StoryEditorOCM
Savjetiizbjegnite fijasko

Za meso sočno i mekano toliko da se topi u ustima trebat će vam sastojak koji sigurno već imate. Poboljšat će mu i okus

Piše Spiza SD
27. listopada 2023. - 15:15

Žilavi odresci kuharska su katastrofa, ali riječ je o katastrofi koju se može spriječiti. Ponekad se već po poziciji mesa za kojom posežete ili po izgledu odreska može zaključiti da nikad neće doseći mekoću kojoj težite ili da će mu za to trebati malo više vremena, no, za svaki slučaj, uvijek je dobro imati u rezervi kakav dobar trik koji jamči mekano i sočno meso.

image
Shutterstock

Takvih je trikova, zapravo, poprilično, no nisu svi primjenjivi na sve vrste mesa niti su nam uvijek pri ruci, no kad je riječ o caki koju ćemo vam otkriti u nastavku, pali gotovo univerzalno i uvijek vam je dostupna.

U pitanju je sasvim običan ocat. Razlog zašto korištenje octa u ovu svrhu je jednostavan: pri kontaktu s mesom octena kiselina razgradit će žilave tetive i učiniti odrezak puno mekšim, ali i ukusnijim.

image
Shutterstock

Primjenjuje se lako kao od šale, samo pomiješajte ocat i toplu tekućinu poput temeljca ili ulja u omjerima 1:2. Dovoljno će vam biti sasvim malo ove mješavine, tek toliko da premažete sve odreske.

image
Shutterstock

Potom je uputno meso izbockati vilicom kako bi ocat što bolje prodro u njega, a nakon što ste s tim postupkom završili, ostavite meso da se marinira u staklenoj ili plastičnoj posudi, prekrijte ju plastičnom folijom te pospremite u hladnjak na najmanje dva sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 15:15