StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

NAS DVIJE Ljubav ne zna za spol i dob

7. kolovoza 2020. - 20:58

"Lezbe, lezbače, lezbijke. Imate li problem sa starim lezbama", zazvoni pitanje Nine (legendarna Barbara Sukowa) u jednoj sceni francuskog filma "Deux", ljubavne priče dviju umirovljenica i dugometražnog prvijenca talijanskog redatelja Filippa Meneghettija.

Nina je to pitanje postavila razočarana što njezina starija djevojka Madeleine (Martine Chevallier, veteranska članica "Comédie Française") nije smogla snage reći sinu i kćeri za njih dvije i njihove planove da se iznajme stan u Rimu, pored Tibera, gdje "mogu biti što žele".

FILM: Deux; drama; Francuska/Luksembourg/Belgija, 2019. REŽIJA: Filippo Meneghetti ULOGE: Barbara Sukowa, Martine Chevallier OCJENA: *** ½

Upitani muškarac je rekao da nema problema s lezbijkama. "Nikog nije briga", Nina uvjerava Madeleine. Nažalost, nije to još uvijek baš sto posto tako, što pokazuje i film "Nas dvije", ali primjetni su određeni pomaci u tom smjeru i u našem Splitu. Podsjetimo, "Deux" je bio laureat publike nedavnog FMFS-a.

Odnio je, dakle, pobjedu na istom festivalu koji je 2012. morao angažirati policiju da, za svaki slučaj, čuva projekciju dokumentarca "Nije ti život pjesma Havaja" o gay "autanju" njegove autorice od eventualnog kamenovanja "usijanih glava", neprijateljski nastrojenih prema akterima Pridea godinu prije.

Splićani su pokazali ljubav prema "Nas dvije" na FMFS-u i doprinijeli da film dobije ukupnu ocjenu od 4.52 na FMFS-u, ali i pred neki dan došli u poprilično velikom broju na repriznu projekciju u Ljetnom kinu "Bačvice", prethodno odgođenu zbog nevremena. Kiša je opet (za)prijetila i vjetar povijao borove ljetnog kina, no nitko nije pomišljao ustati i otići kući u pola filma.

"Deux" se uvukao u srce Splićana, a kad nešto ili nekoga voliš, od toga/njega ili nje ne odustaješ tako lako. Sve ovo savršeno odgovara priči filma koji je društveno važan i filmski više nego solidan. Unutar podžanra istospolnih ženskih romansi ("Adelin život", "Carol"...) nema puno istospolnih ljubavnih drama s aktericama starije životne dobi, pače na pamet padaju samo "Nasljednice", također prikazane na FMFS-u, stoga je dobro da su dobile društvo s "Nas dvije".

Ljubav ne zna za spol, ali i dob. Ipak, istospolna ljubav još uvijek se čuva od znatiželjnih očiju, zato Nina i udovica Madeleine žive jedna nasuprot druge, a ne jedna s drugom, iako planiraju zajednički život koji su skrivale godinama, pa i dekadama. Film počinje iskreno pa i zarazno melodramatski u prikazu njihove nježne ljubavi, oslikane plesom na pjesmu "I Will Follow Him", valjda kao odgovorom na plesnu "I Follow Rivers" iz "La vie d'Adele".

Međutim, ljubav će se naći na testu kad Madeleine doživi moždani udar s potencijalno dugotajnim posljedicama ("možda više nikad ne progovori"), moguće zbog Ninina verbalnog ispada nakon saznanja da nije djeci "rekla nešto što mi je jako važno" i grižnje savjesti od čuvanja dugogodišnje tajne.

Madeleina kći Anne (Léa Drucker) unajmljuje njegovateljicu Muriel (Muriel Benazeraf) da brine o njezinoj majci, što remeti Ninine planove da je normalno viđa. Redatelj tada proizvoljno zalazi na trilerski teritorij, snimajući Ninu kako gleda kroz špijunku, krišom se pod okriljem noći i dana uvlači u Madeleinein stan te čak demonstrira zloću otvoreno sabotirajući sirotu njegovateljicu sve dok nesretnica ne dobije otkaz.

Olakotna je okolnost da Ninu glumi legenda europske kinematografije Sukowa (Fassbinderova "Lola" i "Berlin Alexanderplatz", "Rosa Luxembug" Margarethe von Trotte) koja uspijeva zadržati gledatelja na njezinoj strani u dvojbenom središnjem dijelu filma.

Jer, Nina postaje sklona pretjeranim reakcijama, a "Deux" naizgled skreće u slijepu ulicu jeftinog trilera (na vrata kuca njegovateljičin sin) i tipičnog festivalskog arta s nedefiniranim scenama prisjećanja ili snova (jedna takva otvara film s dječjom igrom skrivača) koje sugeriraju nešto "više" čega nužno nema ili ga ni ne treba biti.

Srećom, redatelj se ubrzo vraća na prethodno utabanu stazu drame o ljubavi i ljubavne drame s lijepom porukom koliko je važno imati nekoga i nešto na ovome svijetu, čak i ako nemate ama baš ništa drugo. Ne samo da je ljubav kadra o(p)stati unatoč svim preprekama, nego može postati snažnija, nadići vlastitu dušu i tijelo te čitavo društvo.

Legendarna Barbara Sukowa

Barbara Sukowa je bila aktivna i prije ovog filma. Igrala je glavnu ulogu u "Hannah Arendt", a gledali smo je i u sporednim ulogama "Atomske plavuše" i "Glorije Bell".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 10:30