stdClass Object ( [id] => 1241037 [title] => Ovaj tip je 1981. pucao na Reagana i ranio ga, ali i ubio glasnogovornika Bijele kuće! Nakon 41 godinu mu je skinut ‘sudski nadzor‘, a on se opsesivno bacio u akciju, i to kakvu [alias] => ovaj-tip-je-1981-pucao-na-reagana-i-ranio-ga-ali-i-ubio-glasnogovornika-bijele-kuce-nakon-41-godinu-mu-je-skinut-sudski-nadzor-a-on-se-opsesivno-bacio-u-akciju-i-to-kakvu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neki kažu da je politika posljednje utočište nitkova, a sada je, očito, i sklonište za čovjeka koji je pokušao ubiti američkog predsjednika.

John Hinckley Jr., koji je 1981. upucao i ranio Ronalda Reagana, osniva novu političku stranku - Stranku nacionalnog otkupljenja (National Redemption Party - NRP). Na Twitteru je objavio da je NRP stranka koja se zalaže "za mir, ljubav, rasnu jednakost, LGBTQ prava, prava na pobačaj i Green New Deal", ali koja se protivi "mafiji koja kontrolira glazbenu industriju".

Upravo su glazbene nevolje nesuđenog ubojice Ronalda Reagana, po svemu sudeći, pravi razlog radi kojeg se odlučio uključiti u politiku.

Pjevač i tekstopisac

Premda je posljednjih mjeseci pokušavao zaraditi za život kao pjevač i tekstopisac, a u lipnju je oslobođen svakog sudskog nadzora nametnutog nakon napada 1981., pokretanje karijere ne ide mu najbolje.

Koncert koji je bio zakazan za 8. srpnja u New Yorku, otkazan je zbog reakcija javnosti. Isto je bilo na još nekoliko mjesta – organizatori su, u strahu od nasilja, odlučili otkazati nastupe ovog danas, barem tako tvrdi sud, bezopasnog čovjeka s gitarom.

Neki od Hinckleyjevih 52 tisuće sljedbenika na Twitteru izrazili su podršku njegovom novom pothvatu, ali mnogi su skeptični. Neki su zabrinuti zbog čudnog simbola prikazanog iza Hinckleyja na fotografiji koja prati njegovu objavu, neki su ga jednostavno ismijali...

Zasad, čini se, nema uspjeha niti u privlačenju članova za svoju Stranku nacionalnog otkupljenja – objavio je da mu se u pohodu na političko nebo SAD pridružilo 365 ljudi.

Hinckley je 30. ožujka 1981. ustrijelio Reagana nakon što je otvorio vatru ispred hotela u Washingtonu, te, ispalivši ukupno šest metaka iz pištolja, teško ranio i djelomično paralizirao tadašnjeg glasnogovornika Bijele kuće Jamesa Bradyja i ranio još dvojicu muškaraca.

Proglašen je nevinim zbog neuračunljivosti te je veći dio zatočeništva proveo u psihijatrijskoj ustanovi St. Elizabeth u Washingtonu.

Brady je preminuo

U ljeto 2016., uz protivljenje javnosti, ali i Fondacije Ronalda Reagana, pušten je da, pod vrlo strogim sudskim nadzorom, živi s majkom, tada 90-godišnjom staricom.

U međuvremenu je James Brady preminuo od posljedica ranjavanja, ali, premda je njegova smrt pravno kvalificirana kao ubojstvo, Hinckleyju se nije ponovo sudilo. Sud je zaključio kako je presuda iz 1982. kojom je zbog neubrojivosti oslobođen krivnje i dalje na snazi.

Ljetos su mu ukinute sve mjere opreza i sad je potpuno slobodan čovjek koji zarađuje, prema vlastitim objavama, nekih tisuću dolara mjesečno, radeći u antikvarnici u Williamsburgu gdje prodaje stare knjige i glazbala. Biznis je pokrenuo sam, uz pomoć novca kojeg je naslijedio nakon smrti roditelja, te uz pomoć starijeg brata i sestre, a ima i online butigu.

Kad mu je sudac Paul Friedman ukinuo nadzor, u obrazloženju je naglasio kako on "ne pokazuje nikakve sklonosti nasilju, nikakve znakove mentalne bolesti ili zanimanja za oružje te da je povratio razum."

