stdClass Object ( [id] => 1248688 [title] => Kulinarska čarolija u izvedbi ‘Tommyja‘, ‘Bobisa‘ i Škmera - tri savršena menija za svečani blagdanski stol [alias] => kulinarska-carolija-u-izvedbi-tommyja-bobisa-i-skmer-a [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih predblagdanskih dana raste užurbanost i briga oko svega što nam treba za proslavu Božića i Nove godine, od ukrašavanja kuće do kupovanja darova, a domaćice i domaćine muči dilema što pripremiti za svečani stol. Najsigurnije je držati se starih recepata, ali mnogi žele i nešto novo, drukčije i možda jednostavnije, čak i jeftinije.

Baš zbog toga su "Tommy" i "Bobis" zajedno sa ŠKMER-om, Kuharskom akademijom u Splitu, priredili tri savršena menija koja je lako napraviti i manje vještijima za štednjakom. Uvjerili smo se gledajući kakvu kuharsku čaroliju postupno izvode chefovi i jedna slastičarka - Marija Lulić, Tereza Alabanda, Željko Neven Bremec, Dragutin Mandić i Petar Vlak. Najvažnija je priprema, znamo svi, a za ovu priliku su svi sastojci stigli iz "Tommyjevih" dućana. Među njima se ističu proizvodi robne marke T! - a kuharima su iz asortimana bili na raspolaganju glatko brašno T!, djevičansko maslinovo ulje T!, suncokretovo ulje T!, kvasina T!, jogurt T!, jaja T! i grožđice T!

---

image

Na fotografiji: Proizvodi robne marke T.
 

Vojko Basic/Cropix
---

"Tommy" je vodeći trgovački lanac u Dalmaciji koji u svojoj ponudi ima domaće proizvode, dnevno svježe voće i povrće, meso i ribu, a više od 70 posto cjelokupnog asortimana su hrvatski proizvodi. U "Tommyju" imaju trajan interes prema domaćim proizvođačima, može se reći da je to strateška odrednica ovog trgovačkog lanca koji zbog tog cilja ostvaruje kontinuiranu potporu domaćoj proizvodnji. U "Tommyju" kažu da suradnju s domaćim poljoprivrednim proizvođačima želi razvijati kontinuirano. Da bi nam dali ukusne prijedloge za svečani blagdanski stol, trebalo je početi sa slanim jelima. Onim glavnim. A svaki chef je predložio drukčiji specijalitet.

Fritule za početak i kraj blagovanja

Još dok su tri chefa tek počela vaditi teće i tave na svojim radnim površinama u prostorijama ŠKMER-a, na drugom kraju su Tereza Alabanda, slastičarka i voditeljica razvoja slastičarstva u "Bobisu" te legendarna chefica Marija Lulić prionule spravljanju fritula. Teško je bilo odvojiti se od ove dvije majstorice, jer ako ste od onih kojima fritule nikad ne ispadnu kako treba, valja pratiti svaki njihov pokret i uvjerili smo se u čemu je tajna, ne samo u receptu, vrelini ulja, nego i u "ruci". A dvije majstorice su to tako lako izvodile i u barem tri sata za kuhalom izbacile toliko fritula da bi mogle nahraniti cijelu hrvatsku reprezentaciju tamo u Kataru. Svaka se fritula topi u ustima, nestaje i vuče na još i još. Pogledajte priloženi recept koji je s nama podijelila Tereza Alabanda, spremite fritule na "Bobisov" način i bit će vam jasno zašto ovih dana svi trče u "Bobisa" kupiti ovu obožavanu slatkariju.

---

image

Bobis fritule

Vojko Basic/Cropix
---

---

"BOBISOVE" FRITULE

SASTOJCI

500 g glatkog brašna

5 g soli

60 g šećera

vanilin šećer

korica limuna i naranče

30 g svježeg kvasca

150 ml mlijeka

200 ml vode

2 jaja

1 naribana jabuka

50 ml rakije

50 ml ruma

200 g grožđica

suncokretovo ulje za prženje

POSTUPAK:

Natopite grožđice u mješavini ruma i rakije. U posudi pomiješajte brašno, sol, šećer, vanilin šećer i koricu limuna i naranče.

U posebnoj posudi pomiješajte mlijeko s kvascem i dodajte ga suhim sastojcima.

Dodajte jaja, naribanu jabuku i umijesite tijesto. Na kraju dodajte grožđice i alkohol.

Dobro izmiješajte i ostavite na toplom da se tijesto digne. Zagrijte suncokretovo ulje u širokom loncu na temperaturu od 170°C.

Žlicom stavljajte kuglice tijesta u ulje i pržite dok ne porumene. Izvadite iz ulja i stavite u zdjelu obloženu papirom, te pospite šećerom u prahu.

---

I neka blagdani počnu...

Da bi blagdanski stol bio čaroban i ukusan ovako kako su su ga pripremili ŠKMER-ovi kuhari, treba samo poći u bilo koji "Tommyjev" dućan, uzeti  potrebne namirnice koje su nabrojene u ovim receptima i krenuti u pripremu. Za božićnih blagdana obično se okupi obitelj i bliski prijatelji, pa uz najukusnija i originalna jela lijepo druženje i blagovanje ništa ne može poremetiti. Ništa nije ugodnije od ugodnog okupljanja dragih ljudi, emocije su na vrhuncu, a svemu doprinosi i ugođaj koji smo sami pripremili. Uživajmo uz okićenu jelku, lijepo serviran stol s ukusnim i originalnim jelima, drage ljude oko sebe, ugodan razgovor, obiteljske priče, sjećanja i veselje za dane pred nama...

---

1. MENI

Chef Dragutin Mandić

DOMAĆI PLJUKANCI S ‘VATRENIM‘ ŠUGOM

Sastojci za 4 osobe:

• brašno, 500 g

(pola oštro, pola glatko)

• kipuća voda, 250 ml

• sol

• maslinovo ulje

• fileti slanih inćuna, 4 kom

• češnjak, 1 kom

• peršin, 1 vez

• ribani sir

Način pripreme:

Tjestenina: zagrijte vodu, pa prelijte preko brašna. Umijesite glatko tijesto. Odmorite ga pola sata, pa natrgajte na manje komadiće, koje izvaljajte među dlanovima. Kuhajte tjesteninu u slanoj kipućoj vodi dok sredina tijesta ne bude kuhana.

Umak: na maslinovu ulju kratko popržite filete inćuna, na listiće izrezani češnjak i sjeckani peršin.

Dodajte u umak kuhanu tjesteninu, podlijte s malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, pa dobro promiješajte sve sastojke. Pospite ribanim sirom.

PEČENI JANJEĆI BUTIĆ S POVRĆEM

Sastojci za 4 osobe:

• janjeći butić, cca 2 kg

• češnjak, 2 glave

• ružmarin, 2 grančice

• svinjska mast, 2 žlice

• bijelo vino, 1 čaša

• koraba, 2 kom

mrkva, 4 kom

krumpir, 4 kom

med, 2 žlice

sol, papar

Način pripreme:

Janjeći butić probodite na debljim mjestima, te ga nabodite/špikujte češnjakom od jedne glavice. Meso premažite začinima, pospite ružmarinom i ostatkom češnjaka, pa premažite svinjskom masti. Ostavite da se marinira preko noći.

