StoryEditorOCM
Savjetibrojne prednosti

Sve više ljubitelja zdravog života kavu zamjenjuje ovim popularnim napitkom - razbuđuje i uravnotežuje raspoloženje

Piše MOZAIK SD
22. rujna 2023. - 06:42

Matcha latte je neodoljiva kombinacija matcha praha, posebne vrste zelenog čaja čiji su listići usitnjeni do fine konzistencije i biljnog mlijeka za ukusan kremasti napitak.

Matcha prah je posebna vrsta zelenog čaja u prahu koji se stoljećima koristi u japanskoj kulturi i na Dalekom istoku. S vremenom je ovaj zeleni prah prepoznat i na Zapadu, a posljednjih godina nalazi svoje mjesto u raznim zdravim jelima, desertima, milkshakeovima, smoothiejima, a na kraju i u popularnoj matcha latte, piše klix.ba.

Japanska riječ matcha doslovno znači "mljeveni čaj", a za proizvodnju matche listovi čajevca Tencha kuhaju se na pari, suše i melju u fini prah nakon berbe.

Zanimljivo je da za 30 grama matcha čaja kameni mlin od granita treba raditi sat vremena.

Prepuna vrijednih nutrijenata, potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća, stoga ne čudi da je matcha posljednjih godina najpopularniji trend u prehrani. Kaže se da sagorijeva masnoće i uklanja toksine, a umjesto da matcha čaj pijete s vrućom vodom, matcha prah je odličan i za pripremu matcha latte!

Matcha prah bogat je hranjivim tvarima i vrijednim antioksidansima. S obzirom na bogatstvo mikronutrijenata, ističe se kao neizostavan sastojak zdrave prehrane, a koristi se i za povećanje fizičke izdržljivosti i razine energije!

Matcha donosi brojne dobrobiti za organizam, a mnogi se odlučuju kavu zamijeniti matchom, jer iako sadrži kofein, ne uzrokuje poznati "crash" (gubitak energije, nemir, razdražljivost, poteškoće s koncentracijom, probavne smetnje, spavanje problemi...) nakon pijenja uravnotežuje tijelo i daje dugotrajniji osjećaj energije.

Osim kofeina, matcha sadrži i aminokiseline koje djeluju umirujuće, poput L-teanina za koji se smatra da potiče koncentraciju. Zaključak je da matcha stimulira i daje energiju, ali za razliku od kave, ne čini vas nervoznima.

Osim toga, matcha je snažan antioksidans, potiče metabolizam, razbuđuje i uravnotežuje raspoloženje. Drugim riječima, radi sve što nam je potrebno ujutro kako bismo dobro funkcionirali ostatak dana.

Jednostavan recept za matcha latte

1 žlica matcha praha + 1 žlica vruće vode

1/4 šalice vruće vode

pola šalice kokosovog mlijeka

žlica meda

Matcha prah pomiješajte sa žlicom vruće vode da nema grudica i da se ne lijepi za rubove šalice, zatim ulijte ostatak vode i dobro promiješajte. Zagrijte mlijeko s medom, dobro promiješajte da dobijete pjenastu strukturu i ulijte u šalicu.

Napitak je gotov, a po želji možete dodati cimet ili kockicu leda za ice matcha latte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 14:56