StoryEditorOCM
ZdravljeNAJVIŠE U EUROPI

Ova biljka je odličan antioksidans, regulator šećera u krvi, navodno i afrodizijak, a ima je svugdje! Od davnina je...

Piše MOZAIK SD
6. travnja 2024. - 19:32

Korijen čička, biljka koja je stoljećima dio prirodne medicine, ima širok raspon dobrobiti, od liječenja kožnih problema do potencijalnih učinaka protiv raka.

Najnovija istraživanja otkrivaju njegovu ulogu kao antioksidansa, regulatora šećera u krvi, pa čak i afrodizijaka. Ova biljka, bogata antioksidansima, poput kvercetina i luteolina, štiti tijelo od slobodnih radikala i upala.

Osim toga, istraživanja pokazuju da čičak može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti razinu šećera u krvi, piše Krstarica.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Neki su istraživači otkrili potencijalna antikancerogena svojstva korijena čička, što ga čini zanimljivim za istraživanja u borbi protiv tumora, iako su za potvrdu ovih rezultata potrebna daljnja istraživanja na ljudima.

Osim toga, navodno čičak djeluje kao afrodizijak, iako su potrebna daljnja istraživanja da bi se i to potvrdilo. Čičak se tradicionalno koristio za liječenje kožnih problema, poput akni, zahvaljujući svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Najpoznatije vrste su obični ili veliki čičak, mali čičak, šumski čičak i pustenasti čičak. Domovina čička je Europa, odakle se raširio diljem svijeta.

Biljka ima uspravnu stabljiku koja može narasti do 150 cm, listovi su tamnozeleni i veliki, osobito oni pri dnu (do 50 cm), korijen je mesnat, vretenast, i može bit dug do jedan metar. Cvjetovi su purpurnocrveni, dvospolni s ovojnim listovima koji završavaju kukicama. Kada dozriju puni su sjemenki, a uz pomoć kukica se hvataju za odjeću i krzno životinja i na taj način se biljka širi.

image

Veliki čičak (Arctium lappa)

Ivana Nobilo/Cropix

Čičak raste uz putove, po zapuštenim zemljištima i livadama. Vole ga i pčele koje sakupljaju nektar i bijeli pelud, a njegov med je izraženog mirisa i tamnocrvenkaste boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:07