StoryEditor
Showbiz'fali mi...'

Sad pariš šjora Keka!: Oliver je znao brutalno sprdati kolege, Tedi Spalato otkriva puno nepoznatih anegdota

Piše Tanja Šimundić Bendić
7. prosinca 2019. - 11:00
trag_u_beskraju34-290719

Da nije bilo autorske večeri Tome Mrduljaša u splitskom HNK-u i da se pod Marjanom ne sprema spektakl nad spektaklima, koncert posvećen Oliveru Dragojeviću 7. prosinca u već odavno rasprodanoj splitskoj “Spaladium Areni”, Tedija Spalata njegov grad još neko vrijeme vidio ne bi.

Ali zbog te dvije glazbene poslastice stigao je doma, na svoju novu solinsku adresu na koju se preselio iz centra Splita.

Taman nam je dao vrijeme da ga zgrabimo za brzinski intervju, jer već brzo opet diže krila i kreće u pravcu Slovenije. Tamo već neko vrijeme ima jači poslovni angažman, tu su mu i stacionirani rodbina, band, odatle će mu krenuti i nova turneja.

U Sloveniju se odmah vratio i nakon prošlogodišnjeg uspješnog koncerta u zagrebačkom “Lisinskom”, koji će dobiti još jednu glazbenu epizodu, DVD što se upravo sprema.
- Split je uvijek moj Split, iako sam postao solinsko dite, a Ljubljana i Slovenija su mi vrlo česta poslovna adresa. Radi se puno jer uskoro krećem na turneju, na kojoj će mi se pridružiti i gudači iz Ljubljanske filharmonije, naši legendarni “Dupini”, a i nekoliko pjevačkih pojačanja.

Nakon toga čeka me veliko putovanje, u ožujku krećemo u Ameriku, Kanadu i Australiju, na još jednu turneju na kojoj će sudjelovati i Zorica Kondža, “Dupini”, klapa “Bonaca”. Jako se radujem tome - najavljuje Tedi.

’Skalinada’, ‘Melankolija’, ‘Oprosti mi, pape’...

Ali ono zbog čega mu titra srce, to je spektakl o kojem svi pričaju, koncert posvećen Oliveru, ne slučajno isplaniran za dan njegova rođenja. Dakle, 7. prosinca, “Spaladium”, glazbena elita, ono najbolje od najboljeg, prijatelji na bini, prijatelji i štovatelji u publici. Bit će to visoko emocionalan susret, slaže se s našom konstatacijom i Tedi, kojemu je Oliver prvo bio uzor, a onda nakon godina druženja i zajedničkog rada i veliki prijatelj. Pa nam kaže i kako je ozbiljnije počeo pjevati skidajući njegova “Picaferaja”, “Galeba”.

- Vrijeme ovdje ne čini svoje, ne daje nam da izbrišemo tugu, niti da ga zaboravimo. Mogu vam reći što će kazati svi koji su ga znali, bio je drag i veseo čovjek i veliki zajebant. Kada je osjetio dobru pjesmu, nikada duet odbio nije. Neviđeno je to koliko je poticao mlade ljude. Znate kako je mene zvao?

Kad bi me vidio u gradu, uvijek je vika za mnom: A di si, Tedota. Tedota me zva po otočki.

Fali mi da ne čujem više ono njegovo “Alo, Tedota, a di ćeš”. A šta je tek bija zajebant. Evo vam jedne priče, ono kako sam ja uvijek nosio kosu u repu, i onda s godinama i ona oslabi, tako sam je ošišao. I znate šta mi je rekao kad me vidio: Tedota, sad pariš šjora Keka. A kako ću se naljutit na njega, to je naš kolorit. Gdje god je dolazio, širio je svoj humor, pa makar i bockajući. Bio je divan, i pjevač i čovjek, i Splićanin i hajdukovac, i zaljubljenik u Dalmaciju, Vela Luku, brod, more, stinu. Sve splitske kalete su bile njegove – kaže Tedi.

Dobro je kazao, vrijeme u slučaju Olivera ne čini svoje. I zato će to biti spektakl, kažu svi, dok nam Tedi otkriva nekoliko detaljčića. On će s “Dupinima”, kako stvari za sada stoje, otpjevati “Skalinadu”, “Melankoliju” i “Oprosti mi, pape”, tri predivne, antologijske skladbe. Bit će tu i “Zelena grana” i “Nocturno” koji će izvesti s Petrom GrašomGibom i simfonijskim orkestrom.

Eto, malo nam je odškrinuo vrata, ostalo ćemo ostaviti za uživo. Koji dan iza koncerta, kad se nadiše malo morskoga splitsko-solinskog zraka, kreće opet u pravcu Dežele.

Vrijeme u ovom slučaju brže leti, još malo treba do izlaska DVD-a iz “Lisinskog”, u izdanju Scardone.

U veljači s Goranom Karanom opet nastupa u “Lisinskom”, pridružit će im se i puhački orkestar HRM-a, a svi će se odazvati pozivu uvaženog dr. Eljuge i pridružiti njegovoj humanitarnoj akciji. Koncert će se zvati “Kuća naše pisme”, po njihovoj pobjedničkoj pjesmi sa splitskih Prokurativa, što znači kako će im se na bini pridružiti i treći prošireni član, klapa “Sv. Juraj” HRM-a.

- A kada i to prođe, uz turneje koje me čekaju počinje rad i na novom albumu. Ja ne mogu pobjeći od sebe, od domaće riči, starih izraza, tradicionalne, zaboravljene Dalmacije.

Uz Olivera u glazbi, imao sam i uzor u tekstu, Ljubu Stipišića Delmatu. Uvijek se divim ostavštini koju nam je podario, ne želim biti patetičan, ali na mene je jako utjecao. Toliko da i sam uživam u traženju starih, zaboravljenih riči, starih izraza. Radost mi je kada ih nađem, odmah ih zapišem u tekicu. I stavim ih u pjesmu. U pjesmi će oni uvijek ostati, ona će ih čuvati da ih ne zaboravimo – kaže Tedi Spalato.

#OLIVER DRAGOJEVIć#TEDI SPALATO

Izdvojeno