StoryEditorOCM
PanoramaAS U RUKAVU

Ponovno učite u zadnji čas? Bez brige, znanstvenici otkrili kako ubrzati učenje, potreban je samo miris ovog cvijeta

Piše MOZAIK SD
1. svibnja 2023. - 10:27

Svatko od nas ima svoje trikove pomoću kojih uči brže. Nekima je to žvakanje žvakaće gume, drugima slušanje glazbe, a sada je pronađen još jedan način - i to znanstvenom metodom, piše DW.

Studija koja je objavljena u stručnom magazinu "Nature“ pratila je sudionika koji su dobili zadatak učiti japanske riječi. Oni ispitanici koji su učeći mirisali ruže i koji su taj miris udisali i noću, imali su više uspjeha na testu. Svih 165 ispitanika dobilo je pakiranja mirisa, samo što je kod njih 50% miris doista bio unutra, a kod drugih 50% ne. Za 40 riječi imali su tri dana. Kada su skupine uspoređene, pokazalo se da je ona grupa koja je učila uz miris ruže zapamtila 8,5 posto više riječi.

Zašto mozak uz miris bolje pamti?

"Kada nešto učimo, uvijek se radi o kontekstu“, kaže neurobiolog Jürgen Kornmeier. Dakle, riječi se pri učenju povezuju s mirisom. Mozak bolje pamti riječi i bolje ih se sjeća na testu. Zato su sudionici smjeli mirisati ružin miris prije testa. Mozak brže pronalazi informaciju koja je povezana s mirisom.

Mirisi snažno aktiviraju mozak - to je pokazalo skeniranje mozga u ranijim eksperimentima. Hipokampus koji je posrednik između kratkoročnog i dugoročnog pamćenja se aktivira mirisima pa teorija kaže da se tako dobivene informacije urežu dublje u dugoročnu memoriju.

Miris u snu poboljšava pamćenje

U snu mozak odlučuje što će zapamtiti. Ranija istraživanja u laboratorijskim uvjetima pokazuju da mozak u fazi dubokog sna "preuređuje" zapamćeno i neke informacije pohranjuje u dugoročnoj memoriji. Pretpostavlja se i da miris reaktivira sadržaje dnevnog učenja, kada mozak rekapitulira doživljeno i naučeno.

"Tada raste vjerojatnost da ti sadržaji budu uključeni u proces konsolidiranja", tvrdi Kornmeier.

Moguća svakodnevna upotreba

Do sada su znanstvenici u svojim laboratorijima "puštali" miris samo u fazi dubokog sna. "Ali možemo prezentirati miris cijele noći i on ipak funkcionira“, tvrdi neurobiolog. Dodaje i da je ovo prvi put da je miris upotrebljen izvan laboratorija - što znači da je primjena moguća u svakodnevici. 

Mirisom do maksimalnog efekta

Bitno je naglasiti da miris samo podržava proces učenja i da njegovo puštanje bez truda oko knjige neće imati efekta. Kornmeier pretpostavlja da je on djelotvoran prije svega kada je malo vremena za učenje: "Miris bi možda mogao djeluje kao neka vrsta pojačala". 

Vjerojatno ne pomaže samo ružin miris

Najveći broj istraživanja je koristio miris ruže - sasvim slučajno. “To je slučajnost, tako je bilo u prvobitnom istraživanju”, kaže Kornmeier. Sve studije koje su se provodile naknadno uzimale su ružu da bi svoje rezultate mogle usporediti s prvim istraživanjem. Ipak, ne bi trebalo biti razlike kod korištenja drugih mirisa "Ali ja doista vjerujem da i drugi mirisi funkcioniraju. To tek treba pokazati u budućim istraživanjima“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:52