Meso stavite peći u zagrijanu pećnicu, pa kad se mast otopi okrenite meso, prelijte još malo s masti i dolijte vino, pa smanjite temperaturu u pećnici i pecite još pola sata. Dodajte očišćeno povrće i pecite još 45-60 minuta, dok se meso ne počne odvajati od kosti. Izvadite iz pećnice, odvadite povrće, a meso prelijte s medom i još malo zapecite.

MEDENI KOLAČ S VOĆEM

Sastojci:

mlijeko, 200 ml

šećer, 100 g

med, 50 g

vanilin šećer, 2 kom

muškatni oraščić, 1 g

cimet, 1 g

maslac, 150 g

jaje, 1 kom

brašno glatko, 250 g

soda bikarbona, 5 g

marmelada, 4 žlice

voće, 640 g

Način pripreme:

U posudu za kuhanje dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, med, cimet, kockice maslaca i jaje, pa dovedite do vrenja. Uz miješanje kuhajte još nekoliko minuta. Maknite s vatre, pustite da se smjesa malo ohladi. U zdjelu za miješanje dodajte brašno i sodu, prelijte ohlađenom smjesom od mlijeka, i rukom umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, razvaljajte svaki u isti oblik (cca 10x15 cm), izbodite vilicom pa pecite 10 min na 180 stupnjeva. Malo rashladite pa premažite marmeladom i na vrh poslažite komade voća.

---

---

2. MENI

Chef Petar Vlak

SIPA I BOB ‘NA LADNO‘

Sastojci za 4 osobe:

sipa, 1200 g

mladi bob, očišćen 400 g

peršin, 1 vez

kapula, 1 kom

sol, papar

fina vinska kvasina

maslinovo ulje

Način pripreme:

Sipu očistite i skuhajte. Još mlaku izrežite na tanko. Bob blanširajte, pa mu skinite opnu. Kapulu izrežite na tanke rezance. Stavite sve sastojke u zdjelu, začinite i obilato pospite peršinom. Ostavite malo da se okusi prožmu, pa poslužite.

BLAGDANSKA TUNA U UMAKU OD VINA S VERZOTOM

Sastojci za 4 osobe:

tuna filet, 600 g

maslinovo ulje

kapula, 2 kom

peršin, 1 vez

bijelo vino, 200 ml

voda, 200 ml

limun, 1 kom

sol, papar

verzot, 1 glavica

češnjak, 4 češnja

panceta, 100 g

Način pripreme:

Tunu začinite, pa zapecite sa svih strana. U istoj posudi pržite dalje kapulu izrezanu na rezance i ploške limuna. Kad dobiju lijepu zlatnu boju podlijte vinom i vodom, pa kuhajte polupokriveno, povremeno okrećući tunu. Začinite i pirjajte dok umak ne zagusti, a tuna omekša.

Na malo ulja popržite pancetu izrezanu na kockice. Kad porumeni, dodajte na tanke trakice izrezan verzot, pa kad se malo zapeče, začinite i podlijte. Pirjajte dok verzot ne omekša.

SOČNI KOLAČ OD LJEŠNJAKA

Sastojci za 1 pleh:

med, 250 ml

mlijeko, 300 ml

šećer, 300 g

maslac, 150 g

brašno, 600-700 g

prašak za pecivo, 1 kom

lješnjaci, 300 g

sezam, 100 g

šećer u prahu za posipanje

Način pripreme:

U posudi za kuhanje zagrijte mlijeko, šećer, maslac i med. Skinite s vatre. Zatim, malo po malo, dodavajte brašno s praškom za pecivo i umiješajte. Dodajte sjeckane lješnjake. Prelijte smjesu u namašćenu tepsiju, pospite sezamom odozgo, pa pecite 30-40 min na 180 stupnjeva.

Kad je kolač pečen ohladite ga pa izrežite na kocke veličine zalogaja i pospite šećerom u prahu.

---

---

3. MENI

Chef Željko Neven Bremec

PIKANTNA JUHA OD TIKVICA

Pikantna juha od tikvica

Sastojci za 4 osobe:

zelene tikvice, 750 g

maslinovo ulje, 2 žlice

zeleni papar, 1 žlica

viski, 10 ml

vrhnje za kuhanje, 200 ml

sol

Način pripreme:

Na malo ulja popržite tikvice, posolite, podlijte vodom i kratko prokuhajte. Ispasirajte i dotjerate juhi okus.

Na malo ulja, u drugoj posudi, popržite zeleni papar. Kad zamiriše podlijte viskijem, zapalite alkohol pa ugasite vrhnjem. Posolite i kratko prokuhajte.

Juhu servirajte u tanjur, pa ukrasite vrhnjem s paprom.

PATKA S NARANČAMA I ZVJEZDASTIM ANISOM

Sastojci za 4 osobe:

patka cijela, 1 kom

naranče, 4 kom

papar u zrnu, zvjezdasti anis

med i vinska kvasina

pšenični griz, 150 g

mlijeko, 600 ml

maslac, 2+2 žlice

žumanjak, 2 komada

mascarpone, 2 žlice

krušne mrvice, 2 žlice

Način pripreme:

Naranče kratko prokuhajte, promijenite im vodu, pa opet dovedite do vrenja. Ogulite koru pilerom.

Patku nasolite i napunite s pola količine narančinih korica, pa je nakon toga premažite smjesom drobljenog papra, meda i kvasine, i pecite na umjerenoj vatri u pećnici. Premazivanje napravite nekoliko puta tijekom pečenja.

Drugi dio korica osušite u pećnici, u drugom plehu, na papiru za pečenje.

U posoljeno ugrijano mlijeko s maslacem zakuhajte pšenični griz. Skinite s vatre pa umiješajte žumanjke. Prebacite dobivenu smjesu u posudu da se zapeče, premazanu maslacem i krušnim mrvicama. Malo ohladite, potom namažite mascarponeom. Zapecite u pećnici.

Patku servirajte s fetama naranče, kratko zapečenim, pa posutim sušenim koricama naranče.

