to geni, moj pradid je tako otišao u Ameriku i nije nikome ništa rekao, a možda je kriva moja luda jubav za kuhanjem, ko će znat - kroz smijeh objašnjava Željka.

Dok su svi kandidati, a bilo ih je gotovo tri tisuće na audiciji, imali pratnju i podršku, mlada je Smokviška došla sama, spremna zagristi u izazov. Pitali su je, kaže, gdje joj je pratnja, odgovorila je da bolje da nitko ne zna gdje je bila u slučaju da ne prođe. Ali Željka, pa ovo će biti na televiziji - ma tko se toga sjetio, uzviknula je žiriju!

Iako mlada, pomalo naivna, Željka je odmah pokazala da zna kuhati, žiriju je skuhala raviole, najbolje koje su ikad probali, zaključili su. Pregače su pljuštale, a Željka je odabrala Damira Tomljanovića.

- Odmah sam se na početku osjećala blisko s njim, nešto me posebno vuklo njemu. Nisan ja znala ko su oni, kakvi su kuhari, ko je u čemu bolji, vodila sam se isključivo osjećajem i mislim da nisam falila - zaključila je.

Nisi pogriješila, Željka, dokazale su to i suze mentora Damira kad je ispala u polufinalu, i to samo s dva boda manje od konačnog pobjednika. Iako je u nekoliko prethodnih izazova, koji su bili dan za danom te prilično tehnički zahtjevni, Željka bila najbolja uz veliki fizički i psihički pritisak, tog dana kao da se nije borila onako kako inače zna i može. Osjetio je to mentor, osjetili su gledatelji, a priznala nam je i Željka.

'Trebala sam mrvicu više'

- Kad sam vidila Damirovu reakciju i koliko je njemu stalo da prođem, slomilo me. Shvatila sam da sam se trebala mrvicu više boriti. Ne znam kako vam objasniti, ali meni je polufinale bilo finale, Temšu i Gogu obožavam, promislila sam - ma što mi više od ovoga treba!? Emotivno sam se povukla, nisam dala sve od sebe kao inače i cilo sam vrime osjećala da mi nešto fali - priznaje iskreno Željka.

Gogi je u finalu malo nedostajalo za pobjedu, presudio je desert, nakon uzbudljivog, kulinarskog nadmetanja, titula hrvatskog MasterChefa pripala je Ivanu Temšiću, čiju pobjedu smatra zasluženom.

- Kad sam ga čula koji jezikom govori, kojim rječnikom raspolaže, kad je progovorio... Pomislila sam odmah vratit se doma, pitala sam se što ja ovdje radim... Temša je zasluženo pobijedio, najbolje će se znati nositi s pobjedom, ja i ne znam kako bi se nosila s tim. Njemu je prirodno bit pobjednik, baš se vidi da je to on, pravi je MasterChef! A, koje je pijate osmislio za finale, ona tuna je najlipši pijat koji sam ikad vidila! - oduševljeno nam Željka prepričava svoje dojmove.

---

image
Nova TV
---

Ta želja da bezuvjetno pomogne drugima posebno je oduševila gledatelje, a u kategoriji deserta Željka u showu nije imala konkurencije, čime je zaslužila nadimak kraljice slastica.

MasterChef kandidat Roko Kulušić Neral jednom je prilikom, tijekom izazova, izjavio kako pola deserta kandidati uopće ne bi napravili da nije bilo Željke i njezine poduke u vili. Osim toga, tijekom izazova Željka je nesebično ostavljala svoje lonce kako bi pomogla drugima trošeći dragocjeno vrijeme kojeg je uvijek bilo malo.

- Ma to je moje najveće bogatstvo - nemarno odmahuje rukom - to me ispunjava, pomoći nekom - zaključuje jednostavno ova jedinstvena bodulka.

Najdraži izazov "MasterChefa" Željki je bio splitski gastroduel, dok joj je u najlošijem sjećanju ostao onaj u Medvedgradu, jer nije bila zadovoljna desertom. Ipak, ništa ne bi mijenjala, ističe, budući da je svakom greškom puno naučila, sve je bilo baš onako kako je trebalo biti.

