StoryEditor
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

NIMIC Grčki čudak u ‘kratkom‘ izdanju

9. srpnja 2020. - 21:04

Kućni redatelj FMFS-a Yorgos Lanthimos vratio se na splitsko-mediteranski festival nakon devet godina izbivanja s najnovijim (kratkim) filmom "Nimic". FMFS je uredno prikazivao Lanthimosove ranije naslove poput "Očnjaka" i "Alpi" s kojima je stekao kultni status i postao predvodnik "grčkog čudnog vala", godinama prije nego je počeo raditi prestižne projekte na engleskom jeziku s velikim hollywoodskim zvijezdama (Colin Farrell, Rachel Weisz, Nicole Kidman, Emma Stone...).

Lanthimos je čak došao na FMFS 2012. kako bi osobno predstavio "Alpeis". Tad smo ga intervjuirali za "Slobodnu" i u ekskluzivnom razgovoru nam je otkrio kako planira snimiti film na engleskom, što je ubrzo i napravio i nije se zaustavio. Nakon "Jastoga" uslijedilo je "Ubojstvo svetog jelena", a potom i "Miljenica", nominirana za čak deset Oscara, uključujući njegovu režiju.

FILM: Nimic; fantastična drama; SAD/Velika Britanija/Njemačka, 2019. REŽIJA: Yorgos Lanthimos ULOGE: Matt Dillon, Daphne Patakia OCJENA: *** ½

Je li se Lanthimos "komercijalizirao"? Samo naizgled. Njegovi likovi su možda govorili engleski, ali iz filmova je i dalje izbijalo grčko čudaštvo svojstveno redatelju kulta "Dogtooth" koji je još uvijek kadar šokirati ("The Killing of The Sacred Deer") ili barem iznenaditi publiku ("The Lobster", "The Favourite") te joj nacrtati "WTF" na usnama ili u stripovskom balončiću poviše glave neovisno o stupnju ugode iznenađenja.

Da je u "novom" Lanthimosu dosta "starog" ili "starijeg" Lanthimosa, onog prije oskarovske "Miljenice", potvrđuje i "Nimic", njegov prvi kratki film poslije šestogodišnje pauze ("Necktie"). Dvanaestominutni "Nimic" je duhom najbliži "Jastogu", još jedan čudni, ako ne i čudesni, Lanthimosov uradak utemeljen na svekolikom apsurdu nadrealnosti i pomaknutosti kao njegovom "raison d'être".

Fanovima Lanthimosova "offbeat" stila bit će "cool", a nefanove će manje iritirati zbog kraće minutaže koja priječi da postane repetitivan u nizanju "lanthimosovski" (ekstra)ordinarne neobičnosti i čudnosti. Ipak, filmofili i kritičari bi trebali cijeniti režiju "novog" Lanthimosa koju je patentirao na "The Favourite".

Na tehničkoj razini "Nimic" je izvrstan s paradom pokreta kamere, širokokutnih "fish eye" kadrova i zvučnih efekata. U glavnoj ulozi je opet hollywoodska zvijezda, sada Matt Dillon, svjež od nastupa u Von Trierovu šokeru "Kuća koju je izgradio Jack". Dillon tumači običnog čovjeka, oca obitelji i violončelista, koji će se naći u neobičnoj situaciji.

Lika zavedenog u kreditima filma samo kao Father upoznajemo jednog jutra, prema svemu sudeći tipičnog u njegovu životu. Buđenje, razvlačenje zastora, ulijevanje jaja na oko za doručak sa ženom (Susan Elle) i djecom (Sarah i Eugena Lee). I onda odlazak na koncert.

Na povratku s koncerta, vozeći se u podzemnoj, on pita nepoznatu djevojku (Daphne Patakia) preko puta koliko je sati, a ona mu uzvrati istim protupitanjem. Bolesna "lanthimosovska" atmosfera se načas stvara i u tom trenutku izgleda kako film može skrenuti bilo kuda, s uma svakako.

Djevojka prati Dillonova lika do njegove kuće, ulazi za njim unutra otključavši vrata kao da sama tu živi, ponavlja sve što on govori/radi svojoj supruzi i na koncu legne s njom u krevet sklupčanih tijela. Idućeg dana vidimo samo nju u njegovoj kući. "Doppelgängerica" koja Dillonovu liku nimalo ne sliči zauzela je njegovo mjesto i preuzela njegov život.

Naslov filma "Nimic" je igra riječi od "mimic" (mimikrija, oponašanje) sa slovom "n" umjesto "m", a to što titularna riječ na rumunjskom znači "ništa" govori nešto. Nije ovo prvi put da je Lanthimos portretirao ništetnost egzistencije, ali sada se čini kako je priča za njega osobn(ij)a.

"Nimic" se može pročitati kao Lanthimosov strah od toga da mu je neki njegov "doppelgänger" preuzeo život i filmove ili da bi to mogao napraviti. Strah od življenja i režiranja na autopilotu. Sudeći po "Nimicu", strah je neutemeljen bar još neko vrijeme. Do idućeg upita koliko je sati.

Nema naslov, ali ima Emmu

Idući film Yorgosa Lanthimosa bit će također kratkog metra. Film još nema naslov (navodi se samo kao "Untitled Greek National Opera Project"), ali ima oskarovku Emmu Stone u glavnoj ulozi i njezinoj drugoj suradnji s grčkim redateljem nakon "The Favourite".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 19:47