Začini mogu pomoći u poboljšanju vašeg kognitivnog zdravlja, tvrde zdravstveni stručnjaci.
Zdravstveni stručnjaci identificirali su četiri uobičajena začina koji se nalaze u kuhinjskom ormariću i mogu poboljšati zdravlje mozga.
Đumbir
Đumbir nije samo koristan za zdravlje probave, već se može pohvaliti i moćnim svojstvima za zdravlje mozga.
Sa svojim obiljem fitokemikalija, đumbir služi kao zaštitni štit protiv oksidativnog stresa.
Poznato je da ovaj stres ubrzava proces starenja i vjeruje se da je glavni uzrok Alzheimerove bolesti.
Kurkuma
Kurkuma je snažan začin bogat hranjivim tvarima. Primarna komponenta ovog začina, kurkumin, posjeduje neuroprotektivna svojstva koja čuvaju oštrinu mozga.
Kurkuma pomaže u poboljšanju funkcije pamćenja, smanjenju moždane magle i jačanju kognicije.
Cimet
Ovaj tradicionalni začin bogat je antioksidansima koji inhibiraju nakupljanje proteina u mozgu povezanih s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.
Osim što podupire učenje i formiranje pamćenja pomažući neuronima u stvaranju novih veza, visoki sadržaj antioksidansa u začinu štiti mozak od štetnih učinaka stresa.
Papar
Jedan od najčešće korištenih začina u svijetu, crni papar također je izvrstan začin za zdravlje mozga. Primarna ljekovita komponenta crnog papra je piperin, koji se može pohvaliti značajnim razinama antioksidansa.
Ovi antioksidansi štite zdrave moždane stanice od oštećenja. Štoviše, crni papar poboljšava kognitivnu funkciju i pamćenje aktiviranjem kemijskih puteva u mozgu.