Plan je vratiti se na otok...

- Puno smo naučili, a najvažnije od svega je bilo naučiti format pijata. Lako je ubacit sto namirnica, kombinirat okuse, važno je znati koje elemente ima dobar pijat, kako se gradi. Nakon toga recepte više ne učiš napamet, razumiješ hranu, namirnice, to je temelj na kojem rasteš - mudro je zaključila.

Željkina je budućnost neizvjesna, priznala nam je da ponuda ima puno, treba dobro promisliti hoće li ostati na otoku ili krenuti dalje, hoće li se držati slastica ili će se baviti i drugim aspektima kuhinje. Kako god odlučila, ova je mlada Smokviška već postala pravi korčulanski brend, a kud god pošla, kaže, ne ide bez svojih tećica i miksera. Plan je jednog dana vratiti se na otok, u Brnu.

- Tata mi govori da je lipo biti najbolji na otoku, ali dok si mlad, triba učiti, raditi na sebi, razvijati se. Želja mi je učiti od najboljih, raditi u velikim kuhinjama, rasti u svakom smislu, a onda se vratiti u Brnu i otvoriti neko svoje malo carstvo. Nadam se da će jednog dana svi otočani, ali i ljudi iz Hrvatske, dolaziti u Brnu isprobavati moja jela - poručila je simpatično.

---

Željkini slatki tacosi


Željkini slatki tacosi izgledaju kao po narudžbi iz fast fooda, no zapravo je to nezaboravna slastica koja će biti hit na vašem stolu.

Sastojci:

30 g maslaca
30 g glatkog brašna
30 g šećera u prahu
30 g bjelanjaka

Postupak:

Maslac otopite i s ostalim sastojcima izmiješajte mutilicom. Smjesa mora biti glatka. Pećnicu uključite na 160°C. Smjesu razmažite na 1 mm debljine.

Nemojte je prepeći, nego neka samo dobije žućkastu boju, kao što ima pravi tacos.

