StoryEditorOCM
Hrana‘balkanski kavijar‘

Vrijeme je zimnice, hoćete li spremati ajvar? Temeljni recept isti je u cijeloj regiji, no ipak ima i nekih razlika, ‘malih tajni’ koje se prenose s koljena na koljeno

13. rujna 2022. - 06:56

Rujan je mjesec za spremanje zimnice, a nema dobre zimnice bez ajvara, kojem često tepaju i “balkanski kavijar”.

”Kavijarom” ga nazivaju i zbog turske riječi od koje je nastao – “havyar”, što znači “usoljena, slana ikra”, pa tako te dvije riječi imaju istu etimologiju. A koliko je ove jeseni paprika skupa, ajvar će stvarno postati kao kavijar – reći će stari znalci, zaljubljenici u ajvar.

Naime, cijena paprike rog od 12 kuna za kilogram nije nikako povoljna da bi se ajvar pravio u velikim količinama.

Mnogi se nostalgično prisjećaju mirisa pečenih paprika i početka školske godine, koji se nekako poklope.

Češnjak, sol, šećer, ocat...

Prevladava mišljenje da je pravljenje ajvara kompliciran i zahtjevan posao, no onima koji ga godina prave to i nije neki...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 20:08