Čak i ako ste se uoči neradne nedjelje sjetili kupiti malo više kruha, danas vam je već pomalo suh. A trgovine i dalje ne rade, odnosno, barem većina njih. Rješenje je jednostavno: ispecite svoj kruh. Znamo, znamo, za ove moderni recepte za kruh obično treba "sto godina" za provesti ih u djelo - samo ćemo napomenuti da je to iz jako dobrog razloga, naime, duga fermentacija u pravilu znači bokju probavljivost - no postoje i recepti uz koje je kruh gotov u sasvim prihvatljivim roku.
Jedan od takvih recepta je ovaj, primijetit ćete da sadrži i mali trik s vodom, a smisao tog trika je postići očaravajuću mekoću kruha. Mi smo ga isprobali i nama je super.
Domaći kruh
Sastojci:
420 g brašna
300 ml tople vode
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
Priprema:
U toplu vodu dodajte kvasac, šećer i sol. Promiješajte smjesu dok se sastojci ne sjedine pa u nju postepeno dodajte i brašno.
Sjedinite tijesto špatulom pa ga mijesite rukama, dok ne postane mekano i ljepljivo. Pokrijte tijesto i ostavite ga da odstoji otprilike 40 minuta. Prebacite ga zatim na pobrašnjenu površinu i premijesite. Zatim ga podijelite na četiri dijela, koje ćete oblikovati u loptice.
Od loptica oblikujte tijesto u valjke. Valjke stavite na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite ih 20 minuta da odstoje. Zasijecite ih po sredini, premažite vodom i pospite brašnom. Na dno pećnice stavite posudu s vodom, a pleh postavite iznad nje, na rešetku.
Pecite kruh u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijusovih stupnjeva otprilike 20 minuta, zatim izvadite posudu s vodom i pecite kruh još 15 minuta.