StoryEditorOCM
ZdravljeSAVETI STRUČNJAKA

Brojne namirnice mogu izazvati interakcije s lijekovima, evo na što pripaziti i što ne biste smjeli kombinirati

Piše MOZAIK SD
18. listopada 2023. - 20:18

Zdrava, uravnotežena prehrana jedan je od glavnih čimbenika očuvanja zdravlja, prevencije i bolje kontrole bolesti. Prehrana ima bitan utjecaj na terapiju, budući da neke namirnice stupaju u vrlo važne interakcije s lijekovima i tako utječu na liječenje, a na kraju, da bi se postigla optimalna apsorpcija lijekova iz crijeva, važno je znati kada se lijekovi uzimaju u odnosu na hranu, piše kurir.rs.

Zdrava prehrana tijelu osigurava vitamine, minerale, dijetalna vlakna i zdrave masnoće koji imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja imunološkog sustava, srca i krvnih žila, probavnih organa i mentalnog zdravlja. Malo se govori o tome koliko je nezdrava prehrana zapravo loša za mentalno zdravlje i depresiju.

Grejp ne treba kombinirati s velikim brojem lijekova

- Kod osoba koje pate od napadaja migrene namirnice poput odležanog sira, crnog vina, suhomesnatih proizvoda, agruma, kofeina mogu izazvati napadaje migrene. Mnogi sastojci iz hrane u interakciji s lijekovima mogu uzrokovati neželjene učinke lijeka ili, s druge strane, poništiti terapeutsko djelovanje lijeka.

Na primjer, češnjak uzet u velikim količinama može pojačati krvarenje kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji. Iako je vrlo zdrav, grejp se ne smije kombinirati s velikim brojem lijekova, jer remeti njihov metabolizam i može dovesti do ispoljavanja neželjenih učinaka tih lijekova.

Zeleno povrće poput špinata, kelja, brokule, kupusa vrlo je bogato vitaminom K, pa je vrlo važno da pacijenti na terapiji varfarinom unose približno stalne količine ovih namirnica, kako se iznenadni prekomjerni unos vitamina K iz hrane ne bi dogodio blokiraju učinak varfarina i dovode do neželjene tromboze – objašnjava mr. ph spec. Milena Milojević, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

Pripravci željeza za liječenje anemije mogu izazvati želučane tegobe. Hoćete li ih piti na prazan želudac, nakon obroka ili u kombinaciji s vitaminom C, informacija je koju možete dobiti kod ljekarnika.

- Lijekovi koji sadrže enzim serapeptazu, a koji se koriste za smanjenje otoka, gnoja i upale, da bi bili učinkoviti, moraju se uzimati na prazan želudac, odnosno dva sata prije ili dva sata nakon jela. Ne zaboravimo ljude na posebnim dijetama poput bezglutenske dijete. Ovo su samo neki od brojnih primjera kako prehrana utječe na zdravlje i lijekove koje koristite u terapiji – ističe Milojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:36