StoryEditorOCM
Zdravljedrugo stanje

Klasične već svi znamo, ali o ovim se čudnim simptomima rane trudnoće malo govori; evo kako je možete prepoznati

Piše MOZAIK SD
25. listopada 2023. - 07:30

Svi znaju klasične znakove trudnoće. Izostanak mjesečnice, nabreknute, osjetljive grudi, jutarnja mučnina i konstantni umor neki su od najpoznatijih. Ali trudnice također osjećaju mnoge simptome osim gore navedenih, od iscjetka sluzi do okusa metala u ustima i stalnih glavobolja.

image
/Shutterstock

Evo popisa čudnih ranih simptoma trudnoće o kojima vam nitko ne govori.

1. Iscjedak 

Iako mnoge žene imaju vaginalni iscjedak, on se često ne povezuje s trudnoćom. Ali, većina trudnica će imati pojačan iscjedak u prvom tromjesečju i tijekom cijele trudnoće. Obično je u pitanju ljepljiva, bijela ili blijedožuta sluz.

Povećani hormoni i vaginalni protok krvi uzrokuju pojačan iscjedak tijekom trudnoće, koji može pomoći u sprječavanju infekcija jer vaš vrat maternice i stijenke vagine omekšaju, piše healthline.

2. Povišena bazalna tjelesna temperatura

Kada se prvi put probudite ujutro nakon ovulacije, vaša tjelesna temperatura je blago povišena, i ostaje takva dok ne dobijete sljedeću mjesečnicu.

Ali ako ova temperatura, poznata kao bazalna tjelesna temperatura, ostane povišena dulje od dva tjedna, to može biti rani pokazatelj trudnoće.

3.Glavobolje, grčevi i pojačano mokrenje

Hormonske promjene i promjene volumena krvi tijekom trudnoće mogu dovesti do glavobolje.

Neke trudnice također osjećaju grčeve slične onima za vrijeme menstruacije s obje strane donjeg trbuha, a i odlazak na zahod postaje učestaliji.To je zato što vaša rastuća maternica vrši pritisak na vaš mjehur. 

image
/Shutterstock

4. Zatvor

Možete se osjećati napuhano, kao da želite ispustiti plinove ili vršiti veliku nuždu, a da to ne možete. To je zato što hormonalne promjene u trudnoći mogu dovesti do zatvora. Osim toga, kako vaša maternica raste tijekom trudnoće, crijeva se obično pomiču, što također može utjecati na probavni sustav.

Vaš probavni sustav usporava se tijekom trudnoće. To daje hranjivim tvarima dovoljno dodatnog vremena da se apsorbiraju u vaš krvotok i dođu do ploda.

5.Točkasto krvarenje

Točkasto krvarenje ili lagano krvarenje javlja se rano u otprilike jednoj od tri trudnoće. Lagano krvarenje može se dogoditi kada se oplođeno jajašce pričvrsti za sluznicu maternice. Ovo je poznato kao implantacijsko krvarenje. Uobičajeno je oko dva tjedna nakon začeća.

6.Promjene u okusu

Povećanje estrogena i progesterona tijekom trudnoće može dovesti do promjena u okusu kod mnogih trudnica. Neke trudnice počinju osjećati okus metala u ustima ili određenu gorčinu. 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:04