StoryEditorOCM
PanoramaJAVNI I TAJNI

Rak kralja Charlesa otkriva karcinome u obitelji: evo s čim je, po tvrdnji Philipovog prijatelja, umrla Elizabeta II

Piše Mozaik SD
6. veljače 2024. - 07:48

Kralj Charles III. osobno je obavijestio obojicu svojih sinova, Williama i Harryja, da mu je dijagnosticiran rak. Princ Harry, koji je sa suprugom Meghan Markle prije četiri godine napustio kraljevsku obitelj i preselio se u Kaliforniju, sljedećih će dana doputovati u London kako bi posjetio oca.

Kraljeva dijagnoza otvoreno je iskomunicirana s nacijom i ostatkom svijeta, dok su njegovi preci pokušavali sakriti svoje zdravstvene kartone.

Charlesov djed, George VI, bio je strastveni pušač. Zbog "strukturnih abnormalnosti" uklonjeno mu je bilo lijevo plućno krilo, a ipak se navodno radilo o raku, piše The Telegraph.

image
Maja Smiejkowska/Afp

Preminuo je svega pet mjeseci nakon operacije, a Georgovi liječnici dijagnozu su skrivali od javnosti. Kralj je patio i od vaskularne bolesti, pa se pretpostavljalo da je to bio uzrok koronarne tromboze, no kasnije se počelo pričati da je ona nastupila nakon širenja raka.

The Telegraph navodi kako je majka kraljice Elizabete II, Elizabeta, također bolovala od raka. William Shawcross je u posthumnoj biografiji pisao da se kraljica majka dva puta liječila od te teške bolesti.

Godine 1966. operirana je te joj je uklonjen tumor s debelog crijeva. Iz Clarence House su tad naveli kako je bila podvrgnuta operaciji abdomena kako bi uklonila začepljenje.

Poslije 18 godina ponovno je završila na operaciji, navodi se uklanjanje tumora s dojke. Kraljica majka Elizabeta ipak je dugo poživjela, preminula je 2002. u 102. godini života.

image

Kraljica Elizabeta II i princ Philip u dvorcu Versailles 1972.

-/Afp

I njena kći, kraljica Elizabeta II, navodno je preminula zbog posljedica raka. The Telegraph prenosi detalje iz biografije "Queen Elizabeth: An Intimate Portrait", u kojoj Gyles Brandreth piše da je kraljica bolovala od mijeloma, rijetkog oblika raka kostiju.

Autor je bio prijatelj s princem Philipom, a navodi da je kraljičin liječnik bio upoznat s njezinim zdravstvenim stanjem.

"Zaista nisam želio nikoga uznemiriti, ali ako će to biti potvrđeno, a jednog dana hoće, barem ja, kao novinar, govorim ono što je se događalo" - izjavio je Brandreth nakon što su njegove tvrdnje izazvale rasprave.

Od raka dojke 1901. godine preminula je princeza Viktorija, kći kraljice Viktorije i princa Alberta, piše US Weekly.

Navode i kako je, prema knjizi Jane Ridley "Bertie: A Life of Edward VII", kralj Edward VII operirao bazocelularni karcinom koji se nalazio uz nos.

image
Justin Tallis/Afp

Kralj Charles je primljen u bolnicu prije deset dana zbog zahvata na povećanoj prostati, a prošlog ponedjeljka je izašao. U priopćenju Buckinghamske palače se kaže kako je problem s prostatom bio benigne naravi, ali je tijekom procedure otkriven rak za kojeg nije specificirano o kojoj se vrsti radi.

Charles je u ponedjeljak započeo s izvanbolničkom terapijom, a liječnici su mu savjetovali da odgodi službene obaveze u javnosti. Tijekom razdoblja terapije kralj će nastaviti obavljati državne poslove i službenu papirologiju kao i obično.

Kralj je potpuno pozitivan u pogledu liječenja i raduje se povratku javnim dužnostima čim to bude moguće, navodi se u službenom priopćenju.

Charles je odlučio obznaniti dijagnozu tumora kako bi spriječio špekulacije i u nadi da će to pomoći javnom razumijevanju prema svima onima širom svijeta na koje rak utječe.

image
Daniel Leal/Afp
image

Kralj Charles II i kraljica Camilla

Leon Neal/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:20