Oslobođen ikakve odgovornosti

- Da nije pokušao ubiti predsjednika, John Hinckley Jr. davno bi bio bezuvjetno pušten, rekao je tada sudac Friedman. Time je Hinckley postao prvi i jedini čovjek koji je pucao u nekog američkog predsjednika, a da je oslobođen ikakve odgovornosti za to.

-Tijekom 41 godine bio sam najnadziranija osoba u čitavom američkom sustavu liječenja mentalnih poremećaja – kazao je ekskluzivno za CBS News John Hinckley Jr. čim mu je ukinut nadzor.

---

image

Ronald Reagan 

Jerome Delay/Afp
---

– No uspio sam. Danas sam druga osoba. Vjerujem da je Ronald Reagan bio dobar predsjednik i žao mi je što sam ga ustrijelio. Žao mi je svih koji su tim mojim činom bili pogođeni. Iskreno, nisam čuo da je itko imao život kakav sam imao ja. Želim to prenijeti ljudima, a oni koji o meni nešto žele znati, neka slušaju moje pjesme, kazao je Hinckley.

Želio impresionirati Jodie Foster

U intervjuu je ponovio kako je zločin isplanirao i izveo u pokušaju da impresionira glumicu Jodie Foster, tada 19-godišnju glumicu i studenticu na američkom sveučilištu Yale. Njegova bolesna opsesija s njom počela je, međutim, znatno prije, nakon što je ona, zajedno s Robertom De Nirom, 1976. glumila ulogu djevojčice-prostitutke u filmu ‘Taxist‘.

U filmu je Jodie imala samo 12 godina, no Hinckley je iz tjedna u tjedan upijao mračnu atmosferu filma Martina Scorsesea, poistovjećujući se s De Nirovim likom, koji kroz film postaje psihopatski ubojica.

John Hinckley Jr. se selio iz grada u grad ne bi li bio bliže Jodie Foster, pokušavao je dobiti na telefon te čak dvaput i uspio vrlo kratko s njom razgovarati, pisao joj poremećena pisma i morbidnu poeziju, čak se upisao na tečaj kreativnog pisanja na Yaleu ne bi li s njom ostvario kontakt. Uzalud!

U svome bolesnom umu zaključio je da mora učiniti nešto ‘izvanredno, nešto planetarno‘...Ubiti predsjednika, učinilo mu se sasvim prikladno.

Bio dobar učenik i sportaš

Znakove poremećenosti John Hinckley Jr. počeo je pokazivati tijekom srednje škole, prije toga je bio sasvim pristojan, bistar sin uspješnih roditelja. Otac Jack mu je bio dobro stojeći menadžer u industriji plina i nafte, majka tipična američka kućanica s velikom kućom, troje djece, psom i travnjakom u dvorištu. Iz Ardmorea u Oklahomi, gdje su djeca rođena, obitelj je kad je John imao tek tri godine preselila u Teksas.

Sudeći po svemu, John je bio dobar učenik i dobro mu je išlo u sportu, posebno u košarci i nogometu. Međutim, u srednjoj školi izgubio je interes za sport i prijatelje, te je umjesto toga svirao gitaru i slušao glazbu sam u svojoj sobi. Nakon završene srednje škole, Hinckley ipak upisuje Sveučilište Texas Tech, ali napušta studij i 1976. seli u Kaliforniju, gdje pokušava postati tekstopisac, ali bez uspjeha. Potom se useljava k roditeljima koji su u međuvremenu preselili u Colorado...

Svoj prvi pištolj kupio je 1979., kad je već erotomanski san o Jodie Foster razvio do pogibeljnih razmjera, usprkos antidepresivima i drugim lijekovima koje je, uz pritisak sestre i roditelja, uzimao.

Kad je 30. ožujka 1981. njegovu majku nazvao novinar The Washington Posta i upitao je da komentira činjenicu da je prije pet minuta njezin sin uhićen jer je izvršio atentat na predsjednika, gospođa Hinckley upravo je peglala.

"Ovo bi trebala biti nekakva šala?", upitala je Jo Ann Hinckley. I zalupila slušalicu.

Od tada pa do svoje smrti lani, Jo Ann je bila posvećena naporima da svome sinu pomogne. Ona i njezin muž su čak bili osnovali i American Mental Health Fond 1984. u nastojanju, kako je rekla, da barem nešto dobro proiziđe iz tragedije...Za to vrijeme, njezin je sin u psihijatrijskoj ustanovi St. Elizabeths u Washingtonu razvijao nove, neobične veze.

