StoryEditorOCM
ZdravljeOD SUTRA DRUGAČIJE

Psihijatrica s Harvarda: Od ovih 5 jela ujutro ćete biti i pametniji i sretniji! Proučavala sam hranu za mozak 20 godina

Piše MOZAIK SD
16. travnja 2024. - 09:52

Psihijatrica s Harvarda i nutricionistica Uma Naidu predstavila je pet najboljih namirnica za početak dana.

Doručak daje mozgu prvi izvor energije koji je ključan za koncentraciju, bistrinu i optimalno funkcioniranje tijekom dana. 

Danas većina ljudi za doručak jede žitarice, sendviče i peciva, te ih nadopunjuje napitcima od kave nalik shakeovima.

Često su krcati šećerom i ugljikohidratima koji uzrokuju brz skok šećera u krvi nakon čega slijedi nagli pad. Također doprinose neuroinflamaciji povezanoj s moždanom maglom i lošom koncentracijom, tumači liječnica.

Pshijatrica zaposlena u Općoj bolnici Massachusetts, inače i nutricionistica, Uma Naidu, predstavila je rezultate kliničkih istraživanja održanih na Harvardu i otkrila koja je vrsta doručka najbolja za mentalnu sposobnost.

Ističe i kako su ovakvi, zdraviji izbori, i ukusni i jednostavni za pripremu. Na istraživanju je bila angažirana 20 godina.

Predlaže da dan počnete tako što ćete popiti čašu vode nakon buđenja, čime sprječavate dehidraciju, ali i prevenirate tjeskobu. Zatim birajte među sljedećim opcijama, od kojih je svaka bogata ključnim hranjivim tvarima i funkcionalnim spojevima koji potiču bolju energiju, koncentraciju i mentalno zdravlje.

Chia puding

"Sadrži gomilu vlakana, koja održavaju zdrave bakterije u crijevima i smanjuju šansu za upalu mikrobioma. Optimiziranom komunikacijom između crijeva i mozga, ovaj doručak dobro utječe i na raspoloženje. Sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju snažne antiinflamatorne efekte na mozak, što pomaže u podizanju raspoloženja, reguliranju stresa i održavanju koncentracije i pamćenja“, kaže liječnica.

Puding je lako napraviti navečer, te ga ostaviti u frižideru preko noći. Pomiješajte tri žlice chia sjemenki sa šalicom kokosovog mlijeka (ili nekog drugog nezaslađenog po izboru), malo meda i prstohvatom cimeta i morske soli. Ujutro dodajte orahe, bobičasto voće i/ili kokosove pahuljice.

image
/Shutterstock

Kajgana, omlet ili fritata

"Jaja su puna zdravih masti, proteina i vitamina koji su neophodni za zdrav mozak. Žumanjak je, primjerice, bogat vitaminom D i serotoninom, koji pomažu postići optimalnu ravnotežu neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje. Uvijek potičem ljude da biraju jaja iz slobodnog uzgoja, kad god je to moguće, kako bi unosili najkvalitetnije i najčistije hranjive materije“, navodi dr. Uma Naidu.

U svojoj prvoj knjizi "Ovako se hrani vaš mozak“, liječnica je podijelila recept za fritatu, koja se zamuti u šalici, s jajima, malo mlijeka, soli i papra. Na nekoliko minuta zapecite je u mikrovalnoj pećnici i, po želji, na to dodajte malo baby špinata ili kelja. No mogu proći i klasična kajgana ili jaja na oko.

image
/Shutterstock

Tofu

"Tofu je odličan protein koji je bogat triptofanom i sojinim izoflavonima, koji dokazano smanjuju simptome depresije“, ističe psihijatrica i nutricionistkinja.

Predstavljaju dobru alternativu jajima, pa liječnica predlaže kajganu od tofua začinjenu kurkumom, crnim paprom i prstohvatom morske soli.

image
/Shutterstock

Zeleni smoothie

Jarkozeleni soothie je brz i lak način da započnete dan vlaknima i folatom.

"Folat nam je potreban za proizvodnju neurotransmitera u mozgu — nedostatak folata je uključen u niz psihijatrijskih stanja, uključujući depresiju, dok su optimalni nivoi povezani sa poboljšanim raspoloženjem“, objašnjava dr. Uma Naidu.

Stavite u blender neko lisnato povrće, poput špinata, dodajte malo bobičastog voća ili borovnica, malo proteinskog praha i malo sjemenki konoplje, te maslaca od badema ili kikirikija za još hranjiviju verziju. Možete ga popiti u trku!

"Izbjegavajte dodavanje previše voća ili bilo kakvog voćnog soka, kako biste održali nizak nivo šećera i izbjegli narušavanje mikrobioma ili povećanje nivoa šećera u krvi. Od toga ćete samo biti umorni“, pojašnjava psihijatrica.

image
/Shutterstock

Kurkuma latte

Iako nije obrok sam po sebi, latte s kurkumom je hranljiv napitak i savršen način da započnete jutro.

Kombinirajte omiljeno nezaslađeno biljno mlijeko s kurkumom i prstohvatom crnog papra. Dobit ćete moćno antiinflamatorno sredstvo koje pomaže smanjiti simptome anksioznosti, podiže energiju i čisti "maglu“ u mozgu, a poboljšava fokus i koncentraciju.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:35