StoryEditorOCM
ZdravljeSMANJITE GA

Ove namirnice pomažu kod stresa; preporučuje se da ih uvrstimo u prehranu što prije! Nisu skupe, ima ih svugdje...

Piše MOZAIK SD
13. travnja 2024. - 10:15

Rijetke su osobe koje u današnje vrijeme kažu da nisu pod stresom. Mnogima je to postalo ‘normalno‘ stanje, ali koje kad - tad dođe na naplatu našem zdravlju.

Mnogi se ironično nasmiju na liječnikov savjet "smanjite stres", jer ne znaju kako da to učine, ali evo smjernica.

Postoje određene namirnice koje nam mogu pomoći u regulaciji razine stresa i bilo bi ih dobro uvrstiti u svoju prehranu što prije.

Kako savjetuje Healthline ove namirnice mogu pomoći da lakše prebrodite stresna razdoblja.

Batat

image

Batat

/Shutterstock

Slatki krumpir je bogat ugljikohidratima koji smanjuju razinu kortizola, hormona odgovornog za stres. Čak i kada je kortizol u normalnim vrijednostima, kada smo pod kroničnim stresom to može dovesti do njegove disfunkcije i samim time dovesti do upala, bolova i drugih štetnih učinaka na naše zdravlje.

Blitva

image

Blitva


















 

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Blitva je često zanemareno povrće koje je prepuno hranjivih tvari, a također je dobar saveznik u borbi protiv stresa.

Samo jedna šalica kuhane blitve, ili oko 175 grama, sadrži 36% preporučenog dnevnog unosa magnezija, koji je savršen za energiju.

Jaja

image

Jaja

Dusko Marusic/Cropix

Jaja se često nazivaju prirodnim multivitaminima zbog impresivnog bogatstva nutrijenata. Cijela jaja puna su vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidansa potrebnih za zdravu reakciju na stres.

Školjke

Školjke, koje uključuju dagnje, školjke i kamenice, bogate su aminokiselinama poput taurina.

Taurin i druge aminokiseline potrebne su za proizvodnju neurotransmitera poput dopamina, koji su neophodni za regulaciju reakcije na stres. Zapravo, studije pokazuju da taurin može imati antidepresivne učinke.

Masna riba

image

Losos

/Shutterstock

Masna riba poput skuše, haringe, lososa i sardina nevjerojatno je bogata omega-3 masnoćama i vitaminom D, hranjivim tvarima za koje se pokazalo da pomažu smanjiti razinu stresa i poboljšati raspoloženje.

Omega-3 nisu samo bitne za zdravlje mozga i raspoloženje, već također mogu pomoći vašem tijelu da se nosi sa stresom. Zapravo, nizak unos omega-3 masnih kiselina povezan je s povećanom anksioznošću i depresijom u zapadnoj populaciji.

Vitamin D također igra ključnu ulogu u mentalnom zdravlju i regulaciji stresa. Niske razine povezane su s povećanim rizikom od tjeskobe i depresije.

Peršin

image

Peršin

Josko Supic /Cropix

Peršin je hranjiva biljka koja je prepuna antioksidansa - spojeva koji neutraliziraju nestabilne molekule zvane slobodni radikali i štite od oksidativnog stresa.

Oksidativni stres povezan je s mnogim bolestima, uključujući poremećaje mentalnog zdravlja poput depresije i anksioznosti. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata antioksidansima može pomoći u sprječavanju stresa i tjeskobe.

Antioksidansi također mogu pomoći u smanjenju upale, koja je često visoka kod osoba s kroničnim stresom

Luk

image

Mladi luk
 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Ovaj antioksidans dio je prve linije obrane vašeg tijela od stresa.

Međutim, novija istraživanja ne navode češnjak kao povrće koje povećava glutation. Umjesto toga, pregled iz 2019. sugerira da mediteranska prehrana — koja često uključuje velike količine češnjaka — može poboljšati razinu glutationa.

Brokula

image

Brokula

Josko Supic /Cropix

Kruciferno povrće poput brokule poznato je po svojim zdravstvenim prednostima. Prehrana bogata povrćem iz skupine cruciferousa može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, srčanih bolesti i poremećaja mentalnog zdravlja poput depresije.

Ova vrsta povrća jedan je od najkoncentriranijih izvora hrane nekih hranjivih tvari — uključujući magnezij, vitamin C i folat — za koje je dokazano da se bore protiv simptoma depresije.

Borovnice

image

Borovnice

Vojko Basic/Cropix

Borovnice se povezuju s nizom zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšanje raspoloženja.

Ove bobice su bogate flavonoidnim antioksidansima koji imaju snažno protuupalno i neuroprotektivno djelovanje. Oni mogu pomoći u smanjenju upale uzrokovane stresom i zaštititi od oštećenja stanica uzrokovanih stresom.

Slanutak

image

Slanutak

/Shutterstock

Ove ukusne mahunarke također su bogate L-triptofanom, koji je vašem tijelu potreban za proizvodnju neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje.

Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata biljnim proteinima poput slanutka može pomoći u jačanju zdravlja mozga i poboljšanju mentalnih sposobnosti, objavio je Healthline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:49