stdClass Object
(
[id] => 625088
[title] => Kad vodu s vrha jogurta izlijete u sudoper, bacili ste najvrijednije! Šokirat ćete se koliko grešaka radimo s hranom, kivi krivo jedemo, u čaju gubimo sve antioksidanse
[alias] => kad-vodu-s-vrha-jogurta-izlijete-u-sudoper-bacili-ste-najvrijednije-sokirat-cete-se-koliko-gresaka-radimo-s-hranom-kivi-krivo-jedemo-u-caju-gubimo-sve-antioksidanse
[catid] => 270
[published] => 1
[introtext] =>
[fulltext] =>
Danas, više nego ikada, vodimo računa o kvaliteti hrane koju jedemo. Ali često ne razmišljamo o tome da samo pravilnom pripremom možemo izvući maksimalnu dobrobit za zdravlje.
Ako neku namirnicu jedemo ili pripremamo na pogrešan način, ona će izgubiti veliki dio svojih hranjivih sastojaka.
Šparoge, jagode, jogurt i grah su sve zdrave namirnice, ali ih često ne jedemo kako treba i tako zaobilazimo zdrave sastojke tih jela, piše portal BrightSide.
Šparoge
Šparoge se ne bi trebale kuhati ni podgrijavati u pećnici ili mikrovalnoj. Pripremom u pećnici šparoge gube skoro sav vitamin C jer je on topiv u vodi. Idealan način spremanja šparoga je kuhanje na pari ili lagano prženje, koje će ih ostaviti podatnima i hrskavima.
Kivi
Kora kivija sadrži visoku količinu hranjivih tvari, pogotovo vlakana, folata i vitamina E. Konzumacija cijelog kivija (uključujući i koru) povećava količinu unesenih vlakana za 50%, vitamina E za 32% i folata za 34%.
S obzirom na to da većina ljudi ne unosi dovoljno ovih tvari u svakodnevnoj prehrani, konzumiranje kivija s korom je fenomenalan način za povećanje.
Rajčica
Rajčicu uglavnom jedemo sirovu, ali nutricionisti tvrde da je najzdravija kuhana. Ova namirnica sadrži veliku količinu likopena, pigmenta koji je odgovoran za žarko crvenu boju. Likopen je također snažni antioksidans koji štiti od tumora i srčanih bolesti.
Količina oslobođenog likopena u rajčici raste sa zagrijavanjem, tako da, ako želite izvući maksimum iz rajčice, prokuhajte je.
Crni čaj
Crni čaj većina ljudi pije s mlijekom. Nutricionisti preporučuju da se crni čaj pije bez mlijeka jer mliječni proizvodi blokiraju kardiovaskularni sustav od apsorpcije antioksidansa iz čaja. Mlijeko je puno proteina, pa se ostale hranjive tvari koje su pomiješane s njim teže apsorbiraju.
Jagode
Jagode su pune vlakana, antioksidansa i vitamina C, slično kao i ostalo crveno voće. Tijelu su prijeko potrebne ove hranjive tvari pa ovo voće treba čuvati eventualno u komadima, a nikada izrezano. Ako je izložena svjetlu i kisiku, jagoda gubi brzo skoro sve hranjive tvari.
Brokula
Brokula je, slično kao i šparoga, vrsta hrane koju je najbolje jesti sirovu ili kuhanu na pari. Kuhanjem u vodi ili prženjem gubi se vitamin C, klorofil, antioksidansi i tj. sve hranjive tvari koje brokula sadrži i koje su prijeko potrebne našem tijelu.
Grahorice
Suhe grahorice sadrže antinutrijente koji se zovu fitati, a vežu se za vitamine i minerale te smanjuju njihovu apsorpciju i iskoristivost i teško su probavljivi. Grahorice treba namakati kako bi se oslobodile ovih tvari.
Češnjak
Češnjak sadrži alicin, antitumorski enzim koji povećava snagu ako je izložen zraku. Zato bi češnjak trebalo prije upotrebe usitniti i ostaviti barem deset minuta. Tako izvući ćete maksimalnu korist iz ove namirnice.
Jogurt
Vodenasta tekućina koja se nalazi na vrhu jogurta kad ga tek otvorimo naziva se whey, koji sadrži proteine i vitamin B12. Zato, nemojte tu tekućinu izliti u sudoper, nego ju promiješajte sa ostatkom jogurta prije konzumiranja.
Krastavac
Krastavac je najbolje jesti s korom, zbog visoke razine vlakana koja se u njoj nalaze. Doduše, ako niste sigurni u porijeklo ploda i ako ga ne možete temeljito oprati, bolje je oguliti koru, kako s njom ne biste unijeli eventualne pesticide ili bakterije.
Danas, više nego ikada, vodimo računa o kvaliteti hrane koju jedemo. Ali često ne razmišljamo o tome da samo pravilnom pripremom možemo izvući maksimalnu dobrobit za zdravlje.
