StoryEditorOCM
Hranaslatka zimnica

Okuse i mirise ljeta sačuvajte u staklenkama: vrijeme je za pripremu pekmeza i džemova

Piše PSD.
29. kolovoza 2014. - 13:11
Vrijeme je kasnog ljeta, ali zahvaljujući raznim voćnim delikatesama koje pohranjujemo u staklenke, njegove okuse i arome uspijevamo sačuvati i čuvati "zarobljenima" tijekom kasne jeseni, zime i proljeća.

Šljive i smokve u nas dozrijevaju tijekom ljeta, a to se voće jede svježe i sušeno, te kuhano ili pečeno kao sastojak nadjeva i umaka za slana i slatka jela. Tradicionalno se ukuhava i za marmelade/pekmeze i džemove u industrijskim pogonima, a čine to i mnoge kućanice u svojim domovima.

Pritom često koriste provjerene recepte svojih baka, koje upotpune dodacima poput želatine, šećera s okusom vanilije, nekih alkoholnih pića, octa, muškatnog oraščića, cimeta... Stoga ima razlika u načinima ukuhavanja šljiva i smokava u našim regionalnim kuhinjama i onima drugih...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 10:56