StoryEditor
ŽivotPronalaženje slobode

Objavljena kontroverzna biografija princa Harryja i Meghan Markle: bivša vojvotkinja u Charlesu pronašla drugog oca, a monarhiju napustila ‘izmučena‘

11. kolovoza 2020. - 16:36
AFP

Dugo najavljivana kontroverzna biografija princa Harryja i Meghan Markle pod nazivom "Pronalaženje slobode" konačno je objavljena i donosi mnoštvo sočnih i javnosti nepoznatih detalja vezanih uz odlazak para iz kraljevske obitelji i raskol s princom Williamom i Kate.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa kažu kako nisu intervjuirani za knjigu i nisu pridonijeli priči autora Omida Scobieja i Carolyn Durand, koja pruža poprilično dramatičan i personaliziran prikaz događaja koji su doveli do odlaska Harryja i Meghan iz kraljevskog života. Izvori bliski palači knjigu su opisali kao "izravnavanje računa" nakon što su Harry i Meghan napustili kraljevsku obitelj zbog života u Los Angelesu. Oboje autora u prošlosti su radili kao novinari koji su izvještavali o onome što se odvijalo na kraljevskom dvoru.

Autori tvrde da nisu intervjuirali Meghan i Harryja za knjigu, nego su im njihovi "brojni" prijatelji i suradnici dali informacije zahvaljujući kojima su imali uvid u njihov život u kraljevskoj obitelji. Izvori bliski vojvodskom paru u knjizi tako tvrde kako se osoblje bojalo da Meghanina i Harryjeva popularnost nadilazi popularnost same kraljevske obitelji i da je par bio ljubomoran na Williama i Kate, koji su imali važniju ulogu, te su osjećali da ih kraljevska obitelj ne podupire.

Kad je riječ o pogoršanju odnosa između Williama i Harryja, u knjizi se tvrdi da su zbog toga stariji dvorjani strahovali za budućnost monarhije, zbog toga je i kraljica Elizabeta II. bila zabrinuta, dok je Harry bio uvjeren kako su njega i Meghan bili spremni "gurnuti pod autobus" kako bi se Williama prikazalo u dobrom svjetlu i zaštitilo ostale članove kraljevske obitelji.

Harry se naljutio na brata kad je William izrazio zabrinutost smatrajući da Harry previše žuri u vezi s Meghan, a njegov izraz "ta djevojka" Harry je smatrao snobovskim. Odnos među ranije nerazdvojnom braćom dodatno se pogoršao kad su se Harry i Meghan iselili iz Kensingtonske palače i razbili takozvanu "fantastičnu četvorku" osnovavši vlastiti tim koji se bavio promocijom brenda SussexRoyal. Nije se Harry zbog Meghan zakačio samo s bratom, potpuno se udaljio i od prijatelja iz djetinjstva Toma Inskipa, koji je također izrazio zabrinutost brzinom kojom se razvijala romansa s Meghan.

Zaleđeni odnosi između braće i njihovih supruga bili su jasno vidljivi na službi u Westminsterskoj opatiji posvećenoj danu Commonwealtha 9. ožujka ove godine. Bilo je to posljednje službeno pojavljivanje Harryja i Meghan u okviru kraljevske obitelji. Autori knjige tvrde da je Kate izbjegavala kontakt očima s Meghan, a William je samo bratu kimnuo glavom. Nakon službe, Meghan je rezervirala prvi let za Kanadu i napustila Veliku Britaniju "povrijeđena i iscrpljena".

Omid Scobie, jedan od autora biografije "odbjegloga" kraljevskog para, tvrdi da je Meghan bila žrtva rasističkih i seksističkih napada u Britaniji od strane komentatora i kraljevskog osoblja koji su se opirali promjenama. Autori knjige, koja zapravo nudi Harryjevu i Meghaninu stranu Megxita, okrivljuju monarhiju za gorčinu koja je pratila njihovo napuštanje kraljevske obitelji, do kojeg je dovelo institucionalno protivljenje promjenama i odbijanje prihvaćanja Harryjevih i Meghaninih zahtjeva.

Knjiga je podijeljena na 24 poglavlja i ima 349 stranica. Iako neki vjeruju da su vojvoda i vojvotkinja pogriješili odustajući od kraljevskih dužnosti, pisci misle da im je taj potez pomogao da pronađu slobodu koja je daleko od zlatnog kaveza u kojem su živjeli. Meghan su, stoji u knjizi, trebale dvije godine da shvati da takav način života nije prikladan za nju, a Harryju 35 godina da odluči da mu je dosta života koji je do tada živio.

Autor citira Harryja kako je jednom prilikom rekao: "Težim za normalnošću." Dodao je da se sjeća trenutaka kad ga je princeza Diana odvezla u McDonald's, gdje je svirao na igračkama dobivenim iz Happy Meala, i tada se osjećao kao svi drugi dječaci njegovih godina. Dio knjige posvećen je medijskom pritisku i sadržaju tabloida na štetu kraljevskog para koji nije imao priliku braniti se od netočnih navoda.

Među svježim podacima u knjizi su sljedeći:

– Meghan Markle stvorila je tako blisku vezu s princom Charlesom da ga smatra "drugim ocem";

– Meghan je često sa sobom nosila knjige o kraljevskom protokolu, jer nije htjela pogriješiti i nekome od članova kraljevske obitelji "stati na žulj";

– Kraljica Elizabeta dala je Meghan majstorski tečaj o protokolu i unukovu suprugu opisala kao "vrlo pametnu i dobru";

– Kraljevski dvori bojali su se da bi Harryjev odlazak i sukob s Williamom mogao ugroziti monarhiju;

– Meghan je napustila Veliku Britaniju "emocionalno izmučena i iscrpljena" nakon posljednjeg susreta s Williamom i Kate, koji su nju i Harryja ignorirali.

Reakcija iz kraljevske obitelji na upravo objavljenu knjigu vjerojatno neće biti, monarhija to tako ne radi, ali ne treba sumnjati da će biti novih medijskih raščlanjivanja. Hoće li reagirati "bliski krugovi" članova kraljevske obitelji, tek ćemo vidjeti, kao i kako će na biografiju reagirati publika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 16:42