Dopisivao se s Mansonom

Primjerice, dopisivao se s osuđenim serijskim ubojicom Tedom Bundyjem prije nego što je Bundy pogubljen 1989. Također se dopisivao s Charlesom Mansonom, vođom zloglasnog kulta, odgovornim za brojna ubojstva, među njima i za ubojstvo glumice Sharon Tate. Manson je bio na odsluženju doživotne kazne, a Hinckley ga je smatrao ‘kul frajerom‘. Dakako, pokušavao je pisati i Jodie Foster, ali ta pisma nisu bila niti odaslata...

---

image
Ryan M. Kelly/Afp
---


Hinckley je bio anomalija u St. Elizabeth bolnici - bio je bijelac, u populaciji koja je uglavnom bila crna. S druge strane, bio je obrazovan. Njegova mutna fakultetska karijera možda ga je označila kao gubitnika u svijetu s ove strane rešetaka, ali u St. Elizabeth, sa svojom ljubavlju prema knjigama i glazbi, bio je ‘profesor‘.

Bogatstvo i stalna pažnja njegovih roditelja omogućili su mu stvari - časopise, odjeću po mjeri - koje drugi pacijenti nisu mogli nabaviti. Osjećao se superioran.

Psihijatrija je ‘igra pogađanja‘

‘Usuđujem se reći da niti jedan psiholog ne zna ništa više o meni nego prosječna osoba na ulici... Psihijatrija je igra pogađanja, a ja dajem sve od sebe da budale nagađaju", napisao je u dnevniku.

Nakon 2016. kad je pušten uvjetno pa do danas, kad je slobodan čovjek, nije poznato ima li novih žena u životu čovjeka koji je, za ljubav Jodie Foster, pokušao ubiti predsjednika SAD. Danas 67-godišnjak za kojeg liječnici i sud tvrde da je bezopasan nikad nije sreo Jodie Foster, no ona je svojedobno kazala da mu ne može oprostiti što je svoju bolest vezao uz njezino ime.

"Najveći zločin Johna Hinkleyja je taj što je pobrkao ljubav i opsesiju. Omalovažavanje ljubavi je nešto što mu nikad neću oprostiti. Ljubav je blažena. Opsesija je jadna, samozadovoljna. Zbog njega sam oprezna prema ljudima koji mi iskazuju ljubav" - kazala je Foster.

No, nova opsesija Johna Hinkleyja je – politika, a ona je, kažu mnogi, utočište nitkova. Od ljetos je i skrovište za jedinog čovjeka koji je ikad pucao u nekog predsjednika, a koji, usprkos svemu, živi slobodno. S gitarom...

---

Ljubavni život iza rešetaka

U ustanovi je Hinckley, koji ranije nikad nije imao curu, razvio ljubavni život. Godinama je bio u vezi sa Leslie deVeau. Ona je 1982. godine ubila svoju 10-godišnju kćer te potom pokušala samoubojstvo – pucala je sebi u srce, ali je promašila i pogodila rame, pa joj je ruka morala biti amputirana.

Leslie i John bili su u vezi skoro dvadeset godina, čak i kad je ona izišla iz ustanove. No nakon raspada te veze, Hinckley se ‘spanđao‘ sa Cynthijom Bruce koja se u istoj bolnici liječila od teškog oblika shizofrenije, te se par čak i zaručio 2011.

Navodno, John je poklonio zaručnici prsten za koji je, posvjedočio je kasnije socijalni radnik iz St. Elizabeth ustanove, tvrdio da je kopija zaručničkog prstena kakav je princ William dao Kate Middleton.

Veza je potrajala samo godinu dana – izgleda da Cynthia nije imala tako snažan seksualni apetit kao John, a bila je i katolkinja koja je očekivala vjenčanje, a ne duge zaruke s nezasitnim Johnom.

S druge strane, možebitna svekrva nije odobravala njegovu vezu s ‘ludom Afroamerikankom‘ pa Hinckleyju raskid i nije teško pao. Tijekom boravka u bolnici, bio je jedno vrijeme opsjednut ljekarnicom koja je tamo radila, Jeannette Wick, koja je kasnije svjedočila protiv Hinckleyja na jednom od njegovih saslušanja.

