StoryEditorOCM
Zdravljeu triptofanu je spas

Ne možete zaspati? Ova namirnica pomoći će vam da utonete u san, dovoljno je nekoliko kriški, savjetuju stručnjaci

Piše MOZAIK SD
12. travnja 2024. - 22:34

Kasni obrok ponekad može savršeno zaokružiti dan. Ali, ovisno o tome što odaberete za kasni i slasni zalogaj, taj izbor mogao bi značiti razliku između okrepljujućeg sna i beskrajnih sati okretanja. Ako je vaš omiljeni večernji zalogaj sir - mudro ste izabrali.

Nekoliko kriški sira prije spavanja može pomoći da brže zaspite, piše Health Digest.

Broj onih koji uspijevaju redovito spavati osam sati nije velik. Dio ljudi spava samo pet sati ili čak manje. Stoga, nekima je potrebna sva pomoć koju mogu dobiti kako bi se naspavali.

Prema istraživanju iz 2023. objavljenom u Advances in Nutrition, ta bi pomoć mogla doći u obliku triptofana, aminokiseline koja podržava proizvodnju hormona koji poboljšavaju san serotonina i melatonina.

Mliječni proizvodi obiluju ovom esencijalnom aminokiselinom, posebice tvrdi sirevi. Iako postoji mnogo tvrdih sireva koje možete izabrati, Men’s Health sugerira da sir cheddar, osim što je vrlo ukusan, može imati i dodatnu prednost – poboljšava san.

Triptofan-bolji san

Što je više triptofana u nekoj namirnici, to se osjećamo pospanije nakon konzumacije zbog povećane proizvodnje serotonina i melatonina.

Dakle, koliko sira trebamo pojesti da bismo zadrijemali u rekordnom vremenu?

Istraživanje koje je proveo British Cheese Board pokazalo je da je 75 posto sudionika mirno spavalo nakon što su pojeli oko 90 grama sira prije spavanja. Men’s Health predlaže grickanje četiri kockice cheddar sira prije spavanja. Jedenje cheddar sira prije nego što krenete na spavanje može vam priuštiti prilično jedinstvene snove.

NPR je još 2005. razgovarao s tajnikom British Cheese Boarda Nigelom Whiteom, koji je izjavio da su u eksperimentu u kojem su sudionici jeli sir 30 minuta prije spavanja, oni koji su jeli cheddar sir obično imali snove u kojima su se nalazile slavne osobe.

image
/Shutterstock

Dok cheddar sir zauzima prvo mjesto kao sir koji se najčešće jede u SAD-u, postoji mnogo drugih sireva koji pospješuju spavanje i koji također mogu poslužiti svrsi.

Smanjenje grčeva u mišićima

Svježi sir je jedna takva opcija jer njegov sadržaj proteina također pogoduje proizvodnji triptofana (putem prevencije). Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), 1 šalica nemasnog svježeg sira s 2 posto mliječne masti sadrži više od 24 grama proteina. Slično cheddar siru, još jedan favorit obožavatelja je mozzarella.

Međutim, triptofan nije jedini spoj u siru koji može poboljšati san.

Sirevi sadrže i druge bitne hranjive tvari zbog kojih biste mogli početi zijevati. “Sir će osigurati kalcij, magnezij i kalij, koji su svi važni za smanjenje grčeva u mišićima i zdravo održavanje krvnog tlaka te vam mogu pomoći da utonete u san i nastavite spavati”, rekao je registrirani dijetetičar Karman Meyer za Food Network.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:28