stdClass Object ( [id] => 283638 [title] => Superseksi namirnice vratit će strast u vašu postelju [alias] => superseksi-namirnice-vratit-ce-strast-u-vasu-postelju [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Tretman protiv starenja, izvrsna tjelovježba, sredstvo za opuštanje, jačanje imuniteta, povećanje IQ-a, snižavanje kolesterola... samo su neki od dokazano blagotvornih učinaka spolnog odnosa, tvrdi dr. Lejla Kažinić Kreho, voditeljica nutricionističko-dijetetskog savjetovališta Nutrimen i autorica niza bestselera o hrani koja nam može promijeniti život i vratiti zdravlje.

- Možda je godišnji odmor pravo vrijeme da razbuktate svoj spolni nagon u sretnoj vezi i uz malo mašte iziđete iz rutine koja je poznati neprijatelj strasti i ponovno oživite hormon feniletilamin, odgovoran za “leptiriće” u trbuhu, kaže naša sugovornica.

Godine nisu važne

Nije nemoguće, ističe ona, i podsjeća da je danas sve više žena čija je spolna želja utišana, a i neplodnost je u porastu. I dok vodeći seksolozi upozoravaju da je seks odraz dobrog zdravlja i volje za životom i izvan spavaće sobe, istraživanja pokazuju da 40 posto žena ima smanjenu spolnu želju, što znači da svaku drugu seks previše ne zanima.

Žene su preopterećene obvezama, pod stresom su, nezadovoljne svojim izgledom, a hormoni sve to pogoršavaju, svjedoči nutricionistica:

- Libido je promjenjiv i može se povući na neko vrijeme i opet se vratiti u normalu, dok seksualna disfunkcija može potrajati. Tada neke žene kažu: “Godine su tu, nije to više za mene!” No, seks nije monopol žena u 20-im i 30-im godinama, nego u seksu trebamo uživati sve dok možemo - ističe dr. Kažinić Kreho, uostalom dovoljno je spomenuti da seks u poznim godinama može ublažiti inkontinenciju jer jača mišiće zdjelice.



Pravilnim izborom namirnica može se ojačati spolni nagon, ublažiti seksualnu disfunkciju i uživati u seksu, tvrdi nutricionistica, te savjetuje:

- Pripremite romantičnu večeru od top namirnica i ponovno zavolite svoj ljubavni život. Može to biti jednostavno pizza s topljenim sirom, avokadom i šparogama i cappucino.

Muškarci imaju više problema

Ni muškarci nisu uvijek spremni za seks, i njima povremeno nedostaje spolne želje. Prema nekim istraživanjima čak 30 posto muškaraca u nekom životnom razdoblju osjeti da im je seks ponekad “teret” i stalno se potvrđuje da mnogo više muškaraca nego žena ima problema sa seksom - kaže dr. Kažinić Kreho.

Kada se odluče potražiti pomoć pokaže se da su problemi najčešće zbog stresa, umora, preopterećenosti poslom, prevelikog unosa alkohola i neodgovarajuće prehrane. Zanimljivo je da čak jedan od pet muškaraca ima postnatalnu depresiju, koja također utječe na probleme u seksualnom životu. Zato i za muškarce postoje superseksi namirnice, samo ih treba pravilno pripremiti i privlačno servirati, sugerira doktorica.

javorka Luetić, foto: shutterstock

Lubenica i kokice umjesto viagre

LUBENICA Prirodna zamjena za sintetičku viagru zbog bogatstva citrulina, aminokiseline koja opušta i širi krvne žile i koja se u tijelu pretvara u aminokiselinu arginin koja olakšava širenje krvnih žila. Na pitanje koliko lubenice treba pojesti da se postigne zadovoljavajuća razina arginina u krvi, odgovorilo je istraživanje objavljeno u “Journal of Nutrition”.

Pokazalo se, naime, da se nakon tri tjedna uzimanja 1560 grama lubenice dnevno u obliku soka povećava koncentracija arginina u krvnoj plazmi od 12 do 22 posto. Količina od 1 kg lubenice daje onoliko citrulina koliko je potrebno za zadovoljenje 40 posto potreba za argininom.

