StoryEditorOCM
HranaIMAMO I RECEPT

"Sirotinjska spiza" sad je luksuz: seljački zalogaj postao prvoklasna delicija, u Splitu ga nije lako naći, ni platiti, evo priče o gastro zvijezdi

Piše Tanja Šimundić Bendić
22. siječnja 2020. - 07:47

Tko bi doli, sad je gori, i tako to u krug ide od pamtivijeka. Evo nam za primjer soparnik i rašćika, koji su postigli svjetsku slavu.

A već neko vrijeme uz bok im ide i čvarak naš obični, tradicionalni, koji je od sirotinjske spize - čak hrane za blago - po trendovskim poslanicama proglašen vrhunskom delikatesom.

Štoviše, idealnim parom dobrom siru i šampanjcu.

Čvarak je, ima tome već neko vrijeme, postao apsolutni hit koji cijenom od 80 do 120 kuna za kilogram nadjačava i visokokvalitetno svježe meso, pršut, a parira i lipim bokunima ribe.

Ali to mu nije gornja granica, ljudi navode i da mu cijena za kilogram u nekim prodavaonicama skače i do 200 kuna, pa i više.

- U nebo mu je cijena skočila, to mi je za ne virovat. Za kilo čvaraka, koji u Splitu dođu oko 120 kuna,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 07:10