Slatka čarolija

I kad se obitelj za blagdanskim stolom nauživa ovih jela, dođe vrijeme i za nešto slatko. Tri chefa imaju i za to svoje prijedloge:

AROMATIČNE SUHE ŠLJIVE

Sastojci za 4 osobe:

suhe šljive bez koštice, 24 kom

badem jezgra, 24 kom

med, 2 žlice

klinčić

crno vino, 500 ml

bademi mljeveni, 100 g

Način pripreme:

Suhe šljive napunite bademima umjesto koštice. Stavite ih u posudu za kuhanje, prelijte vinom, pa dodajte med i začine. Ostavite da se marinira pola sata, pa stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte dok se vino ne ugusti u umak. Ohladite. Kod posluživanja stavite punjene suhe šljive na tanjur, prelijte umakom i pospite mljevenim bademima.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLAGDANSKI STOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BLAGDANSKI STOL 2 0 3563 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-13 09:49:04 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => SPONZORIRANI SADRŽAJ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-15 07:19:06 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2022-12-14 10:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 131 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=KULINARSKA ČAROLIJA U IZVEDBI 'TOMMYJA', 'BOBISA' I ŠKMER-a [metakey] => Tommy [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982136.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982103.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982106.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982107.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982113.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982108.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982101.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982098.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982118.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982119.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982123.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982132.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982127.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982131.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982117.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982129.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982114.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982120.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982124.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982115.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/13\/23982135.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na fotografiji: kuhari s jelima - Dragutin Mandic, Tereza Alabanda, Marija Lulic, Petar Vlak i \u017deljko Neven Bremec.
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Proizvodi robne marke T.
\n\u00a0<\/p>","

Kuhar Dragutin Vlak.
\n\u00a0<\/p>","

Kuhar Petar Vlak.
\n\u00a0<\/p>","

\u00a0Neven \u017deljko Bremec.
\n\u00a0<\/p>","

Tereza Alabanda i Marija Lulic.
\n\u00a0<\/p>","","","","

Bobis fritule<\/p>","

Domaci pljukanci s vatrenim sugom.
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Peceni janjeci but s povrcem.
\n\u00a0<\/p>","

\u00a0Medeni kola\u010d sa vocem.
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Medeni kolac s vocem.
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Sipa i bob na ladno.
\n\u00a0<\/p>","

Blagdanska tuna u umaku od vina.
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: So\u010dni kola\u010d s lje\u0161njacima.
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Pikantna juha od tikvica.
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: patka s narancom i zvjezdastim anisom.
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Aromaticne suhe sljive.
\n\u00a0<\/p>","

