StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Kralj Staten Islanda‘: Humorni blues jednog luzera

11. siječnja 2021. - 19:22

Luzeri i(li) "slackeri" sastavni su dio galerije likova redatelja, scenarista i producenta Judda Apatowa, poznatog po komedijama "Junfer u 40-oj", "Zalomilo se", "Superbad", "Komičari", "Prelomilo se u 40-ima", "Kaos u glavi"... Apatow je u novom mileniju stvorio prepoznatljivi tip komedije s takvim likovima u tumačenju komičara Stevea Carella, Setha Rogena, Jonaha Hilla, Adama Sandlera i Amy Schumer, od kojih je neke baš on otkrio.

Komedije ovog redatelja bile su nešto "realističnije" od komičnih hitova devedesetih u pogledu situacija i dijaloga, a tome su pridonosile improvizacije ispred i iza kamere, scene ili provale smišljene u odsudnim trenucima. Zbog toga se Apatow lako nađe na istoj valnoj duljini sa "stand up" komičarima poput Sandlera i Schumerice koji, pored improvizacije, unesu i nešto osobnoga u komediju.

FILM: The King Of Staten Island; komedija; SAD, 2020. REŽIJA: Judd Apatow ULOGE: Pete Davidson, Marisa Tomei OCJENA: ****

Najnoviji film s potpisom Apatowa "The King Of Staten Island" istovremeno je, u tom smislu, nasljednik "Funny Guys" i "Trainwreck", kao i njegov povratak na ishodište "Knocked Up".

U "Kralju Staten Islanda" Apatow surađuje s mladim "stand up" komičarem Peteom Davidsonom koji je imao ulogicu u "Kaosu u glavi", a kreditiran je s njim kao koscenarist filma.

Davidson glumi dvadeset-i-nešto-godišnjeg Scotta Carlina. Scott živi na Staten Islandu s mamom (Marisa Tomei) i sestrom (Maude Apatow) koja odlazi na fakultet, visi s prijateljima i puši travu, sanjajući da će postati "tatoo" majstor i otvoriti salon gdje bi se ljudi mogli tetovirati i jesti. Povremeno se nađe s "prijateljicom s povlasticama" (Bel Powley) i tako ukrug.

"Ima velike snove, ali nema samopouzdanja", takav je Scott kojeg sestra naziva "anoreksičnom pandom". Stvari se mijenjaju kad Scottova mama počne izlaziti s vatrogascem (odlični Bill Burr) i to će djetinjeg mladića dovesti do emotivnog ruba litice. Niz nju može pasti, ali i pokušati je preskočiti i dospjeti na "drugu stranu", napraviti korak naprijed u životu, tj. odrasti ili barem sazrijeti.

Naravno, možete pretpostaviti što će presuditi, no priča je interesantno prilagođena Davidsonu i on dijeli dosta autobiografskih sličnosti s glavnim likom. Obojici je otac bio vatrogasac i stradao u akciji kad su bili mali, Davidsonu tijekom 11. rujna 2001. godine.

I jedan i drugi strastveno puše marihuanu, imaju granični poremećaj ličnosti u obliku depresije i tijelo oslikano tetovažama. Opet, Scott je lik kakav bi se mogao naći u "slackerskoj", "dudeovskoj" komediji a la "Zalomilo se" kao dio Rogenove "man-child" ekipe nezrelih muškaraca.

Dakle, "The King Of Staten Island" je u isti mah "davidsonovski" stvaran i "apatowski" komad komedije. No, sve to iz domene tonalne i ine suprotnosti Apatow i Davidson dobro su uklopili u film koji nije najbolji (prednjači "Knocked Up"), ali jest najozbiljniji i najzreliji na temu neozbiljnih i nezrelih muškaraca u redateljevoj karijeri.

Naime, "Kralj Staten Islanda" je sposoban biti ozbiljan i smiješan, dramski nastrojen i humorističan, no uvijek osoban i osoben. Mnogim novijim komedijama nedostaje osobnosti, ne i ovoj. Jer, Apatow izvlači komediju iz depresije živopisnog glavnog lika, humor iz njegove traume, blues iz luzera, dijelom i obratno u filmu koji se ne razvija kako gledatelj očekuje i znade iznenaditi (ljudskim) reakcijama.

Likovima zabavnog i dirljivog filma nije strano da spontano zagrle jedan drugoga, kao Scotta prijatelj Igor (Moisés Arias) kad se zapodjene emotivna priča o njegovu ocu. Je li Arias zagrlio Davidsona ili samo Igor Scotta? Moguće oboje. Reakcija se čini zbiljskom, kao i likovi, budući da Apatow magli granicu između Davidsona i Scotta dok potonji životari smucajući se unaokolo i radeći tetovaže, te postupno otkriva što želi od života.

Lik nije simpatičan, ali djeluje stvaran i s vremenom pridobiva gledatelja na svoju stranu, jasno onoga tko mu to dozvoli. S obzirom koliko Apatow opušteno pristupa Scottu i ostalim likovima, gledatelj se s njima sprijateljuje i ima dojam da bi s njima mogao visiti i popiti pivo. Dvo-i-nešto-satno trajanje filma upereno je u smjeru tog "opuštanja". "The King Of Staten Island" je film o liku koji mora odrasti, "grow up", a u tom procesu bi vam mogao i prirasti srcu – "grow on you".

Zlatni globus za Billa Burra?

Koliko je Bill Burr dobar, ne bi nas iznenadilo da dobije nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najbolje muške uloge u mjuziklu ili komediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. ožujak 2021 07:19