Tvrdila je da je i dalje sklon opsesiji, da svako ‘dobar dan‘ tumači kao poziv na udvaranje i da je slijedi i bulji u nju. On je pak tvrdio kako je romantična veza obostrana i kako jedno drugo ‘češkaju po leđima‘ i ‘igraju igru nogama‘, što god to značilo.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PJEVA DALJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PJEVA DALJE 2 0 8749 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-15 11:53:45 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-16 07:48:03 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2022-11-15 18:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 277 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovaj tip je 1981. pucao na Reagana i ranio ga, ali i ubio glasnogovornika Bijele kuće! Nakon 41 godinu mu je skinut 'sudski nadzor', a on se opsesivno bacio u akciju, i to kakvu [metakey] => John Hinckley Jr., ronald reagan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/15\/23796852.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/15\/23796853.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/15\/23796854.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ryan M. Kelly\/Afp","Ryan M. Kelly\/Afp","Jerome Delay\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Ronald Reagan\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23796852_1920.jpg":"1920x1080","k_23796852_1280.jpg":"1280x1280","k_23796852_1024.jpg":"1024x1024","k_23796852_640.jpg":"640x640","k_23796852_480.jpg":"480x480","k_23796852_340.jpg":"340x340","k_23796852_220.jpg":"220x220","o_23796852_1280.jpg":"1280x853","o_23796852_1024.jpg":"1024x682","o_23796852_640.jpg":"640x426","o_23796852_480.jpg":"480x320","o_23796852_340.jpg":"340x226","o_23796852_220.jpg":"220x146","h_23796852_1280.jpg":"1280x854","h_23796852_1024.jpg":"1024x683","h_23796852_640.jpg":"640x427","h_23796852_480.jpg":"480x320","h_23796852_340.jpg":"340x227","h_23796852_220.jpg":"220x147","pp_23796852_1280.jpg":"1280x1628","pp_23796852_1024.jpg":"1024x1303","pp_23796852_640.jpg":"640x814","pp_23796852_480.jpg":"480x611","pp_23796852_340.jpg":"340x432","pp_23796852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23796853_1920.jpg":"1920x1080","k_23796853_1280.jpg":"1280x1280","k_23796853_1024.jpg":"1024x1024","k_23796853_640.jpg":"640x640","k_23796853_480.jpg":"480x480","k_23796853_340.jpg":"340x340","k_23796853_220.jpg":"220x220","o_23796853_1280.jpg":"1280x853","o_23796853_1024.jpg":"1024x682","o_23796853_640.jpg":"640x426","o_23796853_480.jpg":"480x320","o_23796853_340.jpg":"340x226","o_23796853_220.jpg":"220x146","h_23796853_1280.jpg":"1280x854","h_23796853_1024.jpg":"1024x683","h_23796853_640.jpg":"640x427","h_23796853_480.jpg":"480x320","h_23796853_340.jpg":"340x227","h_23796853_220.jpg":"220x147","pp_23796853_1280.jpg":"1280x1628","pp_23796853_1024.jpg":"1024x1303","pp_23796853_640.jpg":"640x814","pp_23796853_480.jpg":"480x611","pp_23796853_340.jpg":"340x432","pp_23796853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1616x2500","hd_23796854_1920.jpg":"1920x1080","k_23796854_1280.jpg":"1280x1280","k_23796854_1024.jpg":"1024x1024","k_23796854_640.jpg":"640x640","k_23796854_480.jpg":"480x480","k_23796854_340.jpg":"340x340","k_23796854_220.jpg":"220x220","o_23796854_1280.jpg":"1280x1980","o_23796854_1024.jpg":"1024x1584","o_23796854_640.jpg":"640x990","o_23796854_480.jpg":"480x742","o_23796854_340.jpg":"340x525","o_23796854_220.jpg":"220x340","h_23796854_1280.jpg":"1280x854","h_23796854_1024.jpg":"1024x683","h_23796854_640.jpg":"640x427","h_23796854_480.jpg":"480x320","h_23796854_340.jpg":"340x227","h_23796854_220.jpg":"220x147","pp_23796854_1280.jpg":"1280x1628","pp_23796854_1024.jpg":"1024x1303","pp_23796854_640.jpg":"640x814","pp_23796854_480.jpg":"480x611","pp_23796854_340.jpg":"340x432","pp_23796854_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38298624 Threads: 4 Questions: 7091446045 Slow queries: 3298765 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608186586 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/ovaj-tip-je-1981-pucao-na-reagana-i-ranio-ga-ali-i-ubio-glasnogovornika-bijele-kuce-nakon-41-godinu-mu-je-skinut-sudski-nadzor-a-on-se-opsesivno-bacio-u-akciju-i-to-kakvu-1241037 [printLink] => /mozaik/panorama/ovaj-tip-je-1981-pucao-na-reagana-i-ranio-ga-ali-i-ubio-glasnogovornika-bijele-kuce-nakon-41-godinu-mu-je-skinut-sudski-nadzor-a-on-se-opsesivno-bacio-u-akciju-i-to-kakvu-1241037?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 697197 [name] => John Hinckley Jr. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-15 19:45:40 [main_article_id] => 0 [alias] => john-hinckley-jr [link] => /tag/john-hinckley-jr ) [1] => stdClass Object ( [id] => 695064 [name] => ronald reagan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-24 13:54:57 [main_article_id] => 0 [alias] => ronald-reagan [link] => /tag/ronald-reagan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PJEVA DALJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovaj tip je 1981. pucao na Reagana i ranio ga, ali i ubio glasnogovornika Bijele kuće! Nakon 41 godinu mu je skinut ‘sudski nadzor‘, a on se opsesivno bacio u akciju, i to kakvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/15/23796852.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ryan M. Kelly/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/15/23796852.jpg [title] => Ryan M. Kelly/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/15/23796853.jpg [title] => Ryan M. Kelly/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/15/23796854.jpg [title] => Jerome Delay/Afp