Budući da lubenica ima viši GI (glikemijski indeks) od ostalog voća, oboljeli od dijabetesa ne bi smjeli jesti velike količine lubenice, iako upravo one imaju najčešće problem erektilne disfunkcije. Kako se najveća količina citrulina nalazi u kori (60 posto), ako pripremate sok stavite u sokovnik - koru, meso i sjemenke. Pokušajte s količinom od 6 zdjelica narezane lubenice koju prethodno treba dobro oprati, te napravite sok.

BADEMI  Zbog bogatstva vitamina E i magnezija te zbog mirisa koji kod žena pobuđuje želju za seksom.

ČEŠNJAK  Ne spada u afrodizijačke top-namirnice zbog neugodna mirisa, ali zbog alicina koji poboljšava dotok krvi do spolnih organa svakako bi trebao naći mjesto na ljubavnom jelovniku jer pobuđuje strast, što je bio razlog da tibetanski svećenici nisu dopuštali ulazak u manastir osobama koje su prethodno jele češnjak.

ŽUTI SIR  Zbog mirisa topljenog sira ubrzava se krvotok prema muškim spolnim organima za 5 posto.

ČILI PAPRIKE  Zbog kapsaicina koji zagrijava i pojačava otkucaje srca, imaju sličan učinak kao i seks.

ČOKOLADA  Naravno tamna, koja sadrži visok udio kakaa, ljubavni je lijek i za muškarce i za žene.

CRNO VINO  Zbog jakih antioksidansa ima sposobnosti da ublaži stres, opusti i potiče seksualnu želju, ali morate znati mjeru, jer će vas dvije do maksimalno tri čaše opustiti, a više od toga će vas uspavati!

PLAVA RIBA  Ključna je za proizvodnju spolnih hormona.

CELER  Sadrži androstenon, koji je srodnik testosterona, i smatra se najzaslužnijim za stvaranje osjećaja privlačnosti.

KOKICE S DODATKOM MASLACA  zbog svog mirisa djeluju na muškarce kao afrodizijak.

TOPLO MLIJEKO I JAJA  Imaju snažan spermatogenetski učinak. Stručnjaci Integrated Medical Centrea u Londonu utvrdili su da mješavina toplog mlijeka i ekološki uzgojenog jaja snažno potiče stvaranje spermija, i to ako se uzme 24 do 48 sati prije snošaja.

NAR  Poznat i kao “ljubavna jabuka”, bogat je tvarima koje potiču lubrikaciju i spolnu želju. Znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija otkrili su da polifenoli iz nara pojačavaju cirkulaciju, što je ključna komponenta za dobar seks.

KARDAMON  – začin je bogat manganom i ima važan učinak na mušku plodnost.

ĐUMBIR  - superkorijen, pojačava dotok krvi prema spolnim organima.

‘Drvo testisa’ i banana za žene

Jagode, šlag i čokolada vjerojatno su za većinu ljudi najseksi namirnice, no dr. Kažinić-Kreho otkriva da moderna nutricionistička znanost nudi još cijeli niz namirnica koje jačaju zdravlje i istodobno povećavaju libido i stoga bi se trebale
češće naći na tanjuru. Najjači afrodizijaci za žene jesu:

AVOKADO, koji su Asteci zvali i “drvo testisa” jer dva ploda uvijek vise u paru, bogat je fenilalaninom koji potiče proizvodnju adrenalina, djeluje protiv depresije, povećava koncentraciju i olakšava izlučivanje hormona koji smanjuje osjećaj gladi. Bogat je vitaminima B skupine koji daju energiju, a osobito vitaminom B6 važnim za proizvodnju spolnih hormona, dok ga folna kiselina čini supernamirnicom za trudnice i odgovornim za lijep izgled kože. Vjerojatno je tajna lijepog tena u kombinaciji seksa s mnogo avokada?

