StoryEditorOCM
ZdravljeMitovi i činjenice

Deblja li kruh doista? Evo što nutricionisti poručuju: ‘Iznenadit ćete se koji ima manje kalorija od integralnog‘

Piše M. K. P. /MOZAIK SD
1. listopada 2024. - 08:01

Kruh je jedan od najosnovnijih prehrambenih proizvoda koji je prisutan na gotovo svakom stolu. Stoljećima se koristi kao osnovna namirnica u mnogim kulturama, a njegova svestranost i dostupnost čine ga jednim od omiljenih dodataka uz gotovo svaki obrok. Međutim, u posljednje vrijeme kruh je postao predmet rasprave kada je riječ o zdravlju i kontroli tjelesne težine. Mnogi se pitaju deblja li kruh i trebaju li ga izbjegavati u svojoj prehrani. 

image

Bijeli kruh.

/Shutterstock

Koji kruh ima utjecaj na tjelesnu težinu, zašto neki tipovi kruha mogu pridonijeti debljanju te kako mudrim izborom možete uživati u kruhu bez narušavanja linije?

Istraživanja pokazuju da jedemo upola manje kruha nego prije 20 godina. Nutricionistkinja Nađa Radonjić objasnila je za ‘TV Prva‘ kako ova namirnica utječe na debljanje, piše Mondo, prenosi Krstarica. 

– Ne bih rekla da je puno kruha prokletstvo za pretilost. Kroz povijest smo jeli mnogo više kruha nego danas. Mislim da smo krivo shvatili kruh, rekla je. Često u praksi čujem ‘Nismo mi ta primitivna obitelj koja jede bijeli kruh’. Iznenadit ćete se, ali ima manje kalorija od integralnog kruha, objasnila je nutricionistica.

image

Domaći bijeli kruh.

/Shutterstock

Radonjić je dodala da je integralni kruh bolji i da ima više vlakana, minerala i vitamina.

-Ta je žitarica puno bogatija od rafinirane, bijele pšenice. Integralni kruh ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti kruh od cjelovitih žitarica. Kruhu nije mjesto uz rižu i krumpir, što naša kultura ponekad podrazumijeva, rekla je stručnjakinja.

image

Integralni kruh.

/Shutterstock
image

Integralni kruh.

/Shutterstock

Najlošiji je pšenični kruh, ali je istaknula  da se kruh ne smije isključiti iz prehrane. Osim naravno ako ne podnosite gluten. Kruh od cjelovitog zrna ima vitamine B i korisne sastojke i ne treba ga tek tako izbaciti, treba ga tretirati kao obrok za sebe, dodala je.

Kada je riječ o crnom kruhu, nutricionistica Radonjić ističe da bi najzdraviji bio crni kruh od cjelovitih žitarica. Ako želite izbjeći gluten, iz prehrane morate izbaciti ječam, pšenicu i raž, dok su sve ostale žitarice dobrodošle u kruhu. Nutricionistica je sortirala vrste kruha od najgoreg do najboljeg. Prema njenom mišljenju, najgori bi bio pšenični kruh, dok bi raženi i ječmeni trebali biti što češće u prehrani.

image

Ječmeni kruh uz juhu od ječma, povrća i dimljenog mesa je dobra kombinacija i zdravi obrok.

/Shutterstock
image

Raženi kruh je jako dobar izbor.

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 08:03