Ronald Reagan 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Neki kažu da je politika posljednje utočište nitkova, a sada je, očito, i sklonište za čovjeka koji je pokušao ubiti američkog predsjednika.

John Hinckley Jr., koji je 1981. upucao i ranio Ronalda Reagana, osniva novu političku stranku - Stranku nacionalnog otkupljenja (National Redemption Party - NRP). Na Twitteru je objavio da je NRP stranka koja se zalaže "za mir, ljubav, rasnu jednakost, LGBTQ prava, prava na pobačaj i Green New Deal", ali koja se protivi "mafiji koja kontrolira glazbenu industriju".

Upravo su glazbene nevolje nesuđenog ubojice Ronalda Reagana, po svemu sudeći, pravi razlog radi kojeg se odlučio uključiti u politiku.

Pjevač i tekstopisac

Premda je posljednjih mjeseci pokušavao zaraditi za život kao pjevač i tekstopisac, a u lipnju je oslobođen svakog sudskog nadzora nametnutog nakon napada 1981., pokretanje karijere ne ide mu najbolje.

Koncert koji je bio zakazan za 8. srpnja u New Yorku, otkazan je zbog reakcija javnosti. Isto je bilo na još nekoliko mjesta – organizatori su, u strahu od nasilja, odlučili otkazati nastupe ovog danas, barem tako tvrdi sud, bezopasnog čovjeka s gitarom.

Neki od Hinckleyjevih 52 tisuće sljedbenika na Twitteru izrazili su podršku njegovom novom pothvatu, ali mnogi su skeptični. Neki su zabrinuti zbog čudnog simbola prikazanog iza Hinckleyja na fotografiji koja prati njegovu objavu, neki su ga jednostavno ismijali...

Zasad, čini se, nema uspjeha niti u privlačenju članova za svoju Stranku nacionalnog otkupljenja – objavio je da mu se u pohodu na političko nebo SAD pridružilo 365 ljudi.

Hinckley je 30. ožujka 1981. ustrijelio Reagana nakon što je otvorio vatru ispred hotela u Washingtonu, te, ispalivši ukupno šest metaka iz pištolja, teško ranio i djelomično paralizirao tadašnjeg glasnogovornika Bijele kuće Jamesa Bradyja i ranio još dvojicu muškaraca.

Proglašen je nevinim zbog neuračunljivosti te je veći dio zatočeništva proveo u psihijatrijskoj ustanovi St. Elizabeth u Washingtonu.

Brady je preminuo

U ljeto 2016., uz protivljenje javnosti, ali i Fondacije Ronalda Reagana, pušten je da, pod vrlo strogim sudskim nadzorom, živi s majkom, tada 90-godišnjom staricom.