Kada se ispeklo, što prije morate, dok se ne ohladi, izrezati krug i oblikovati tacos, jer kad se ohladi, samo će pucati i nećete ga moći oblikovati.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obasjala cijeli otok [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => obasjala cijeli otok 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-19 14:47:15 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dora Lozica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-06 08:43:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-06 08:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 124 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20772078.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20772082.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20772080.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","Nova TV","Nova TV"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20772078_1920.jpg":"1920x1080","k_20772078_1280.jpg":"1280x1280","k_20772078_1024.jpg":"1024x1024","k_20772078_640.jpg":"640x640","k_20772078_480.jpg":"480x480","k_20772078_340.jpg":"340x340","k_20772078_220.jpg":"220x220","o_20772078_1280.jpg":"1280x853","o_20772078_1024.jpg":"1024x682","o_20772078_640.jpg":"640x426","o_20772078_480.jpg":"480x320","o_20772078_340.jpg":"340x226","o_20772078_220.jpg":"220x146","h_20772078_1280.jpg":"1280x854","h_20772078_1024.jpg":"1024x683","h_20772078_640.jpg":"640x427","h_20772078_480.jpg":"480x320","h_20772078_340.jpg":"340x227","h_20772078_220.jpg":"220x147","pp_20772078_1280.jpg":"1006x1280","pp_20772078_1024.jpg":"805x1024","pp_20772078_640.jpg":"503x640","pp_20772078_480.jpg":"377x480","pp_20772078_340.jpg":"267x340","pp_20772078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20772082_1920.jpg":"1920x1080","k_20772082_1280.jpg":"1280x1280","k_20772082_1024.jpg":"1024x1024","k_20772082_640.jpg":"640x640","k_20772082_480.jpg":"480x480","k_20772082_340.jpg":"340x340","k_20772082_220.jpg":"220x220","o_20772082_1280.jpg":"1280x960","o_20772082_1024.jpg":"1024x768","o_20772082_640.jpg":"640x480","o_20772082_480.jpg":"480x360","o_20772082_340.jpg":"340x255","o_20772082_220.jpg":"220x165","h_20772082_1280.jpg":"1280x854","h_20772082_1024.jpg":"1024x683","h_20772082_640.jpg":"640x427","h_20772082_480.jpg":"480x320","h_20772082_340.jpg":"340x227","h_20772082_220.jpg":"220x147","pp_20772082_1280.jpg":"1006x1280","pp_20772082_1024.jpg":"805x1024","pp_20772082_640.jpg":"503x640","pp_20772082_480.jpg":"377x480","pp_20772082_340.jpg":"267x340","pp_20772082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20772080_1920.jpg":"1920x1080","k_20772080_1280.jpg":"1280x1280","k_20772080_1024.jpg":"1024x1024","k_20772080_640.jpg":"640x640","k_20772080_480.jpg":"480x480","k_20772080_340.jpg":"340x340","k_20772080_220.jpg":"220x220","o_20772080_1280.jpg":"1280x960","o_20772080_1024.jpg":"1024x768","o_20772080_640.jpg":"640x480","o_20772080_480.jpg":"480x360","o_20772080_340.jpg":"340x255","o_20772080_220.jpg":"220x165","h_20772080_1280.jpg":"1280x854","h_20772080_1024.jpg":"1024x683","h_20772080_640.jpg":"640x427","h_20772080_480.jpg":"480x320","h_20772080_340.jpg":"340x227","h_20772080_220.jpg":"220x147","pp_20772080_1280.jpg":"1006x1280","pp_20772080_1024.jpg":"805x1024","pp_20772080_640.jpg":"503x640","pp_20772080_480.jpg":"377x480","pp_20772080_340.jpg":"267x340","pp_20772080_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38331307 Threads: 4 Questions: 7093268829 Slow queries: 3299244 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608232277 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/zeljka-bleus-samo-baba-jaka-je-ozbiljno-shvacala-moju-ljubav-prema-kuhanju-na-masterchef-sam-se-prijavila-tajno-sarmantna-korculanka-otkrila-nam-je-i-jedan-svoj-slatki-recept-1165399 [printLink] => /mozaik/zivot/zeljka-bleus-samo-baba-jaka-je-ozbiljno-shvacala-moju-ljubav-prema-kuhanju-na-masterchef-sam-se-prijavila-tajno-sarmantna-korculanka-otkrila-nam-je-i-jedan-svoj-slatki-recept-1165399?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 659777 [name] => Željka Bleuš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-14 09:38:23 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljka-bleus [link] => /tag/zeljka-bleus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679299 [name] => MasterChef [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => masterchef [link] => /tag/masterchef ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obasjala cijeli otok [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Željka Bleuš: Samo baba Jaka je ozbiljno shvaćala moju ljubav prema kuhanju, na Masterchef sam se prijavila tajno... Šarmantna Korčulanka otkrila nam je i jedan svoj slatki recept [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-03-07-05-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20772078.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Anđela Šćepanović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20772078.jpg [title] => Anđela Šćepanović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20772082.jpg [title] => Nova TV ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20772080.jpg [title] => Nova TV ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Željka Bleuš, Smokviška iz male uvale Brna na otoku Korčuli, trenutačno je zvjezdica koja na škoju najjače sjaji. Njezina jednostavnost i iskrenost, jedinstvenost i urođena karizma preko malih je ekrana obasjala cijeli otok, ma što otok, cijelu Hrvatsku, ma što Hrvatsku, cijeli svijet! Željkina rodbina reprize popularnog kulinarskog showa "MasterChef" gleda u dalekoj Australiji i Americi.