Bozicna jela pripremaju kuhari SKMER-a.
\nNa fotografiji: bozicna jela.
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1065","hd_23982136_1920.jpg":"1920x1080","k_23982136_1280.jpg":"1280x1280","k_23982136_1024.jpg":"1024x1024","k_23982136_640.jpg":"640x640","k_23982136_480.jpg":"480x480","k_23982136_340.jpg":"340x340","k_23982136_220.jpg":"220x220","o_23982136_1280.jpg":"1280x710","o_23982136_1024.jpg":"1024x568","o_23982136_640.jpg":"640x355","o_23982136_480.jpg":"480x266","o_23982136_340.jpg":"340x188","o_23982136_220.jpg":"220x122","h_23982136_1280.jpg":"1280x854","h_23982136_1024.jpg":"1024x683","h_23982136_640.jpg":"640x427","h_23982136_480.jpg":"480x320","h_23982136_340.jpg":"340x227","h_23982136_220.jpg":"220x147","pp_23982136_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982136_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982136_640.jpg":"640x814","pp_23982136_480.jpg":"480x611","pp_23982136_340.jpg":"340x432","pp_23982136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1373","hd_23982103_1920.jpg":"1920x1080","k_23982103_1280.jpg":"1280x1280","k_23982103_1024.jpg":"1024x1024","k_23982103_640.jpg":"640x640","k_23982103_480.jpg":"480x480","k_23982103_340.jpg":"340x340","k_23982103_220.jpg":"220x220","o_23982103_1280.jpg":"1280x915","o_23982103_1024.jpg":"1024x732","o_23982103_640.jpg":"640x457","o_23982103_480.jpg":"480x343","o_23982103_340.jpg":"340x243","o_23982103_220.jpg":"220x157","h_23982103_1280.jpg":"1280x854","h_23982103_1024.jpg":"1024x683","h_23982103_640.jpg":"640x427","h_23982103_480.jpg":"480x320","h_23982103_340.jpg":"340x227","h_23982103_220.jpg":"220x147","pp_23982103_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982103_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982103_640.jpg":"640x814","pp_23982103_480.jpg":"480x611","pp_23982103_340.jpg":"340x432","pp_23982103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1723","hd_23982106_1920.jpg":"1920x1080","k_23982106_1280.jpg":"1280x1280","k_23982106_1024.jpg":"1024x1024","k_23982106_640.jpg":"640x640","k_23982106_480.jpg":"480x480","k_23982106_340.jpg":"340x340","k_23982106_220.jpg":"220x220","o_23982106_1280.jpg":"1280x1148","o_23982106_1024.jpg":"1024x918","o_23982106_640.jpg":"640x574","o_23982106_480.jpg":"480x430","o_23982106_340.jpg":"340x305","o_23982106_220.jpg":"220x197","h_23982106_1280.jpg":"1280x854","h_23982106_1024.jpg":"1024x683","h_23982106_640.jpg":"640x427","h_23982106_480.jpg":"480x320","h_23982106_340.jpg":"340x227","h_23982106_220.jpg":"220x147","pp_23982106_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982106_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982106_640.jpg":"640x814","pp_23982106_480.jpg":"480x611","pp_23982106_340.jpg":"340x432","pp_23982106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1494","hd_23982107_1920.jpg":"1920x1080","k_23982107_1280.jpg":"1280x1280","k_23982107_1024.jpg":"1024x1024","k_23982107_640.jpg":"640x640","k_23982107_480.jpg":"480x480","k_23982107_340.jpg":"340x340","k_23982107_220.jpg":"220x220","o_23982107_1280.jpg":"1280x996","o_23982107_1024.jpg":"1024x796","o_23982107_640.jpg":"640x498","o_23982107_480.jpg":"480x373","o_23982107_340.jpg":"340x264","o_23982107_220.jpg":"220x171","h_23982107_1280.jpg":"1280x854","h_23982107_1024.jpg":"1024x683","h_23982107_640.jpg":"640x427","h_23982107_480.jpg":"480x320","h_23982107_340.jpg":"340x227","h_23982107_220.jpg":"220x147","pp_23982107_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982107_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982107_640.jpg":"640x814","pp_23982107_480.jpg":"480x611","pp_23982107_340.jpg":"340x432","pp_23982107_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_23982113_1920.jpg":"1920x1080","k_23982113_1280.jpg":"1280x1280","k_23982113_1024.jpg":"1024x1024","k_23982113_640.jpg":"640x640","k_23982113_480.jpg":"480x480","k_23982113_340.jpg":"340x340","k_23982113_220.jpg":"220x220","o_23982113_1280.jpg":"1280x878","o_23982113_1024.jpg":"1024x702","o_23982113_640.jpg":"640x439","o_23982113_480.jpg":"480x329","o_23982113_340.jpg":"340x233","o_23982113_220.jpg":"220x151","h_23982113_1280.jpg":"1280x854","h_23982113_1024.jpg":"1024x683","h_23982113_640.jpg":"640x427","h_23982113_480.jpg":"480x320","h_23982113_340.jpg":"340x227","h_23982113_220.jpg":"220x147","pp_23982113_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982113_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982113_640.jpg":"640x814","pp_23982113_480.jpg":"480x611","pp_23982113_340.jpg":"340x432","pp_23982113_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2087","hd_23982108_1920.jpg":"1920x1080","k_23982108_1280.jpg":"1280x1280","k_23982108_1024.jpg":"1024x1024","k_23982108_640.jpg":"640x640","k_23982108_480.jpg":"480x480","k_23982108_340.jpg":"340x340","k_23982108_220.jpg":"220x220","o_23982108_1280.jpg":"1280x1391","o_23982108_1024.jpg":"1024x1113","o_23982108_640.jpg":"640x695","o_23982108_480.jpg":"480x521","o_23982108_340.jpg":"340x369","o_23982108_220.jpg":"220x239","h_23982108_1280.jpg":"1280x854","h_23982108_1024.jpg":"1024x683","h_23982108_640.jpg":"640x427","h_23982108_480.jpg":"480x320","h_23982108_340.jpg":"340x227","h_23982108_220.jpg":"220x147","pp_23982108_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982108_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982108_640.jpg":"640x814","pp_23982108_480.jpg":"480x611","pp_23982108_340.jpg":"340x432","pp_23982108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1368","hd_23982101_1920.jpg":"1920x1080","k_23982101_1280.jpg":"1280x1280","k_23982101_1024.jpg":"1024x1024","k_23982101_640.jpg":"640x640","k_23982101_480.jpg":"480x480","k_23982101_340.jpg":"340x340","k_23982101_220.jpg":"220x220","o_23982101_1280.jpg":"1280x912","o_23982101_1024.jpg":"1024x729","o_23982101_640.jpg":"640x456","o_23982101_480.jpg":"480x342","o_23982101_340.jpg":"340x242","o_23982101_220.jpg":"220x156","h_23982101_1280.jpg":"1280x854","h_23982101_1024.jpg":"1024x683","h_23982101_640.jpg":"640x427","h_23982101_480.jpg":"480x320","h_23982101_340.jpg":"340x227","h_23982101_220.jpg":"220x147","pp_23982101_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982101_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982101_640.jpg":"640x814","pp_23982101_480.jpg":"480x611","pp_23982101_340.jpg":"340x432","pp_23982101_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_23982098_1920.jpg":"1920x1080","k_23982098_1280.jpg":"1280x1280","k_23982098_1024.jpg":"1024x1024","k_23982098_640.jpg":"640x640","k_23982098_480.jpg":"480x480","k_23982098_340.jpg":"340x340","k_23982098_220.jpg":"220x220","o_23982098_1280.jpg":"1280x878","o_23982098_1024.jpg":"1024x702","o_23982098_640.jpg":"640x439","o_23982098_480.jpg":"480x329","o_23982098_340.jpg":"340x233","o_23982098_220.jpg":"220x150","h_23982098_1280.jpg":"1280x854","h_23982098_1024.jpg":"1024x683","h_23982098_640.jpg":"640x427","h_23982098_480.jpg":"480x320","h_23982098_340.jpg":"340x227","h_23982098_220.jpg":"220x147","pp_23982098_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982098_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982098_640.jpg":"640x814","pp_23982098_480.jpg":"480x611","pp_23982098_340.jpg":"340x432","pp_23982098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23982118_1920.jpg":"1920x1080","k_23982118_1280.jpg":"1280x1280","k_23982118_1024.jpg":"1024x1024","k_23982118_640.jpg":"640x640","k_23982118_480.jpg":"480x480","k_23982118_340.jpg":"340x340","k_23982118_220.jpg":"220x220","o_23982118_1280.jpg":"1280x852","o_23982118_1024.jpg":"1024x682","o_23982118_640.jpg":"640x426","o_23982118_480.jpg":"480x319","o_23982118_340.jpg":"340x226","o_23982118_220.jpg":"220x146","h_23982118_1280.jpg":"1280x854","h_23982118_1024.jpg":"1024x683","h_23982118_640.jpg":"640x427","h_23982118_480.jpg":"480x320","h_23982118_340.jpg":"340x227","h_23982118_220.jpg":"220x147","pp_23982118_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982118_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982118_640.jpg":"640x814","pp_23982118_480.jpg":"480x611","pp_23982118_340.jpg":"340x432","pp_23982118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23982119_1920.jpg":"1920x1080","k_23982119_1280.jpg":"1280x1280","k_23982119_1024.jpg":"1024x1024","k_23982119_640.jpg":"640x640","k_23982119_480.jpg":"480x480","k_23982119_340.jpg":"340x340","k_23982119_220.jpg":"220x220","o_23982119_1280.jpg":"1280x852","o_23982119_1024.jpg":"1024x682","o_23982119_640.jpg":"640x426","o_23982119_480.jpg":"480x319","o_23982119_340.jpg":"340x226","o_23982119_220.jpg":"220x146","h_23982119_1280.jpg":"1280x854","h_23982119_1024.jpg":"1024x683","h_23982119_640.jpg":"640x427","h_23982119_480.jpg":"480x320","h_23982119_340.jpg":"340x227","h_23982119_220.jpg":"220x147","pp_23982119_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982119_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982119_640.jpg":"640x814","pp_23982119_480.jpg":"480x611","pp_23982119_340.jpg":"340x432","pp_23982119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23982123_1920.jpg":"1920x1080","k_23982123_1280.jpg":"1280x1280","k_23982123_1024.jpg":"1024x1024","k_23982123_640.jpg":"640x640","k_23982123_480.jpg":"480x480","k_23982123_340.jpg":"340x340","k_23982123_220.jpg":"220x220","o_23982123_1280.jpg":"1280x852","o_23982123_1024.jpg":"1024x682","o_23982123_640.jpg":"640x426","o_23982123_480.jpg":"480x319","o_23982123_340.jpg":"340x226","o_23982123_220.jpg":"220x146","h_23982123_1280.jpg":"1280x854","h_23982123_1024.jpg":"1024x683","h_23982123_640.jpg":"640x427","h_23982123_480.jpg":"480x320","h_23982123_340.jpg":"340x227","h_23982123_220.jpg":"220x147","pp_23982123_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982123_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982123_640.jpg":"640x814","pp_23982123_480.jpg":"480x611","pp_23982