StoryEditor
Životu ljubljani, na stanku škrinjaru, uspješno izvedena vrlo zahtjevna operacija

Dvostruka transplatacija: pacijentu istodobno presadili srce i bubreg

Piše PSD.
8. lipnja 2010. - 13:47

Kirurzi Klinike za kirurgiju srca ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra UKC obavili su dvostruku transplantaciju, presadivši Stanku Škrinjaru (52) istodobno srce i bubreg.

Riječ je o vrlo zahtjevnoj transplantaciji kakvih se godišnje obavi tek 15-ak u svijetu, a Ljubljana se po broju transplantacija srca sada popela na prvo mjesto u Europi s 9 do 10 transplantacija godišnje (Austrija ih ima sedam, Njemačka sedam do devet...), i u vrhu je svjetske transplantacijske kirurgije.

Tome u prilog govori i podatak da su samo 17. svibnja u jednom danu, tijekom 17 sati, ljubljanski urolozi presadili bubreg petorici pacijenata, čime se može pohvaliti malo koja ustanova u svijetu.

 Stanko Škrinjar, koji se s presađenim srcem i bubregom odlično oporavlja, razbolio se još 1998. godine i od tada je praktički čekao na transplantaciju. Zbog oslabljenog srca imao je teškoća s disanjem, a u međuvremenu su mu otkazali i bubrezi, tako da je svaki drugi dan bio na dijalizi.

No, srce je i dalje slabjelo pa je stalno dobivao lijekove za jačanje tog organa, čekajući na listi za hitnu transplantaciju. Stanje mu se povremeno pogoršavalo, a zadnjih devet mjeseci neprekidno je bio u bolnici, što mu je iznimno pogoršalo kvalitetu života.

- Kod presađivanja srca, osim podudarnosti krvne grupe davatelja i primatelja, bitna je i podudarnost tjelesne težine bolesnika, koja ne bi smjela varirati više od 20 posto. Naš bolesnik je težak oko 100 kilograma i čekao je punih devet mjeseci da dobijemo za njega pogodno srce - otkrio nam je mr. sc. dr. Ivan Kneževič, kardiokirurg koji je obavio transplantaciju.

- Prije desetak godina bilo je kontraindicirano presaditi nekome srce ako mu ne funkcioniraju bubrezi. Danas je takva transplantacija moguća, čak se presađuju organi od dvaju različitih davatelja, iako je idealno da davatelj obaju organa bude ista osoba kao što je to bilo u ovom slučaju-pojašnjava dr. Kneževič.

- Najveći problem u ovom slučaju bilo je to što su organi darovatelja bilikilometrima udaljeni od naše klinike, a srce je organ koji ne trpi čekanje. Naime, ne bi smjelo proći više od četiri sata od trenutka kada ono prestane kucati kod davatelja do trenutka kada nastavi kucati u tijelu primatelja. Stoga smo morali voditi i bitku s vremenom.

Kad smo od Eurotransplanta doznali da imamo podudarne organe, odmah je iz jednog europskog centra na put krenulo srce i dok smo ga mi u Ljubljani presađivali, drugim zrakoplovom stigao je i bubreg, tako da je odmah nakon dolaska urolog dr. Dominik Cotič mogao početi s njegovom transplantacijom - kazao nam je dr. Kneževič, dodajući da je prošlo samo 12 sati otkad je njihov pacijent ušao u operacijsku dvoranu do izlaska s novim srcem i bubregom.

- Nakon presađivanja osjećam se odlično i život kakav sam imao nekada polako se vraća. Mogu hodati bez ograničenja i više mi ne treba dijaliza. Za sada moram uzimati puno lijekova, ali ta će se količina postupno smanjivati. Kad su me pitali kako sam se uopće odlučio na tako tešku operaciju, odgovorio sam im da, ako mi je struka kazala da se mogu operirati, što bih ja imao protiv - kazao je na konferenciji za novinare Stanko Škrinjar, zahvalivši svima koji su sudjelovali u njegovu liječenju.

Javorka Luetić

Prednosti ovog postupka

Prednost istodobnog presađivanja srca i bubrega je u tome da se bolesnika samo jednom izlaže operativnom zahvatu. Dobiti organe istog darovatelja je za pacijenta, s obzirom na imunološki sustav, znatno ugodnije jer će samo jednom primiti imunosupresivne lijekove za sprječavanje odbacivanja organa. Podaci iz literature pokazuju da je kod dvostrukih transplantacija manja učestalost odbacivanja srca i bubrega, te da je dugoročno i rizik za smrt takvih bolesnika manja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 13:40