Bilo je teško gledati Željkin nastup na "MasterChefu", a ne diviti se ovoj mladoj otočanki, njezinu iskrenom i jednostavnom pristupu kulinarstvu i životu, ali i vještinama u kuhinji. Kraljica slastica očarala nas je svojim mediteranskim osmijehom, mekim otočnim naglaskom koji nije promijenila za potrebe showa, velikim srcem koje se širilo izvan ekrana te talentom da umijesi, pripremi, smisli, sljubi, ispeče i skuha.

Za sve kriva baba Jaka

Odmah smo na audiciji znali da će Željka Bleuš dogurati daleko, opravdala je intuiciju gledatelja, došla je do "top tri", a do finala dijelila su je samo dva boda. Danas ne može proći nijednim mjestom na škoju bez srdačnih pozdrava svojih otočana, obavezno će joj dobaciti neki kulinarski savjet ili šalu na račun njezinih uspjeha, a u tome, kaže, najviše uživa.

Još kao dijete Željka se stalno motala po kuhinji. Njezini su vršnjaci imali plastične ili drvene, dječje kuhinje, Željku to nije zanimalo. Igrala se u pravoj kuhinji, zapravo se nije ni igrala, kuhala je. Prvo jelo koje je skuhala bili su izmišljeni biskviti čije je recepte zapisivala u bilježnicu na Mickeyja Mousea. Njezinoj obitelji, mami Jozici, tati Željku, sestrama Josipi i Jakici te bratu Branimiru to je bilo simpatično, no njezinu je ljubav ozbiljno shvaćala samo baba Jaka.

- Baba mi je davala puno pažnje, bila je starija žena, nakon što bi cili dan kopala u polju, došla bi doma umorna, a ja bi je zaludila da mi zamuti tisto i ona bi u devet uri navečer meni mutila tisto i nikad joj nije bilo teško. Oduvik sam volila kuhanje, ne znam objasniti zašto, vjerojatno se rodiš s tim - govori nam zaneseno Željka.

Ipak, srednju školu nije upisala ni kuharsku ni slastičarsku, već turistički smjer u Korčuli. Njezina starija sestra htjela je da Željka bude nešto više od trogodišnje škole, kaže, ali turistička joj nikad nije bila interesantna.

Njezina je ljubav prema kuhanju ipak pronašla put, odlučila je prijaviti se na "MasterChef". Željka se jednog dana, s 21 godinom, ukrcala na direktnu autobusnu liniju Korčula - Zagreb, koju otočani nazivaju zagrebačka, i krenula na audiciju za najpopularniji kulinarski show u Hrvata. Trebalo je puno hrabrosti za taj potez, još k tome ako dodamo da nitko nije ni znao kamo ide.

---

image
Nova TV
---

Željka, bit ćeš na televiziji!

- Doma su mislili da sam na poslu, na poslu su mislili da sam s prijateljicama, kad sam se vratila, mislili su da sam mamurna, a ja sam cijelu noć putovala. Jedino su moje sestre znale gdje idem, njihova mi je podrška bila dovoljna. Možda je to moja najveća pobjeda, što sam se odvažila poći u Zagreb na audiciju. Možda su to geni, moj pradid je tako otišao u Ameriku i nije nikome ništa rekao, a možda je kriva moja luda jubav za kuhanjem, ko će znat - kroz smijeh objašnjava Željka.

Dok su svi kandidati, a bilo ih je gotovo tri tisuće na audiciji, imali pratnju i podršku, mlada je Smokviška došla sama, spremna zagristi u izazov. Pitali su je, kaže, gdje joj je pratnja, odgovorila je da bolje da nitko ne zna gdje je bila u slučaju da ne prođe. Ali Željka, pa ovo će biti na televiziji - ma tko se toga sjetio, uzviknula je žiriju!

Iako mlada, pomalo naivna, Željka je odmah pokazala da zna kuhati, žiriju je skuhala raviole, najbolje koje su ikad probali, zaključili su. Pregače su pljuštale, a Željka je odabrala Damira Tomljanovića.