U međuvremenu je James Brady preminuo od posljedica ranjavanja, ali, premda je njegova smrt pravno kvalificirana kao ubojstvo, Hinckleyju se nije ponovo sudilo. Sud je zaključio kako je presuda iz 1982. kojom je zbog neubrojivosti oslobođen krivnje i dalje na snazi.

Ljetos su mu ukinute sve mjere opreza i sad je potpuno slobodan čovjek koji zarađuje, prema vlastitim objavama, nekih tisuću dolara mjesečno, radeći u antikvarnici u Williamsburgu gdje prodaje stare knjige i glazbala. Biznis je pokrenuo sam, uz pomoć novca kojeg je naslijedio nakon smrti roditelja, te uz pomoć starijeg brata i sestre, a ima i online butigu.

Kad mu je sudac Paul Friedman ukinuo nadzor, u obrazloženju je naglasio kako on "ne pokazuje nikakve sklonosti nasilju, nikakve znakove mentalne bolesti ili zanimanja za oružje te da je povratio razum."

Oslobođen ikakve odgovornosti

- Da nije pokušao ubiti predsjednika, John Hinckley Jr. davno bi bio bezuvjetno pušten, rekao je tada sudac Friedman. Time je Hinckley postao prvi i jedini čovjek koji je pucao u nekog američkog predsjednika, a da je oslobođen ikakve odgovornosti za to.

-Tijekom 41 godine bio sam najnadziranija osoba u čitavom američkom sustavu liječenja mentalnih poremećaja – kazao je ekskluzivno za CBS News John Hinckley Jr. čim mu je ukinut nadzor.

---

image

Ronald Reagan 

Jerome Delay/Afp
---

– No uspio sam. Danas sam druga osoba. Vjerujem da je Ronald Reagan bio dobar predsjednik i žao mi je što sam ga ustrijelio. Žao mi je svih koji su tim mojim činom bili pogođeni. Iskreno, nisam čuo da je itko imao život kakav sam imao ja. Želim to prenijeti ljudima, a oni koji o meni nešto žele znati, neka slušaju moje pjesme, kazao je Hinckley.

Želio impresionirati Jodie Foster

U intervjuu je ponovio kako je zločin isplanirao i izveo u pokušaju da impresionira glumicu Jodie Foster, tada 19-godišnju glumicu i studenticu na američkom sveučilištu Yale. Njegova bolesna opsesija s njom počela je, međutim, znatno prije, nakon što je ona, zajedno s Robertom De Nirom, 1976. glumila ulogu djevojčice-prostitutke u filmu ‘Taxist‘.

U filmu je Jodie imala samo 12 godina, no Hinckley je iz tjedna u tjedan upijao mračnu atmosferu filma Martina Scorsesea, poistovjećujući se s De Nirovim likom, koji kroz film postaje psihopatski ubojica.

John Hinckley Jr. se selio iz grada u grad ne bi li bio bliže Jodie Foster, pokušavao je dobiti na telefon te čak dvaput i uspio vrlo kratko s njom razgovarati, pisao joj poremećena pisma i morbidnu poeziju, čak se upisao na tečaj kreativnog pisanja na Yaleu ne bi li s njom ostvario kontakt. Uzalud!

U svome bolesnom umu zaključio je da mora učiniti nešto ‘izvanredno, nešto planetarno‘...Ubiti predsjednika, učinilo mu se sasvim prikladno.

Bio dobar učenik i sportaš

Znakove poremećenosti John Hinckley Jr. počeo je pokazivati tijekom srednje škole, prije toga je bio sasvim pristojan, bistar sin uspješnih roditelja. Otac Jack mu je bio dobro stojeći menadžer u industriji plina i nafte, majka tipična američka kućanica s velikom kućom, troje djece, psom i travnjakom u dvorištu. Iz Ardmorea u Oklahomi, gdje su djeca rođena, obitelj je kad je John imao tek tri godine preselila u Teksas.

Sudeći po svemu, John je bio dobar učenik i dobro mu je išlo u sportu, posebno u košarci i nogometu. Međutim, u srednjoj školi izgubio je interes za sport i prijatelje, te je umjesto toga svirao gitaru i slušao glazbu sam u svojoj sobi. Nakon završene srednje škole, Hinckley ipak upisuje Sveučilište Texas Tech, ali napušta studij i 1976. seli u Kaliforniju, gdje pokušava postati tekstopisac, ali bez uspjeha. Potom se useljava k roditeljima koji su u međuvremenu preselili u Colorado...