123_340.jpg":"340x432","pp_23982123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1032","hd_23982132_1920.jpg":"1920x1080","k_23982132_1280.jpg":"1280x1280","k_23982132_1024.jpg":"1024x1024","k_23982132_640.jpg":"640x640","k_23982132_480.jpg":"480x480","k_23982132_340.jpg":"340x340","k_23982132_220.jpg":"220x220","o_23982132_1280.jpg":"1280x688","o_23982132_1024.jpg":"1024x550","o_23982132_640.jpg":"640x344","o_23982132_480.jpg":"480x258","o_23982132_340.jpg":"340x182","o_23982132_220.jpg":"220x118","h_23982132_1280.jpg":"1280x854","h_23982132_1024.jpg":"1024x683","h_23982132_640.jpg":"640x427","h_23982132_480.jpg":"480x320","h_23982132_340.jpg":"340x227","h_23982132_220.jpg":"220x147","pp_23982132_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982132_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982132_640.jpg":"640x814","pp_23982132_480.jpg":"480x611","pp_23982132_340.jpg":"340x432","pp_23982132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_23982127_1920.jpg":"1920x1080","k_23982127_1280.jpg":"1280x1280","k_23982127_1024.jpg":"1024x1024","k_23982127_640.jpg":"640x640","k_23982127_480.jpg":"480x480","k_23982127_340.jpg":"340x340","k_23982127_220.jpg":"220x220","o_23982127_1280.jpg":"1280x832","o_23982127_1024.jpg":"1024x666","o_23982127_640.jpg":"640x416","o_23982127_480.jpg":"480x312","o_23982127_340.jpg":"340x221","o_23982127_220.jpg":"220x143","h_23982127_1280.jpg":"1280x854","h_23982127_1024.jpg":"1024x683","h_23982127_640.jpg":"640x427","h_23982127_480.jpg":"480x320","h_23982127_340.jpg":"340x227","h_23982127_220.jpg":"220x147","pp_23982127_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982127_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982127_640.jpg":"640x814","pp_23982127_480.jpg":"480x611","pp_23982127_340.jpg":"340x432","pp_23982127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23982131_1920.jpg":"1920x1080","k_23982131_1280.jpg":"1280x1280","k_23982131_1024.jpg":"1024x1024","k_23982131_640.jpg":"640x640","k_23982131_480.jpg":"480x480","k_23982131_340.jpg":"340x340","k_23982131_220.jpg":"220x220","o_23982131_1280.jpg":"1280x852","o_23982131_1024.jpg":"1024x682","o_23982131_640.jpg":"640x426","o_23982131_480.jpg":"480x319","o_23982131_340.jpg":"340x226","o_23982131_220.jpg":"220x146","h_23982131_1280.jpg":"1280x854","h_23982131_1024.jpg":"1024x683","h_23982131_640.jpg":"640x427","h_23982131_480.jpg":"480x320","h_23982131_340.jpg":"340x227","h_23982131_220.jpg":"220x147","pp_23982131_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982131_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982131_640.jpg":"640x814","pp_23982131_480.jpg":"480x611","pp_23982131_340.jpg":"340x432","pp_23982131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23982117_1920.jpg":"1920x1080","k_23982117_1280.jpg":"1280x1280","k_23982117_1024.jpg":"1024x1024","k_23982117_640.jpg":"640x640","k_23982117_480.jpg":"480x480","k_23982117_340.jpg":"340x340","k_23982117_220.jpg":"220x220","o_23982117_1280.jpg":"1280x852","o_23982117_1024.jpg":"1024x682","o_23982117_640.jpg":"640x426","o_23982117_480.jpg":"480x319","o_23982117_340.jpg":"340x226","o_23982117_220.jpg":"220x146","h_23982117_1280.jpg":"1280x854","h_23982117_1024.jpg":"1024x683","h_23982117_640.jpg":"640x427","h_23982117_480.jpg":"480x320","h_23982117_340.jpg":"340x227","h_23982117_220.jpg":"220x147","pp_23982117_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982117_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982117_640.jpg":"640x814","pp_23982117_480.jpg":"480x611","pp_23982117_340.jpg":"340x432","pp_23982117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23982129_1920.jpg":"1920x1080","k_23982129_1280.jpg":"1280x1280","k_23982129_1024.jpg":"1024x1024","k_23982129_640.jpg":"640x640","k_23982129_480.jpg":"480x480","k_23982129_340.jpg":"340x340","k_23982129_220.jpg":"220x220","o_23982129_1280.jpg":"1280x853","o_23982129_1024.jpg":"1024x682","o_23982129_640.jpg":"640x426","o_23982129_480.jpg":"480x320","o_23982129_340.jpg":"340x226","o_23982129_220.jpg":"220x146","h_23982129_1280.jpg":"1280x854","h_23982129_1024.jpg":"1024x683","h_23982129_640.jpg":"640x427","h_23982129_480.jpg":"480x320","h_23982129_340.jpg":"340x227","h_23982129_220.jpg":"220x147","pp_23982129_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982129_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982129_640.jpg":"640x814","pp_23982129_480.jpg":"480x611","pp_23982129_340.jpg":"340x432","pp_23982129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1422","hd_23982114_1920.jpg":"1920x1080","k_23982114_1280.jpg":"1280x1280","k_23982114_1024.jpg":"1024x1024","k_23982114_640.jpg":"640x640","k_23982114_480.jpg":"480x480","k_23982114_340.jpg":"340x340","k_23982114_220.jpg":"220x220","o_23982114_1280.jpg":"1280x948","o_23982114_1024.jpg":"1024x758","o_23982114_640.jpg":"640x474","o_23982114_480.jpg":"480x355","o_23982114_340.jpg":"340x251","o_23982114_220.jpg":"220x162","h_23982114_1280.jpg":"1280x854","h_23982114_1024.jpg":"1024x683","h_23982114_640.jpg":"640x427","h_23982114_480.jpg":"480x320","h_23982114_340.jpg":"340x227","h_23982114_220.jpg":"220x147","pp_23982114_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982114_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982114_640.jpg":"640x814","pp_23982114_480.jpg":"480x611","pp_23982114_340.jpg":"340x432","pp_23982114_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23982120_1920.jpg":"1920x1080","k_23982120_1280.jpg":"1280x1280","k_23982120_1024.jpg":"1024x1024","k_23982120_640.jpg":"640x640","k_23982120_480.jpg":"480x480","k_23982120_340.jpg":"340x340","k_23982120_220.jpg":"220x220","o_23982120_1280.jpg":"1280x852","o_23982120_1024.jpg":"1024x682","o_23982120_640.jpg":"640x426","o_23982120_480.jpg":"480x319","o_23982120_340.jpg":"340x226","o_23982120_220.jpg":"220x146","h_23982120_1280.jpg":"1280x854","h_23982120_1024.jpg":"1024x683","h_23982120_640.jpg":"640x427","h_23982120_480.jpg":"480x320","h_23982120_340.jpg":"340x227","h_23982120_220.jpg":"220x147","pp_23982120_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982120_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982120_640.jpg":"640x814","pp_23982120_480.jpg":"480x611","pp_23982120_340.jpg":"340x432","pp_23982120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23982124_1920.jpg":"1920x1080","k_23982124_1280.jpg":"1280x1280","k_23982124_1024.jpg":"1024x1024","k_23982124_640.jpg":"640x640","k_23982124_480.jpg":"480x480","k_23982124_340.jpg":"340x340","k_23982124_220.jpg":"220x220","o_23982124_1280.jpg":"1280x852","o_23982124_1024.jpg":"1024x682","o_23982124_640.jpg":"640x426","o_23982124_480.jpg":"480x319","o_23982124_340.jpg":"340x226","o_23982124_220.jpg":"220x146","h_23982124_1280.jpg":"1280x854","h_23982124_1024.jpg":"1024x683","h_23982124_640.jpg":"640x427","h_23982124_480.jpg":"480x320","h_23982124_340.jpg":"340x227","h_23982124_220.jpg":"220x147","pp_23982124_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982124_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982124_640.jpg":"640x814","pp_23982124_480.jpg":"480x611","pp_23982124_340.jpg":"340x432","pp_23982124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1223","hd_23982115_1920.jpg":"1920x1080","k_23982115_1280.jpg":"1280x1280","k_23982115_1024.jpg":"1024x1024","k_23982115_640.jpg":"640x640","k_23982115_480.jpg":"480x480","k_23982115_340.jpg":"340x340","k_23982115_220.jpg":"220x220","o_23982115_1280.jpg":"1280x815","o_23982115_1024.jpg":"1024x652","o_23982115_640.jpg":"640x407","o_23982115_480.jpg":"480x305","o_23982115_340.jpg":"340x216","o_23982115_220.jpg":"220x140","h_23982115_1280.jpg":"1280x854","h_23982115_1024.jpg":"1024x683","h_23982115_640.jpg":"640x427","h_23982115_480.jpg":"480x320","h_23982115_340.jpg":"340x227","h_23982115_220.jpg":"220x147","pp_23982115_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982115_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982115_640.jpg":"640x814","pp_23982115_480.jpg":"480x611","pp_23982115_340.jpg":"340x432","pp_23982115_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_23982135_1920.jpg":"1920x1080","k_23982135_1280.jpg":"1280x1280","k_23982135_1024.jpg":"1024x1024","k_23982135_640.jpg":"640x640","k_23982135_480.jpg":"480x480","k_23982135_340.jpg":"340x340","k_23982135_220.jpg":"220x220","o_23982135_1280.jpg":"1280x804","o_23982135_1024.jpg":"1024x643","o_23982135_640.jpg":"640x402","o_23982135_480.jpg":"480x301","o_23982135_340.jpg":"340x213","o_23982135_220.jpg":"220x138","h_23982135_1280.jpg":"1280x854","h_23982135_1024.jpg":"1024x683","h_23982135_640.jpg":"640x427","h_23982135_480.jpg":"480x320","h_23982135_340.jpg":"340x227","h_23982135_220.jpg":"220x147","pp_23982135_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982135_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982135_640.jpg":"640x814","pp_23982135_480.jpg":"480x611","pp_23982135_340.jpg":"340x432","pp_23982135_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38205535 Threads: 3 Questions: 7086198118 Slow queries: 3297715 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608052467 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/kulinarska-carolija-u-izvedbi-tommyja-bobisa-i-skmer-a-1248688 [printLink] => /mozaik/hrana/kulinarska-carolija-u-izvedbi-tommyja-bobisa-i-skmer-a-1248688?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358952 [name] => Tommy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tommy [link] => /tag/tommy ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLAGDANSKI STOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kulinarska čarolija u izvedbi ‘Tommyja‘, ‘Bobisa‘ i Škmera - tri savršena menija za svečani blagdanski stol [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982136.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic/Cropix [mainImageDesc] =>