Ako neku namirnicu jedemo ili pripremamo na pogrešan način, ona će izgubiti veliki dio svojih hranjivih sastojaka.
Šparoge, jagode, jogurt i grah su sve zdrave namirnice, ali ih često ne jedemo kako treba i tako zaobilazimo zdrave sastojke tih jela, piše portal BrightSide.
Šparoge
Šparoge se ne bi trebale kuhati ni podgrijavati u pećnici ili mikrovalnoj. Pripremom u pećnici šparoge gube skoro sav vitamin C jer je on topiv u vodi. Idealan način spremanja šparoga je kuhanje na pari ili lagano prženje, koje će ih ostaviti podatnima i hrskavima.
Kivi
Kora kivija sadrži visoku količinu hranjivih tvari, pogotovo vlakana, folata i vitamina E. Konzumacija cijelog kivija (uključujući i koru) povećava količinu unesenih vlakana za 50%, vitamina E za 32% i folata za 34%.
S obzirom na to da većina ljudi ne unosi dovoljno ovih tvari u svakodnevnoj prehrani, konzumiranje kivija s korom je fenomenalan način za povećanje.
Rajčica
Rajčicu uglavnom jedemo sirovu, ali nutricionisti tvrde da je najzdravija kuhana. Ova namirnica sadrži veliku količinu likopena, pigmenta koji je odgovoran za žarko crvenu boju. Likopen je također snažni antioksidans koji štiti od tumora i srčanih bolesti.
Količina oslobođenog likopena u rajčici raste sa zagrijavanjem, tako da, ako želite izvući maksimum iz rajčice, prokuhajte je.
Crni čaj
Crni čaj većina ljudi pije s mlijekom. Nutricionisti preporučuju da se crni čaj pije bez mlijeka jer mliječni proizvodi blokiraju kardiovaskularni sustav od apsorpcije antioksidansa iz čaja. Mlijeko je puno proteina, pa se ostale hranjive tvari koje su pomiješane s njim teže apsorbiraju.
Jagode
Jagode su pune vlakana, antioksidansa i vitamina C, slično kao i ostalo crveno voće. Tijelu su prijeko potrebne ove hranjive tvari pa ovo voće treba čuvati eventualno u komadima, a nikada izrezano. Ako je izložena svjetlu i kisiku, jagoda gubi brzo skoro sve hranjive tvari.
Brokula
Brokula je, slično kao i šparoga, vrsta hrane koju je najbolje jesti sirovu ili kuhanu na pari. Kuhanjem u vodi ili prženjem gubi se vitamin C, klorofil, antioksidansi i tj. sve hranjive tvari koje brokula sadrži i koje su prijeko potrebne našem tijelu.
Grahorice
Suhe grahorice sadrže antinutrijente koji se zovu fitati, a vežu se za vitamine i minerale te smanjuju njihovu apsorpciju i iskoristivost i teško su probavljivi. Grahorice treba namakati kako bi se oslobodile ovih tvari.
Češnjak
Češnjak sadrži alicin, antitumorski enzim koji povećava snagu ako je izložen zraku. Zato bi češnjak trebalo prije upotrebe usitniti i ostaviti barem deset minuta. Tako izvući ćete maksimalnu korist iz ove namirnice.
Jogurt
Vodenasta tekućina koja se nalazi na vrhu jogurta kad ga tek otvorimo naziva se whey, koji sadrži proteine i vitamin B12. Zato, nemojte tu tekućinu izliti u sudoper, nego ju promiješajte sa ostatkom jogurta prije konzumiranja.
Krastavac
Krastavac je najbolje jesti s korom, zbog visoke razine vlakana koja se u njoj nalaze. Doduše, ako niste sigurni u porijeklo ploda i ako ga ne možete temeljito oprati, bolje je oguliti koru, kako s njom ne biste unijeli eventualne pesticide ili bakterije.
Kad vodu s vrha jogurta izlijete u sudoper, bacili ste najvrijednije! Šokirat ćete se koliko grešaka radimo s hranom, kivi krivo jedemo, u čaju gubimo sve antioksidanse
Piše I. P.
26. rujna 2019. - 14:01
shutterstock_564161938
Danas, više nego ikada, vodimo računa o kvaliteti hrane koju jedemo. Ali često ne razmišljamo o tome da samo pravilnom pripremom možemo izvući maksimalnu dobrobit za zdravlje.
Ako neku namirnicu jedemo ili pripremamo na pogrešan način, ona će izgubiti veliki dio svojih hranjivih sastojaka.
Šparoge, jagode, jogurt i grah su sve zdrave namirnice, ali ih često ne jedemo kako treba i tako zaobilazimo zdrave sastojke tih jela, piše portal BrightSide.
Šparoge
Šparoge se ne bi trebale kuhati ni podgrijavati u pećnici ili mikrovalnoj. Pripremom u pećnici šparoge gube skoro sav vitamin C jer je on topiv u vodi. Idealan način spremanja šparoga je kuhanje na pari ili lagano prženje, koje će ih ostaviti podatnima i hrskavima.