Svoj prvi pištolj kupio je 1979., kad je već erotomanski san o Jodie Foster razvio do pogibeljnih razmjera, usprkos antidepresivima i drugim lijekovima koje je, uz pritisak sestre i roditelja, uzimao.

Kad je 30. ožujka 1981. njegovu majku nazvao novinar The Washington Posta i upitao je da komentira činjenicu da je prije pet minuta njezin sin uhićen jer je izvršio atentat na predsjednika, gospođa Hinckley upravo je peglala.

"Ovo bi trebala biti nekakva šala?", upitala je Jo Ann Hinckley. I zalupila slušalicu.

Od tada pa do svoje smrti lani, Jo Ann je bila posvećena naporima da svome sinu pomogne. Ona i njezin muž su čak bili osnovali i American Mental Health Fond 1984. u nastojanju, kako je rekla, da barem nešto dobro proiziđe iz tragedije...Za to vrijeme, njezin je sin u psihijatrijskoj ustanovi St. Elizabeths u Washingtonu razvijao nove, neobične veze.

Dopisivao se s Mansonom

Primjerice, dopisivao se s osuđenim serijskim ubojicom Tedom Bundyjem prije nego što je Bundy pogubljen 1989. Također se dopisivao s Charlesom Mansonom, vođom zloglasnog kulta, odgovornim za brojna ubojstva, među njima i za ubojstvo glumice Sharon Tate. Manson je bio na odsluženju doživotne kazne, a Hinckley ga je smatrao ‘kul frajerom‘. Dakako, pokušavao je pisati i Jodie Foster, ali ta pisma nisu bila niti odaslata...

---

image
Ryan M. Kelly/Afp
---


Hinckley je bio anomalija u St. Elizabeth bolnici - bio je bijelac, u populaciji koja je uglavnom bila crna. S druge strane, bio je obrazovan. Njegova mutna fakultetska karijera možda ga je označila kao gubitnika u svijetu s ove strane rešetaka, ali u St. Elizabeth, sa svojom ljubavlju prema knjigama i glazbi, bio je ‘profesor‘.

Bogatstvo i stalna pažnja njegovih roditelja omogućili su mu stvari - časopise, odjeću po mjeri - koje drugi pacijenti nisu mogli nabaviti. Osjećao se superioran.

Psihijatrija je ‘igra pogađanja‘

‘Usuđujem se reći da niti jedan psiholog ne zna ništa više o meni nego prosječna osoba na ulici... Psihijatrija je igra pogađanja, a ja dajem sve od sebe da budale nagađaju", napisao je u dnevniku.

Nakon 2016. kad je pušten uvjetno pa do danas, kad je slobodan čovjek, nije poznato ima li novih žena u životu čovjeka koji je, za ljubav Jodie Foster, pokušao ubiti predsjednika SAD. Danas 67-godišnjak za kojeg liječnici i sud tvrde da je bezopasan nikad nije sreo Jodie Foster, no ona je svojedobno kazala da mu ne može oprostiti što je svoju bolest vezao uz njezino ime.

"Najveći zločin Johna Hinkleyja je taj što je pobrkao ljubav i opsesiju. Omalovažavanje ljubavi je nešto što mu nikad neću oprostiti. Ljubav je blažena. Opsesija je jadna, samozadovoljna. Zbog njega sam oprezna prema ljudima koji mi iskazuju ljubav" - kazala je Foster.

No, nova opsesija Johna Hinkleyja je – politika, a ona je, kažu mnogi, utočište nitkova. Od ljetos je i skrovište za jedinog čovjeka koji je ikad pucao u nekog predsjednika, a koji, usprkos svemu, živi slobodno. S gitarom...

---

Ljubavni život iza rešetaka

U ustanovi je Hinckley, koji ranije nikad nije imao curu, razvio ljubavni život. Godinama je bio u vezi sa Leslie deVeau. Ona je 1982. godine ubila svoju 10-godišnju kćer te potom pokušala samoubojstvo – pucala je sebi u srce, ali je promašila i pogodila rame, pa joj je ruka morala biti amputirana.