ŠPAROGE, pobuđuju požudu i kod muškaraca i kod žena jer sadrže pravo bogatstvo vitamina A i C koji podižu razinu energije, dok najnovija istraživanja dokazuju da zbog bogatstva vitamina B skupine i folne kiseline podižu razinu histamina, neurotransmitera koji olakšava orgazam i kod žena i kod muškaraca.

PIZZA, koja se često optužuje kao superkalorična namirnica, ima savršen učinak na seksulani užitak para. Na pizzu s topljenim sirom stavite brokulu i šparoge, pa podijelite sa svojom boljom polovicom. Učinak neće izostati. Povrće bogato vitaminom A pomaže boljoj regulaciji progesterona – hormona odgovornog za bolju seksualnu želju, a miris topljenog sira ubrzava cirkulaciju krvi.

BANANE sadrže bufotenine, tvari koje pozitivno djeluju na mozak, pa se osjećamo bolje raspoloženi i imamo više samopouzdanja. Bogate su kalijem koji potiče izlučivanje hormona dobrog raspoloženja i tako pomažu da se osjećamo više seksi.

BADEMI su od davnine poznati kao namirinica koja kod žena pobuđuju želju za seksom, a tajna je čini se u bogatstvu magnezija i vitamina E.

PAPAJA imitira učinak prirodnog estrogena. Uz to što poboljšava libido, pomaže reguliranju mjesečnice i boljem lučenju mlijeka kod dojilja.

CAPUCCINO ne treba odbiti niti nakon romantične večere. Prema istraživanju sveučilišta Southwestern kava će potaknuti libido, a ako joj još dodate smeđi šećer, on će podići razinu serotonina, pa kao rezultat imate instant euforično raspoloženje.

CIMET je poznati afrodizijak koji je dovoljno dodati prstohvat u vruću čokoladu ili ga posuti po voćnoj salati pa da se probude sva osjetila.

ČOKOLADA sadrži triptofan, prirodni „ljubavni“ lijek koji potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, dok feniletilamin potiče otpuštanje istih endorfina koji se otpuštaju za vrijeme seksa i tako povećavaju privlačnost među partnerima. Prema pisanju Journal of Sexual Medicine, oni koji dnevno pojedu barem kockicu tamne čokolade imaju povećani libido i intenzivniji spolni život.

ZOB je superhrana bogata selenom i vitaminom E, koja podiže razinu testosterona, a on pojačava libido. Uz dodatak meda koji sadrži mineral bor spolna želja se udvostručuje.

ŠPINAT i drugo lisnato povrće bogato je željezom. Niske vrijednosti željeza u krvi uzrkuju umor, nizak libido i neplodnost kod žena.

BOSILJAK je aromatična biljka koja grije tijelo i ubrzava krvotok, što pojačava spolnu želju i opći dobar osjećaj. Kaže se da miris bosiljka “izluđuje” muškarce.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrana kao afrodizijak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-08-20 10:23:06 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-20 10:41:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-08-20 10:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5039 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/08/20/shutterstock_226144981.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8161467 Threads: 3 Questions: 1686467685 Slow queries: 5027347 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112592285 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/superseksi-namirnice-vratit-ce-strast-u-vasu-postelju-283638 [printLink] => /mozaik/ljepota/superseksi-namirnice-vratit-ce-strast-u-vasu-postelju-283638?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223745 [name] => afrodizijak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afrodizijak [link] => /tag/afrodizijak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289152 [name] => seks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seks [link] => /tag/seks ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrana kao afrodizijak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Superseksi namirnice vratit će strast u vašu postelju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-18-55-05-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/20/shutterstock_226144981.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/20/shutterstock_226144981.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Tretman protiv starenja, izvrsna tjelovježba, sredstvo za opuštanje, jačanje imuniteta, povećanje IQ-a, snižavanje kolesterola... samo su neki od dokazano blagotvornih učinaka spolnog odnosa, tvrdi dr. Lejla Kažinić Kreho, voditeljica nutricionističko-dijetetskog savjetovališta Nutrimen i autorica niza bestselera o hrani koja nam može promijeniti život i vratiti zdravlje.

