StoryEditorOCM
Zdravljezdrava prehrana

Koristite li proizvode za brzo mršavljenje? Mogu biti opasni, radije jedite namirnice koje sagorijevaju masnoće

Piše MOZAIK SD
18. listopada 2023. - 07:30

Frustracije koje dolaze s pokušajem gubitka težine ili tjelesne masti mogu ponekad biti bolne, zbog čega se mnogi ljudi okreću proizvodima za brzo rješenje na tržištu kao što su tablete za mršavljenje ili čajevi za trbušnu masnoću.

Nažalost, ti proizvodi ne samo da ne djeluju dugoročno, već mogu čak postati štetni za vaše zdravlje.

Iako možda osjećate potrebu izbaciti tone hrane iz svoje prehrane kada pokušavate smršavjeti, zapravo je vrlo često hrana koju možete dodati ono što čini razliku.

Jedan od najučinkovitijih načina za mršavljenje je osigurati da svoju prehranu ispunite zdravom hranom, a postoje i određene "hrane za sagorijevanje masnoća" koje su prepune korisnih hranjivih tvari i izvrsne su za vaše cjelokupno zdravlje - što ih čini daleko boljim od bilo kojeg brzog dijetalnog proizvoda koji možete kupiti, piše klix.ba.

Puretina

Jedan od učinkovitih načina da pomognete u sagorijevanju tvrdokorne masnoće je osigurati da unosite dovoljno proteina u svoju prehranu. Proteini imaju visok toplinski učinak, što znači da vaše tijelo koristi više energije za probavu proteina u usporedbi s mastima i ugljikohidratima. Osim toga, visokoproteinska dijeta može vam pomoći da se osjećate siti, što može dovesti do smanjenog unosa kalorija i gubitka težine.

Cimet

Bilo da ga posipate po zobenim pahuljicama, dodate malo u jutarnju kavu ili ga čak uzmete u obliku dodatka, cimet može pomoći u vašim ciljevima gubitka masnoće kontroliranjem šećera u krvi. Smatra se da cimet pomaže u regulaciji razine šećera u krvi i poboljšava osjetljivost na inzulin, a stabilne razine šećera u krvi mogu smanjiti žudnju za hranom i prejedanje, potencijalno pomažući u regulaciji težine.

Jaja

Umutite ih ili ih stavite tvrdo kuhana na salatu ili komad tosta, no kako god ih pripremili, jaja mogu vašem tijelu pružiti nevjerojatne zdravstvene prednosti i dobrobiti za sagorijevanje masti.

Prvo, jaja su izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i esencijalnih hranjivih tvari, a osobito su bogata kolinom – koji igra ulogu u metabolizmu masti.

Također, studija objavljena u Nutrition Research otkrila je da su muškarci koji su jeli jaja za doručak osjećali manju glad nakon doručka i unosili manje kalorija tijekom dana od sudionika koji su jeli pecivo za doručak.

Piletina

Govoreći o termičkom učinku hrane bogate proteinima, preporučuje se dodavanje piletine kao hrane koja sagorijeva masti u vašu prehranu.

Piletina je bogata proteinima, što može povećati osjećaj sitosti i zahtijeva više energije za probavu, što pomaže u gubitku masnoće. Termički učinak nemasnih proteina je značajan, što znači da vaše tijelo koristi značajnu količinu energije za njihovu probavu i obradu, što ih čini učinkovitim izborom za gubitak masnoće.

Jedna studija objavljena u Food & Nutrition Research otkrila je da jedenje peradi uz prehranu bogatu povrćem pomaže u smanjenju rizika od debljanja ili pretilosti.

Bobice

Ne možete pogriješiti s bobičastim voćem. Pune su hranjivih tvari i antioksidansa i mogu dodati dašak slatkoće svemu poput jogurta, zobenih pahuljica, salate i vode. Bobičasto voće poput borovnica, jagoda i kupina izvrsni su međuobroci za sagorijevanje masti.

Bobičasto voće ima malo kalorija i puno vlakana, pomaže u kontroli gladi i stabilizira razinu šećera u krvi, a antioksidansi u bobičastom voću također se bore protiv oksidativnog stresa, potencijalno povećavajući sposobnost tijela da sagorijeva masnoće i promiče opću dobrobit.

Jedna studija objavljena u Nutrients otkrila je da divlje borovnice mogu ubrzati oksidaciju masti i sagorijevanje masti kod aktivnih muškaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:03