Leslie i John bili su u vezi skoro dvadeset godina, čak i kad je ona izišla iz ustanove. No nakon raspada te veze, Hinckley se ‘spanđao‘ sa Cynthijom Bruce koja se u istoj bolnici liječila od teškog oblika shizofrenije, te se par čak i zaručio 2011.

Navodno, John je poklonio zaručnici prsten za koji je, posvjedočio je kasnije socijalni radnik iz St. Elizabeth ustanove, tvrdio da je kopija zaručničkog prstena kakav je princ William dao Kate Middleton.

Veza je potrajala samo godinu dana – izgleda da Cynthia nije imala tako snažan seksualni apetit kao John, a bila je i katolkinja koja je očekivala vjenčanje, a ne duge zaruke s nezasitnim Johnom.

S druge strane, možebitna svekrva nije odobravala njegovu vezu s ‘ludom Afroamerikankom‘ pa Hinckleyju raskid i nije teško pao. Tijekom boravka u bolnici, bio je jedno vrijeme opsjednut ljekarnicom koja je tamo radila, Jeannette Wick, koja je kasnije svjedočila protiv Hinckleyja na jednom od njegovih saslušanja.

Tvrdila je da je i dalje sklon opsesiji, da svako ‘dobar dan‘ tumači kao poziv na udvaranje i da je slijedi i bulji u nju. On je pak tvrdio kako je romantična veza obostrana i kako jedno drugo ‘češkaju po leđima‘ i ‘igraju igru nogama‘, što god to značilo.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ryan M. Kelly/Afp Ryan M. Kelly/Afp Jerome Delay/Afp
Jerome Delay/Afp

Ronald Reagan 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/ovaj-tip-je-1981-pucao-na-reagana-i-ranio-ga-ali-i-ubio-glasnogovornika-bijele-kuce-nakon-41-godinu-mu-je-skinut-sudski-nadzor-a-on-se-opsesivno-bacio-u-akciju-i-to-kakvu-1241037 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=45975ef6f9e76d72286e38fb3f895ae161e9dd39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovaj+tip+je+1981.+pucao+na+Reagana+i+ranio+ga%2C+ali+i+ubio+glasnogovornika+Bijele+ku%C4%87e%21+Nakon+41+godinu+mu+je+skinut+%E2%80%98sudski+nadzor%E2%80%98%2C+a+on+se+opsesivno+bacio+u+akciju%2C+i+to+kakvu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fovaj-tip-je-1981-pucao-na-reagana-i-ranio-ga-ali-i-ubio-glasnogovornika-bijele-kuce-nakon-41-godinu-mu-je-skinut-sudski-nadzor-a-on-se-opsesivno-bacio-u-akciju-i-to-kakvu-1241037 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fovaj-tip-je-1981-pucao-na-reagana-i-ranio-ga-ali-i-ubio-glasnogovornika-bijele-kuce-nakon-41-godinu-mu-je-skinut-sudski-nadzor-a-on-se-opsesivno-bacio-u-akciju-i-to-kakvu-1241037 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PJEVA DALJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaPJEVA DALJE

Ovaj tip je 1981. pucao na Reagana i ranio ga, ali i ubio glasnogovornika Bijele kuće! Nakon 41 godinu mu je skinut ‘sudski nadzor‘, a on se opsesivno bacio u akciju, i to kakvu

15. studenog 2022. - 19:45

Neki kažu da je politika posljednje utočište nitkova, a sada je, očito, i sklonište za čovjeka koji je pokušao ubiti američkog predsjednika.

John Hinckley Jr., koji je 1981. upucao i ranio Ronalda Reagana, osniva novu političku stranku - Stranku nacionalnog otkupljenja (National Redemption Party - NRP). Na Twitteru je objavio da je NRP stranka koja se zalaže "za mir, ljubav, rasnu jednakost, LGBTQ prava, prava na pobačaj i Green New Deal", ali koja se protivi "mafiji koja kontrolira glazbenu industriju".

Upravo su glazbene nevolje nesuđenog ubojice Ronalda Reagana, po svemu sudeći, pravi razlog radi kojeg se odlučio uključiti u politiku.

Pjevač i tekstopisac

Premda je posljednjih mjeseci pokušavao zaraditi za život kao pjevač i tekstopisac, a u lipnju je oslobođen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:02