- Možda je godišnji odmor pravo vrijeme da razbuktate svoj spolni nagon u sretnoj vezi i uz malo mašte iziđete iz rutine koja je poznati neprijatelj strasti i ponovno oživite hormon feniletilamin, odgovoran za “leptiriće” u trbuhu, kaže naša sugovornica.

Godine nisu važne

Nije nemoguće, ističe ona, i podsjeća da je danas sve više žena čija je spolna želja utišana, a i neplodnost je u porastu. I dok vodeći seksolozi upozoravaju da je seks odraz dobrog zdravlja i volje za životom i izvan spavaće sobe, istraživanja pokazuju da 40 posto žena ima smanjenu spolnu želju, što znači da svaku drugu seks previše ne zanima.

Žene su preopterećene obvezama, pod stresom su, nezadovoljne svojim izgledom, a hormoni sve to pogoršavaju, svjedoči nutricionistica:

- Libido je promjenjiv i može se povući na neko vrijeme i opet se vratiti u normalu, dok seksualna disfunkcija može potrajati. Tada neke žene kažu: “Godine su tu, nije to više za mene!” No, seks nije monopol žena u 20-im i 30-im godinama, nego u seksu trebamo uživati sve dok možemo - ističe dr. Kažinić Kreho, uostalom dovoljno je spomenuti da seks u poznim godinama može ublažiti inkontinenciju jer jača mišiće zdjelice.



Pravilnim izborom namirnica može se ojačati spolni nagon, ublažiti seksualnu disfunkciju i uživati u seksu, tvrdi nutricionistica, te savjetuje:

- Pripremite romantičnu večeru od top namirnica i ponovno zavolite svoj ljubavni život. Može to biti jednostavno pizza s topljenim sirom, avokadom i šparogama i cappucino.

Muškarci imaju više problema

Ni muškarci nisu uvijek spremni za seks, i njima povremeno nedostaje spolne želje. Prema nekim istraživanjima čak 30 posto muškaraca u nekom životnom razdoblju osjeti da im je seks ponekad “teret” i stalno se potvrđuje da mnogo više muškaraca nego žena ima problema sa seksom - kaže dr. Kažinić Kreho.

Kada se odluče potražiti pomoć pokaže se da su problemi najčešće zbog stresa, umora, preopterećenosti poslom, prevelikog unosa alkohola i neodgovarajuće prehrane. Zanimljivo je da čak jedan od pet muškaraca ima postnatalnu depresiju, koja također utječe na probleme u seksualnom životu. Zato i za muškarce postoje superseksi namirnice, samo ih treba pravilno pripremiti i privlačno servirati, sugerira doktorica.

javorka Luetić, foto: shutterstock

Lubenica i kokice umjesto viagre

LUBENICA Prirodna zamjena za sintetičku viagru zbog bogatstva citrulina, aminokiseline koja opušta i širi krvne žile i koja se u tijelu pretvara u aminokiselinu arginin koja olakšava širenje krvnih žila. Na pitanje koliko lubenice treba pojesti da se postigne zadovoljavajuća razina arginina u krvi, odgovorilo je istraživanje objavljeno u “Journal of Nutrition”.

Pokazalo se, naime, da se nakon tri tjedna uzimanja 1560 grama lubenice dnevno u obliku soka povećava koncentracija arginina u krvnoj plazmi od 12 do 22 posto. Količina od 1 kg lubenice daje onoliko citrulina koliko je potrebno za zadovoljenje 40 posto potreba za argininom.

Budući da lubenica ima viši GI (glikemijski indeks) od ostalog voća, oboljeli od dijabetesa ne bi smjeli jesti velike količine lubenice, iako upravo one imaju najčešće problem erektilne disfunkcije. Kako se najveća količina citrulina nalazi u kori (60 posto), ako pripremate sok stavite u sokovnik - koru, meso i sjemenke. Pokušajte s količinom od 6 zdjelica narezane lubenice koju prethodno treba dobro oprati, te napravite sok.