- Odmah sam se na početku osjećala blisko s njim, nešto me posebno vuklo njemu. Nisan ja znala ko su oni, kakvi su kuhari, ko je u čemu bolji, vodila sam se isključivo osjećajem i mislim da nisam falila - zaključila je.

Nisi pogriješila, Željka, dokazale su to i suze mentora Damira kad je ispala u polufinalu, i to samo s dva boda manje od konačnog pobjednika. Iako je u nekoliko prethodnih izazova, koji su bili dan za danom te prilično tehnički zahtjevni, Željka bila najbolja uz veliki fizički i psihički pritisak, tog dana kao da se nije borila onako kako inače zna i može. Osjetio je to mentor, osjetili su gledatelji, a priznala nam je i Željka.

'Trebala sam mrvicu više'

- Kad sam vidila Damirovu reakciju i koliko je njemu stalo da prođem, slomilo me. Shvatila sam da sam se trebala mrvicu više boriti. Ne znam kako vam objasniti, ali meni je polufinale bilo finale, Temšu i Gogu obožavam, promislila sam - ma što mi više od ovoga treba!? Emotivno sam se povukla, nisam dala sve od sebe kao inače i cilo sam vrime osjećala da mi nešto fali - priznaje iskreno Željka.

Gogi je u finalu malo nedostajalo za pobjedu, presudio je desert, nakon uzbudljivog, kulinarskog nadmetanja, titula hrvatskog MasterChefa pripala je Ivanu Temšiću, čiju pobjedu smatra zasluženom.

- Kad sam ga čula koji jezikom govori, kojim rječnikom raspolaže, kad je progovorio... Pomislila sam odmah vratit se doma, pitala sam se što ja ovdje radim... Temša je zasluženo pobijedio, najbolje će se znati nositi s pobjedom, ja i ne znam kako bi se nosila s tim. Njemu je prirodno bit pobjednik, baš se vidi da je to on, pravi je MasterChef! A, koje je pijate osmislio za finale, ona tuna je najlipši pijat koji sam ikad vidila! - oduševljeno nam Željka prepričava svoje dojmove.

---

image
Nova TV
---

Ta želja da bezuvjetno pomogne drugima posebno je oduševila gledatelje, a u kategoriji deserta Željka u showu nije imala konkurencije, čime je zaslužila nadimak kraljice slastica.

MasterChef kandidat Roko Kulušić Neral jednom je prilikom, tijekom izazova, izjavio kako pola deserta kandidati uopće ne bi napravili da nije bilo Željke i njezine poduke u vili. Osim toga, tijekom izazova Željka je nesebično ostavljala svoje lonce kako bi pomogla drugima trošeći dragocjeno vrijeme kojeg je uvijek bilo malo.

- Ma to je moje najveće bogatstvo - nemarno odmahuje rukom - to me ispunjava, pomoći nekom - zaključuje jednostavno ova jedinstvena bodulka.

Najdraži izazov "MasterChefa" Željki je bio splitski gastroduel, dok joj je u najlošijem sjećanju ostao onaj u Medvedgradu, jer nije bila zadovoljna desertom. Ipak, ništa ne bi mijenjala, ističe, budući da je svakom greškom puno naučila, sve je bilo baš onako kako je trebalo biti.

Plan je vratiti se na otok...

- Puno smo naučili, a najvažnije od svega je bilo naučiti format pijata. Lako je ubacit sto namirnica, kombinirat okuse, važno je znati koje elemente ima dobar pijat, kako se gradi. Nakon toga recepte više ne učiš napamet, razumiješ hranu, namirnice, to je temelj na kojem rasteš - mudro je zaključila.

Željkina je budućnost neizvjesna, priznala nam je da ponuda ima puno, treba dobro promisliti hoće li ostati na otoku ili krenuti dalje, hoće li se držati slastica ili će se baviti i drugim aspektima kuhinje. Kako god odlučila, ova je mlada Smokviška već postala pravi korčulanski brend, a kud god pošla, kaže, ne ide bez svojih tećica i miksera. Plan je jednog dana vratiti se na otok, u Brnu.

