StoryEditorOCM
OstaloSPLITSKO LJETO

Pomalo rizična odluka pokazala se mudrom; ‘Decadance‘ u subotu i nedjelju, napunio gledalište splitskog Kazališta

Piše Jasenka Leskur
Foto HNK Zagreb
17. srpnja 2023. - 12:43

Plesni dio programa Splitskog ljeta započeo je izvedbom suvremene plesne predstave ‘Decadance‘ koja je u dva navrata, u subotu i nedjelju, napunila gledalište splitskog Kazališta. Na prvi pogled pomalo rizična odluka da se umjesto na ljetne festivalske lokacije gura publiku u zatvoreni prostor pokazala se više nego mudrom.

Ugodno rashlađeni teatar bio je upravo spasonosna oaza tih 70 prekratkih mnuta, prije nego smo morali natrag, na užarene i bučne gradske ulice. Apsolutna i savršena tišina u kojoj se predstava odvijala pokazala se idealnim okvirom za ono što su baletani i balerine zagrebačkog HNK smjerali u ovoj hit predstavi, složene plesne kombinacije solo plesača i ansambla, suptilno plesno razumijevanje pred očima publike odvijalo se u gotovo svetačkoj atmosferi.

image

Iz plesne predstave Decadance

Marko Ercegovic Croatia/Slobodna Dalmacija

Stoga su i eksplozije aplauza kojima su nagrađivani plesači nakon pojedinih isječaka iz koreografija Ohada Naharina, bile nezadrživo bučne. A završetak ove neobične predstave u kojoj baletani pjevaju, na pozornici svlače odjeću i obuću i pričaju – dirljivo intimno - o sebi, ispraćen je pravim ovacijama zadovoljne publike. Ugledno ime izraelskog koreografa, jednog od najvećih u svjetskim okvirima kojemu je najširu slavu donio angažman za pripremanje glumice Natalie Portman u filmu ‘Crni labud‘ privukao je priličan broj stranih gostiju u splitsko kazalište.

Većinom mladih, što govori da nam nisu svi turisti u gradu posvećeni samo pijančevanju, kako bi se ofrlje zaključilo. Šteta je što zbog jezične barijere nisu mogli razumijeti duhoviti preformans koji je uključivao i dizanje publike na noge u kratkoj pauzi između plesnih isječaka, razlog više zbog kojeg se kući otišlo sa osmijehom na licu.

image

Detalj iz plesne predstave Decadance HNK Zagreb

Marko Ercegovic Croatia/Slobodna Dalmacija

Zagrebački balet, devet plesača i devet plesačica, u Splitu su posljednji put izveli ovaj ništa manje nego fantastičan plesni komad koji je izvođen na najprestižnijim pozornicama svijeta. Virtuozna i senzualna plesačka enegija, eksplozivni pokreti i puno emocija karakteristka su koreografija Ohada Naharina, učenika velike Marthe Graham, koreografa koji je razvio svoj vlastiti plesni stil i jezik, te pedagoški sustav nazvan Gaga. Skoro tri decenije vodio je najpoznatije izraelsko baletno kazalište Batsheva Dance Company u Tel Avivu, a njegov rad i beskompromisna kvaliteta plesača proslavili su Batshevu, jednu od najrenomiranijih trupa modernog plesa.

Privilegija je vidjeti u "našem malom mistu" (i realno malom kazalištu) ovakva umjetnička ostvarenja, nešto što bi se dalo usporediti sa gostovanjem nogometaša Barcelone na Poljudu, kad bi se tražile sportske usporedbe.

Zbilja izvanredan plesni početak Splitskog ljeta!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:48