BADEMI  Zbog bogatstva vitamina E i magnezija te zbog mirisa koji kod žena pobuđuje želju za seksom.

ČEŠNJAK  Ne spada u afrodizijačke top-namirnice zbog neugodna mirisa, ali zbog alicina koji poboljšava dotok krvi do spolnih organa svakako bi trebao naći mjesto na ljubavnom jelovniku jer pobuđuje strast, što je bio razlog da tibetanski svećenici nisu dopuštali ulazak u manastir osobama koje su prethodno jele češnjak.

ŽUTI SIR  Zbog mirisa topljenog sira ubrzava se krvotok prema muškim spolnim organima za 5 posto.

ČILI PAPRIKE  Zbog kapsaicina koji zagrijava i pojačava otkucaje srca, imaju sličan učinak kao i seks.

ČOKOLADA  Naravno tamna, koja sadrži visok udio kakaa, ljubavni je lijek i za muškarce i za žene.

CRNO VINO  Zbog jakih antioksidansa ima sposobnosti da ublaži stres, opusti i potiče seksualnu želju, ali morate znati mjeru, jer će vas dvije do maksimalno tri čaše opustiti, a više od toga će vas uspavati!

PLAVA RIBA  Ključna je za proizvodnju spolnih hormona.

CELER  Sadrži androstenon, koji je srodnik testosterona, i smatra se najzaslužnijim za stvaranje osjećaja privlačnosti.

KOKICE S DODATKOM MASLACA  zbog svog mirisa djeluju na muškarce kao afrodizijak.

TOPLO MLIJEKO I JAJA  Imaju snažan spermatogenetski učinak. Stručnjaci Integrated Medical Centrea u Londonu utvrdili su da mješavina toplog mlijeka i ekološki uzgojenog jaja snažno potiče stvaranje spermija, i to ako se uzme 24 do 48 sati prije snošaja.

NAR  Poznat i kao “ljubavna jabuka”, bogat je tvarima koje potiču lubrikaciju i spolnu želju. Znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija otkrili su da polifenoli iz nara pojačavaju cirkulaciju, što je ključna komponenta za dobar seks.

KARDAMON  – začin je bogat manganom i ima važan učinak na mušku plodnost.

ĐUMBIR  - superkorijen, pojačava dotok krvi prema spolnim organima.

‘Drvo testisa’ i banana za žene

Jagode, šlag i čokolada vjerojatno su za većinu ljudi najseksi namirnice, no dr. Kažinić-Kreho otkriva da moderna nutricionistička znanost nudi još cijeli niz namirnica koje jačaju zdravlje i istodobno povećavaju libido i stoga bi se trebale
češće naći na tanjuru. Najjači afrodizijaci za žene jesu:

AVOKADO, koji su Asteci zvali i “drvo testisa” jer dva ploda uvijek vise u paru, bogat je fenilalaninom koji potiče proizvodnju adrenalina, djeluje protiv depresije, povećava koncentraciju i olakšava izlučivanje hormona koji smanjuje osjećaj gladi. Bogat je vitaminima B skupine koji daju energiju, a osobito vitaminom B6 važnim za proizvodnju spolnih hormona, dok ga folna kiselina čini supernamirnicom za trudnice i odgovornim za lijep izgled kože. Vjerojatno je tajna lijepog tena u kombinaciji seksa s mnogo avokada?

ŠPAROGE, pobuđuju požudu i kod muškaraca i kod žena jer sadrže pravo bogatstvo vitamina A i C koji podižu razinu energije, dok najnovija istraživanja dokazuju da zbog bogatstva vitamina B skupine i folne kiseline podižu razinu histamina, neurotransmitera koji olakšava orgazam i kod žena i kod muškaraca.

