StoryEditor
ShowbizReihl-Kir

Elvis Bošnjak je objavio svoj prvi roman o heroju domovinskog rata: ‘Bio je smetnja ekstremistima jer je smatrao da mu je dužnost štititi i Hrvate i Srbe‘

Piše Dolores Tolić/Gloria
17. svibnja 2021. - 08:33

Svoj prvi roman splitski je umjetnik posvetio jednoj teškoj i zahtjevnoj temi - o neznanom ratnom junaku kojeg je htio spasiti od zaborava, piše Gloria.

Gdje je nestao Kir prvi je roman splitskog glumca, dramskog pisca i scenarista Elvisa Bošnjaka nadahnut istinitim događajem - ubojstvom zapovjednika hrvatske policije u Osijeku Josipa Reihl-Kira na početku Domovinskog rata.

Što vas je najviše zaintrigiralo u slučaju Josipa Reihl-Kira?

- Kir je bio smetnja ekstremistima s jedne i s druge strane jer je smatrao da mu je dužnost jednako štititi Hrvate i Srbe. Odlazio je nenaoružan na srpske barikade i uspješno ih micao, koristeći se isključivo svojim ljudskim autoritetom. Nažalost, ubijen je na hrvatskoj kontrolnoj točki, od strane svog podređenog.

U kojoj mjeri roman prati stvarne događaje, a koliko je riječ o fikciji?

- Roman prati stvarne događaje u onoj mjeri u kojoj je to nužno da bi se priča ispričala. Da biste izgradili književnog junaka, morate rastvoriti njegovu ljudskost, tu trebate pomoć fikcije. Ja sam pokušao gledati svijet njegovim očima, a za to morate stvoriti osobit pogled koji je moguće njegov, ali i vaš.

Koliko ste dugo radili na romanu?

- Malo manje od dvije godine. Nisam se bavio prepisivanjem materijala. Nastojao sam sve istražiti, poštivati opće činjenice, ali ničega se nisam slijepo držao. Mislim da je puno važnije bilo stvoriti određenu atmosferu u kojoj su svakakvi apsurdi mogući. Rat je apsurdan izraz ljudskog bivanja. Danas na njega možda možemo pogledati novim očima. Vidjeti širu sliku onoga što nam je ostavio.

U slučaju da ovu priču odlučite postaviti na kazališne daske, koga biste rado vidjeli u ulozi Reihl-Kira?

- U ovom trenutku ne zamišljam taj roman u nekom drugom mediju. No, ova je tema dovoljno velika da zaslužuje i predstavu i film, svakako. Njoj se može pristupiti i drukčije no što sam joj ja pristupio u romanu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 23:49