Na fotografiji: kuhari s jelima - Dragutin Mandic, Tereza Alabanda, Marija Lulic, Petar Vlak i Željko Neven Bremec.
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982136.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: kuhari s jelima - Dragutin Mandic, Tereza Alabanda, Marija Lulic, Petar Vlak i Željko Neven Bremec.
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982103.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Proizvodi robne marke T.
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982106.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Kuhar Dragutin Vlak.
 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982107.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Kuhar Petar Vlak.
 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982113.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

 Neven Željko Bremec.
 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982108.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Tereza Alabanda i Marija Lulic.
 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982101.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982098.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982118.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982119.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Bobis fritule

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982123.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Domaci pljukanci s vatrenim sugom.
 

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982132.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Peceni janjeci but s povrcem.
 

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982127.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

 Medeni kolač sa vocem.
 

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982131.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Medeni kolac s vocem.
 

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982117.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Sipa i bob na ladno.
 

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982129.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Blagdanska tuna u umaku od vina.
 

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982114.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Sočni kolač s lješnjacima.
 

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982120.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Pikantna juha od tikvica.
 

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982124.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: patka s narancom i zvjezdastim anisom.
 

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982115.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Aromaticne suhe sljive.
 

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/13/23982135.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Bozicna jela pripremaju kuhari SKMER-a.
Na fotografiji: bozicna jela.
 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ovih predblagdanskih dana raste užurbanost i briga oko svega što nam treba za proslavu Božića i Nove godine, od ukrašavanja kuće do kupovanja darova, a domaćice i domaćine muči dilema što pripremiti za svečani stol. Najsigurnije je držati se starih recepata, ali mnogi žele i nešto novo, drukčije i možda jednostavnije, čak i jeftinije.

Baš zbog toga su "Tommy" i "Bobis" zajedno sa ŠKMER-om, Kuharskom akademijom u Splitu, priredili tri savršena menija koja je lako napraviti i manje vještijima za štednjakom. Uvjerili smo se gledajući kakvu kuharsku čaroliju postupno izvode chefovi i jedna slastičarka - Marija Lulić, Tereza Alabanda, Željko Neven Bremec, Dragutin Mandić i Petar Vlak. Najvažnija je priprema, znamo svi, a za ovu priliku su svi sastojci stigli iz "Tommyjevih" dućana. Među njima se ističu proizvodi robne marke T! - a kuharima su iz asortimana bili na raspolaganju glatko brašno T!, djevičansko maslinovo ulje T!, suncokretovo ulje T!, kvasina T!, jogurt T!, jaja T! i grožđice T!

---

image

Na fotografiji: Proizvodi robne marke T.
 

Vojko Basic/Cropix
---

"Tommy" je vodeći trgovački lanac u Dalmaciji koji u svojoj ponudi ima domaće proizvode, dnevno svježe voće i povrće, meso i ribu, a više od 70 posto cjelokupnog asortimana su hrvatski proizvodi. U "Tommyju" imaju trajan interes prema domaćim proizvođačima, može se reći da je to strateška odrednica ovog trgovačkog lanca koji zbog tog cilja ostvaruje kontinuiranu potporu domaćoj proizvodnji. U "Tommyju" kažu da suradnju s domaćim poljoprivrednim proizvođačima želi razvijati kontinuirano. Da bi nam dali ukusne prijedloge za svečani blagdanski stol, trebalo je početi sa slanim jelima. Onim glavnim. A svaki chef je predložio drukčiji specijalitet.

Fritule za početak i kraj blagovanja

Još dok su tri chefa tek počela vaditi teće i tave na svojim radnim površinama u prostorijama ŠKMER-a, na drugom kraju su Tereza Alabanda, slastičarka i voditeljica razvoja slastičarstva u "Bobisu" te legendarna chefica Marija Lulić prionule spravljanju fritula. Teško je bilo odvojiti se od ove dvije majstorice, jer ako ste od onih kojima fritule nikad ne ispadnu kako treba, valja pratiti svaki njihov pokret i uvjerili smo se u čemu je tajna, ne samo u receptu, vrelini ulja, nego i u "ruci". A dvije majstorice su to tako lako izvodile i u barem tri sata za kuhalom izbacile toliko fritula da bi mogle nahraniti cijelu hrvatsku reprezentaciju tamo u Kataru. Svaka se fritula topi u ustima, nestaje i vuče na još i još. Pogledajte priloženi recept koji je s nama podijelila Tereza Alabanda, spremite fritule na "Bobisov" način i bit će vam jasno zašto ovih dana svi trče u "Bobisa" kupiti ovu obožavanu slatkariju.