PIZZA, koja se često optužuje kao superkalorična namirnica, ima savršen učinak na seksulani užitak para. Na pizzu s topljenim sirom stavite brokulu i šparoge, pa podijelite sa svojom boljom polovicom. Učinak neće izostati. Povrće bogato vitaminom A pomaže boljoj regulaciji progesterona – hormona odgovornog za bolju seksualnu želju, a miris topljenog sira ubrzava cirkulaciju krvi.

BANANE sadrže bufotenine, tvari koje pozitivno djeluju na mozak, pa se osjećamo bolje raspoloženi i imamo više samopouzdanja. Bogate su kalijem koji potiče izlučivanje hormona dobrog raspoloženja i tako pomažu da se osjećamo više seksi.

BADEMI su od davnine poznati kao namirinica koja kod žena pobuđuju želju za seksom, a tajna je čini se u bogatstvu magnezija i vitamina E.

PAPAJA imitira učinak prirodnog estrogena. Uz to što poboljšava libido, pomaže reguliranju mjesečnice i boljem lučenju mlijeka kod dojilja.

CAPUCCINO ne treba odbiti niti nakon romantične večere. Prema istraživanju sveučilišta Southwestern kava će potaknuti libido, a ako joj još dodate smeđi šećer, on će podići razinu serotonina, pa kao rezultat imate instant euforično raspoloženje.

CIMET je poznati afrodizijak koji je dovoljno dodati prstohvat u vruću čokoladu ili ga posuti po voćnoj salati pa da se probude sva osjetila.

ČOKOLADA sadrži triptofan, prirodni „ljubavni“ lijek koji potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, dok feniletilamin potiče otpuštanje istih endorfina koji se otpuštaju za vrijeme seksa i tako povećavaju privlačnost među partnerima. Prema pisanju Journal of Sexual Medicine, oni koji dnevno pojedu barem kockicu tamne čokolade imaju povećani libido i intenzivniji spolni život.

ZOB je superhrana bogata selenom i vitaminom E, koja podiže razinu testosterona, a on pojačava libido. Uz dodatak meda koji sadrži mineral bor spolna želja se udvostručuje.

ŠPINAT i drugo lisnato povrće bogato je željezom. Niske vrijednosti željeza u krvi uzrkuju umor, nizak libido i neplodnost kod žena.

BOSILJAK je aromatična biljka koja grije tijelo i ubrzava krvotok, što pojačava spolnu želju i opći dobar osjećaj. Kaže se da miris bosiljka “izluđuje” muškarce.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/superseksi-namirnice-vratit-ce-strast-u-vasu-postelju-283638 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f3f6146083efd74a958f482fc0ffe26eeed9b710 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Superseksi+namirnice+vratit+%C4%87e+strast+u+va%C5%A1u+postelju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fsuperseksi-namirnice-vratit-ce-strast-u-vasu-postelju-283638 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fsuperseksi-namirnice-vratit-ce-strast-u-vasu-postelju-283638 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrana kao afrodizijak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ljepotahrana kao afrodizijak

Superseksi namirnice vratit će strast u vašu postelju

Piše PSD.
20. kolovoza 2015. - 12:21
Tretman protiv starenja, izvrsna tjelovježba, sredstvo za opuštanje, jačanje imuniteta, povećanje IQ-a, snižavanje kolesterola... samo su neki od dokazano blagotvornih učinaka spolnog odnosa, tvrdi dr. Lejla Kažinić Kreho, voditeljica nutricionističko-dijetetskog savjetovališta Nutrimen i autorica niza bestselera o hrani koja nam može promijeniti život i vratiti zdravlje.

- Možda je godišnji odmor pravo vrijeme da razbuktate svoj spolni nagon u sretnoj vezi i uz malo mašte iziđete iz rutine koja je poznati neprijatelj strasti i ponovno oživite hormon feniletilamin, odgovoran za “leptiriće” u trbuhu, kaže naša sugovornica.

Godine nisu važne

Nije nemoguće, ističe ona, i podsjeća da je danas sve više žena čija je spolna želja utišana, a i neplodnost je u porastu. I do...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:55