- Tata mi govori da je lipo biti najbolji na otoku, ali dok si mlad, triba učiti, raditi na sebi, razvijati se. Želja mi je učiti od najboljih, raditi u velikim kuhinjama, rasti u svakom smislu, a onda se vratiti u Brnu i otvoriti neko svoje malo carstvo. Nadam se da će jednog dana svi otočani, ali i ljudi iz Hrvatske, dolaziti u Brnu isprobavati moja jela - poručila je simpatično.

---

Željkini slatki tacosi


Željkini slatki tacosi izgledaju kao po narudžbi iz fast fooda, no zapravo je to nezaboravna slastica koja će biti hit na vašem stolu.

Sastojci:

30 g maslaca
30 g glatkog brašna
30 g šećera u prahu
30 g bjelanjaka

Postupak:

Maslac otopite i s ostalim sastojcima izmiješajte mutilicom. Smjesa mora biti glatka. Pećnicu uključite na 160°C. Smjesu razmažite na 1 mm debljine.

Nemojte je prepeći, nego neka samo dobije žućkastu boju, kao što ima pravi tacos.

Kada se ispeklo, što prije morate, dok se ne ohladi, izrezati krug i oblikovati tacos, jer kad se ohladi, samo će pucati i nećete ga moći oblikovati.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Anđela Šćepanović/Cropix Nova TV Nova TV
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zeljka-bleus-samo-baba-jaka-je-ozbiljno-shvacala-moju-ljubav-prema-kuhanju-na-masterchef-sam-se-prijavila-tajno-sarmantna-korculanka-otkrila-nam-je-i-jedan-svoj-slatki-recept-1165399 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=41f66ffa322598132172efec1eedb47901166483 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDeljka+Bleu%C5%A1%3A+Samo+baba+Jaka+je+ozbiljno+shva%C4%87ala+moju+ljubav+prema+kuhanju%2C+na+Masterchef+sam+se+prijavila+tajno...+%C5%A0armantna+Kor%C4%8Dulanka+otkrila+nam+je+i+jedan+svoj+slatki+recept&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzeljka-bleus-samo-baba-jaka-je-ozbiljno-shvacala-moju-ljubav-prema-kuhanju-na-masterchef-sam-se-prijavila-tajno-sarmantna-korculanka-otkrila-nam-je-i-jedan-svoj-slatki-recept-1165399 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzeljka-bleus-samo-baba-jaka-je-ozbiljno-shvacala-moju-ljubav-prema-kuhanju-na-masterchef-sam-se-prijavila-tajno-sarmantna-korculanka-otkrila-nam-je-i-jedan-svoj-slatki-recept-1165399 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => obasjala cijeli otok [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životobasjala cijeli otok

Željka Bleuš: Samo baba Jaka je ozbiljno shvaćala moju ljubav prema kuhanju, na Masterchef sam se prijavila tajno... Šarmantna Korčulanka otkrila nam je i jedan svoj slatki recept

Piše Dora Lozica
6. veljače 2022. - 09:42

Željka Bleuš, Smokviška iz male uvale Brna na otoku Korčuli, trenutačno je zvjezdica koja na škoju najjače sjaji. Njezina jednostavnost i iskrenost, jedinstvenost i urođena karizma preko malih je ekrana obasjala cijeli otok, ma što otok, cijelu Hrvatsku, ma što Hrvatsku, cijeli svijet! Željkina rodbina reprize popularnog kulinarskog showa "MasterChef" gleda u dalekoj Australiji i Americi.

Bilo je teško gledati Željkin nastup na "MasterChefu", a ne diviti se ovoj mladoj otočanki, njezinu iskrenom i jednostavnom pristupu kulinarstvu i životu, ali i vještinama u kuhinji. Kraljica slastica očarala nas je svojim mediteranskim osmijehom, mekim otočnim naglaskom koji nije promijenila za potrebe showa, velikim srcem koje se širilo izvan ekrana te talentom da umijesi,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:07