---

image

Bobis fritule

Vojko Basic/Cropix
---

---

"BOBISOVE" FRITULE

SASTOJCI

500 g glatkog brašna

5 g soli

60 g šećera

vanilin šećer

korica limuna i naranče

30 g svježeg kvasca

150 ml mlijeka

200 ml vode

2 jaja

1 naribana jabuka

50 ml rakije

50 ml ruma

200 g grožđica

suncokretovo ulje za prženje

POSTUPAK:

Natopite grožđice u mješavini ruma i rakije. U posudi pomiješajte brašno, sol, šećer, vanilin šećer i koricu limuna i naranče.

U posebnoj posudi pomiješajte mlijeko s kvascem i dodajte ga suhim sastojcima.

Dodajte jaja, naribanu jabuku i umijesite tijesto. Na kraju dodajte grožđice i alkohol.

Dobro izmiješajte i ostavite na toplom da se tijesto digne. Zagrijte suncokretovo ulje u širokom loncu na temperaturu od 170°C.

Žlicom stavljajte kuglice tijesta u ulje i pržite dok ne porumene. Izvadite iz ulja i stavite u zdjelu obloženu papirom, te pospite šećerom u prahu.

---

I neka blagdani počnu...

Da bi blagdanski stol bio čaroban i ukusan ovako kako su su ga pripremili ŠKMER-ovi kuhari, treba samo poći u bilo koji "Tommyjev" dućan, uzeti  potrebne namirnice koje su nabrojene u ovim receptima i krenuti u pripremu. Za božićnih blagdana obično se okupi obitelj i bliski prijatelji, pa uz najukusnija i originalna jela lijepo druženje i blagovanje ništa ne može poremetiti. Ništa nije ugodnije od ugodnog okupljanja dragih ljudi, emocije su na vrhuncu, a svemu doprinosi i ugođaj koji smo sami pripremili. Uživajmo uz okićenu jelku, lijepo serviran stol s ukusnim i originalnim jelima, drage ljude oko sebe, ugodan razgovor, obiteljske priče, sjećanja i veselje za dane pred nama...

---

1. MENI

Chef Dragutin Mandić

DOMAĆI PLJUKANCI S ‘VATRENIM‘ ŠUGOM

Sastojci za 4 osobe:

• brašno, 500 g

(pola oštro, pola glatko)

• kipuća voda, 250 ml

• sol

• maslinovo ulje

• fileti slanih inćuna, 4 kom

• češnjak, 1 kom

• peršin, 1 vez

• ribani sir

Način pripreme:

Tjestenina: zagrijte vodu, pa prelijte preko brašna. Umijesite glatko tijesto. Odmorite ga pola sata, pa natrgajte na manje komadiće, koje izvaljajte među dlanovima. Kuhajte tjesteninu u slanoj kipućoj vodi dok sredina tijesta ne bude kuhana.

Umak: na maslinovu ulju kratko popržite filete inćuna, na listiće izrezani češnjak i sjeckani peršin.

Dodajte u umak kuhanu tjesteninu, podlijte s malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, pa dobro promiješajte sve sastojke. Pospite ribanim sirom.

PEČENI JANJEĆI BUTIĆ S POVRĆEM

Sastojci za 4 osobe:

• janjeći butić, cca 2 kg

• češnjak, 2 glave

• ružmarin, 2 grančice

• svinjska mast, 2 žlice

• bijelo vino, 1 čaša

• koraba, 2 kom

mrkva, 4 kom

krumpir, 4 kom

med, 2 žlice

sol, papar

Način pripreme:

Janjeći butić probodite na debljim mjestima, te ga nabodite/špikujte češnjakom od jedne glavice. Meso premažite začinima, pospite ružmarinom i ostatkom češnjaka, pa premažite svinjskom masti. Ostavite da se marinira preko noći.

Meso stavite peći u zagrijanu pećnicu, pa kad se mast otopi okrenite meso, prelijte još malo s masti i dolijte vino, pa smanjite temperaturu u pećnici i pecite još pola sata. Dodajte očišćeno povrće i pecite još 45-60 minuta, dok se meso ne počne odvajati od kosti. Izvadite iz pećnice, odvadite povrće, a meso prelijte s medom i još malo zapecite.

MEDENI KOLAČ S VOĆEM

Sastojci:

mlijeko, 200 ml

šećer, 100 g

med, 50 g

vanilin šećer, 2 kom

muškatni oraščić, 1 g

cimet, 1 g

maslac, 150 g

jaje, 1 kom

brašno glatko, 250 g

soda bikarbona, 5 g

marmelada, 4 žlice

voće, 640 g

Način pripreme:

U posudu za kuhanje dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, med, cimet, kockice maslaca i jaje, pa dovedite do vrenja. Uz miješanje kuhajte još nekoliko minuta. Maknite s vatre, pustite da se smjesa malo ohladi. U zdjelu za miješanje dodajte brašno i sodu, prelijte ohlađenom smjesom od mlijeka, i rukom umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela, razvaljajte svaki u isti oblik (cca 10x15 cm), izbodite vilicom pa pecite 10 min na 180 stupnjeva. Malo rashladite pa premažite marmeladom i na vrh poslažite komade voća.

---

---

2. MENI

Chef Petar Vlak

SIPA I BOB ‘NA LADNO‘

Sastojci za 4 osobe:

sipa, 1200 g

mladi bob, očišćen 400 g

peršin, 1 vez

kapula, 1 kom

sol, papar

fina vinska kvasina

maslinovo ulje

Način pripreme:

Sipu očistite i skuhajte. Još mlaku izrežite na tanko. Bob blanširajte, pa mu skinite opnu. Kapulu izrežite na tanke rezance. Stavite sve sastojke u zdjelu, začinite i obilato pospite peršinom. Ostavite malo da se okusi prožmu, pa poslužite.

BLAGDANSKA TUNA U UMAKU OD VINA S VERZOTOM

Sastojci za 4 osobe:

tuna filet, 600 g

maslinovo ulje

kapula, 2 kom

peršin, 1 vez

bijelo vino, 200 ml

voda, 200 ml

limun, 1 kom

sol, papar

verzot, 1 glavica

češnjak, 4 češnja

panceta, 100 g

Način pripreme:

Tunu začinite, pa zapecite sa svih strana. U istoj posudi pržite dalje kapulu izrezanu na rezance i ploške limuna. Kad dobiju lijepu zlatnu boju podlijte vinom i vodom, pa kuhajte polupokriveno, povremeno okrećući tunu. Začinite i pirjajte dok umak ne zagusti, a tuna omekša.

Na malo ulja popržite pancetu izrezanu na kockice. Kad porumeni, dodajte na tanke trakice izrezan verzot, pa kad se malo zapeče, začinite i podlijte. Pirjajte dok verzot ne omekša.

