StoryEditor
Kultura24. IZDANJE

Otvoren Split Film Festival koji i ove godine u grad pod Marjanom donosi filmove sa svih krajeva svijeta

19. rujna 2019. - 01:28
film_festival9-180919

Projekcijom vijetnamske drame "Treća žena" u kinu "Karaman" je otvoreno 24. izdanje Split Film Festivala, najstarije hrvatske filmske manifestacije međnarodnog karaktera koju u gradu pod Marjanom postojano vodi Branko Karabatić.

Otvaranju STFF-a nazočili su Jurica Pavičić, Joško Jerončić, Davor Vuković, Ante Kuštre...

- STFF je i ovim otvorenjem najavio visoke estetsko-sadržajne kriterije kojima već 24 godine obogaćuje splitski i hrvatski filmski prostor.

U interaktivnoj komunikaciji sa srodnim festivalima u svijetu utkao je grad Split i Republiku Hrvatsku na suvremenu medijsku scenu pokretnih slika.

Tu čaroliju punu predanosti otkrivanju novih i drukčijih izričaja osjetila je probrana publika na premijernoj projekciji u kinu "Karaman" - rekao nam je Jerončić.

Voditeljica uvodne ceremonije otvaranja, mlada glumica "Playdrame" Lara Jerončić, istaknula je da festival ne gleda samo prema dominantnom Zapadu, već donosi niz nezavisnih filmova sa svih krajeva svijeta – osim Vijetnama to su Butan, Filipini, Kina, Bangladeš...

Iako stižu s različitih kontinenata i potpisuju ih drugi autori, zajedničko im je da se bave položajem žena, ljudskim pravima, migrantskim krizama, seksualnim identitetom kao i ograničenjima društvenih normi ili pak posljedicama slobode izbora.

Do zatvaranja iduće srijede STFF će ukupno prikazati 40-ak filmova u "Karamanu" i "Kinoteci", a tu su i predavanja i tribine na UMAS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 10:31