SOČNI KOLAČ OD LJEŠNJAKA

Sastojci za 1 pleh:

med, 250 ml

mlijeko, 300 ml

šećer, 300 g

maslac, 150 g

brašno, 600-700 g

prašak za pecivo, 1 kom

lješnjaci, 300 g

sezam, 100 g

šećer u prahu za posipanje

Način pripreme:

U posudi za kuhanje zagrijte mlijeko, šećer, maslac i med. Skinite s vatre. Zatim, malo po malo, dodavajte brašno s praškom za pecivo i umiješajte. Dodajte sjeckane lješnjake. Prelijte smjesu u namašćenu tepsiju, pospite sezamom odozgo, pa pecite 30-40 min na 180 stupnjeva.

Kad je kolač pečen ohladite ga pa izrežite na kocke veličine zalogaja i pospite šećerom u prahu.

---

---

3. MENI

Chef Željko Neven Bremec

PIKANTNA JUHA OD TIKVICA

Pikantna juha od tikvica

Sastojci za 4 osobe:

zelene tikvice, 750 g

maslinovo ulje, 2 žlice

zeleni papar, 1 žlica

viski, 10 ml

vrhnje za kuhanje, 200 ml

sol

Način pripreme:

Na malo ulja popržite tikvice, posolite, podlijte vodom i kratko prokuhajte. Ispasirajte i dotjerate juhi okus.

Na malo ulja, u drugoj posudi, popržite zeleni papar. Kad zamiriše podlijte viskijem, zapalite alkohol pa ugasite vrhnjem. Posolite i kratko prokuhajte.

Juhu servirajte u tanjur, pa ukrasite vrhnjem s paprom.

PATKA S NARANČAMA I ZVJEZDASTIM ANISOM

Sastojci za 4 osobe:

patka cijela, 1 kom

naranče, 4 kom

papar u zrnu, zvjezdasti anis

med i vinska kvasina

pšenični griz, 150 g

mlijeko, 600 ml

maslac, 2+2 žlice

žumanjak, 2 komada

mascarpone, 2 žlice

krušne mrvice, 2 žlice

Način pripreme:

Naranče kratko prokuhajte, promijenite im vodu, pa opet dovedite do vrenja. Ogulite koru pilerom.

Patku nasolite i napunite s pola količine narančinih korica, pa je nakon toga premažite smjesom drobljenog papra, meda i kvasine, i pecite na umjerenoj vatri u pećnici. Premazivanje napravite nekoliko puta tijekom pečenja.

Drugi dio korica osušite u pećnici, u drugom plehu, na papiru za pečenje.

U posoljeno ugrijano mlijeko s maslacem zakuhajte pšenični griz. Skinite s vatre pa umiješajte žumanjke. Prebacite dobivenu smjesu u posudu da se zapeče, premazanu maslacem i krušnim mrvicama. Malo ohladite, potom namažite mascarponeom. Zapecite u pećnici.

Patku servirajte s fetama naranče, kratko zapečenim, pa posutim sušenim koricama naranče.

Slatka čarolija

I kad se obitelj za blagdanskim stolom nauživa ovih jela, dođe vrijeme i za nešto slatko. Tri chefa imaju i za to svoje prijedloge:

AROMATIČNE SUHE ŠLJIVE

Sastojci za 4 osobe:

suhe šljive bez koštice, 24 kom

badem jezgra, 24 kom

med, 2 žlice

klinčić

crno vino, 500 ml

bademi mljeveni, 100 g

Način pripreme:

Suhe šljive napunite bademima umjesto koštice. Stavite ih u posudu za kuhanje, prelijte vinom, pa dodajte med i začine. Ostavite da se marinira pola sata, pa stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte dok se vino ne ugusti u umak. Ohladite. Kod posluživanja stavite punjene suhe šljive na tanjur, prelijte umakom i pospite mljevenim bademima.

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix
Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: kuhari s jelima - Dragutin Mandic, Tereza Alabanda, Marija Lulic, Petar Vlak i Željko Neven Bremec.
 

Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Proizvodi robne marke T.
 

Vojko Basic/Cropix

Kuhar Dragutin Vlak.
 

Vojko Basic/Cropix

Kuhar Petar Vlak.
 

Vojko Basic/Cropix

 Neven Željko Bremec.
 

Vojko Basic/Cropix

Tereza Alabanda i Marija Lulic.
 

Vojko Basic/Cropix

Bobis fritule

Vojko Basic/Cropix

Domaci pljukanci s vatrenim sugom.
 

Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Peceni janjeci but s povrcem.
 

Vojko Basic/Cropix

 Medeni kolač sa vocem.
 

Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Medeni kolac s vocem.
 

Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Sipa i bob na ladno.
 

Vojko Basic/Cropix

Blagdanska tuna u umaku od vina.
 

Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Sočni kolač s lješnjacima.
 

Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Pikantna juha od tikvica.
 

Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: patka s narancom i zvjezdastim anisom.
 

Vojko Basic/Cropix

Na fotografiji: Aromaticne suhe sljive.
 

Vojko Basic/Cropix

Bozicna jela pripremaju kuhari SKMER-a.
Na fotografiji: bozicna jela.
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/kulinarska-carolija-u-izvedbi-tommyja-bobisa-i-skmer-a-1248688 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=11919a543e93e905318b64d8b64be7f8e737a55d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kulinarska+%C4%8Darolija+u+izvedbi+%E2%80%98Tommyja%E2%80%98%2C+%E2%80%98Bobisa%E2%80%98+i+%C5%A0kmera+-+tri+savr%C5%A1ena+menija+za+sve%C4%8Dani+blagdanski+stol&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fkulinarska-carolija-u-izvedbi-tommyja-bobisa-i-skmer-a-1248688 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fkulinarska-carolija-u-izvedbi-tommyja-bobisa-i-skmer-a-1248688 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLAGDANSKI STOL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HranaBLAGDANSKI STOL

Kulinarska čarolija u izvedbi ‘Tommyja‘, ‘Bobisa‘ i Škmera - tri savršena menija za svečani blagdanski stol

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
14. prosinca 2022. - 11:10
Na fotografiji: kuhari s jelima - Dragutin Mandic, Tereza Alabanda, Marija Lulic, Petar Vlak i Željko Neven Bremec.  Vojko Basic/Cropix

Ovih predblagdanskih dana raste užurbanost i briga oko svega što nam treba za proslavu Božića i Nove godine, od ukrašavanja kuće do kupovanja darova, a domaćice i domaćine muči dilema što pripremiti za svečani stol. Najsigurnije je držati se starih recepata, ali mnogi žele i nešto novo, drukčije i možda jednostavnije, čak i jeftinije.

Baš zbog toga su "Tommy" i "Bobis" zajedno sa ŠKMER-om, Kuharskom akademijom u Splitu, priredili tri savršena menija koja je lako napraviti i manje vještijima za štednjakom. Uvjerili smo se gledajući kakvu kuharsku čaroliju postupno izvode chefovi i jedna slastičarka - Marija Lulić, Tereza Alabanda, Željko Neven Bremec, Dragutin Mandić i Petar Vlak. Najvažnija je priprema, znamo svi, a za ovu priliku su svi sastojci stigli iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:10