StoryEditorOCM
Film & TVJedinstveno filmsko događanje

’35 mm Vis Film Festival’ s pogledom na zvijezde i more

Piše Sponzorirani sadržaj/Ivana Kapetanović
7. rujna 2023. - 08:30

Ove će se godine održati prvi “35 mm Vis Film Festival”, od 7. do 10. rujna u Visu. Jedinstvena filmska manifestacija posjetiteljima će omogućiti da dožive čaroliju gledanja legendarnih filmova praške škole na originalnim 35-milimetarskim filmskim vrpcama.

Prvi ovakav festival koji će prikazivati samo filmove na 35-milimetarskoj filmskoj traci ideja je dugogodišnjeg direktora festivala Karlovy Vary Rudolfa Biermanna i Mikea Downeyja, britanskog filmskog producenta i predsjednika Europske filmske akademije.

Tijekom tri dana prikazat će se šest filmova pod zvjezdanim nebom grada Visa. Na ovom boutique filmskom festivalu gledat će se filmovi pomno čuvani u arhivskim kinotekama Beograda, Zagreba i Slovačke.

O cijeloj ideji i festivalu porazgovarali smo s Biermannom.

Unikatno kino

“Vis je odabran jer, kad sam bio ovdje i gledao kino, shvatio sam da se baš ovdje to treba napraviti. Nema puno festivala koji prikazuju stare filmove, još na materijalu koji se koristio prije.

Ideja za ovaj filmski festival na Visu došla je od mene i moga prijatelja Mikea Downeyja, a mi se malo i osjećamo kao Hrvati, on živi u Istri, a ja često dolazim u Vis. Željeli smo napraviti nešto što se zove “Praška škola” i onda smo smislili da bi bilo genijalno da se prikazuje na 35-milimetarskoj traci jer toga više nema.

U kinu na Visu ima 35-mm projektor koji se više, nažalost, ne može oživiti, to bi bilo jako komplicirano i skupo, pa smo se dogovorili da se taj projektor pohrani u muzej koji ima grad Vis, a da ćemo mi montirati nova dva projektora. Tako je počelo. To je jako unikatno jer sada u kinu postoji mogućnost digitalnog prikazivanja i 35-mm filmova”, govori nam Biermann.

image

Rudolf Biermann

Ranko Suvar/Cropix

Koja je čar to gledati na 35-milimetarskoj vrpci, zanima nas.

“Mislim da se tu osjeti posebna emocija, i mnogi veliki redatelji rade na negativ, iako se filmovi pokazuju digitalno. Onda naprave kopiju na 35-mm da se može i tako prikazati, a svi snimatelji i redatelji vide razliku, pogotovo se to može osjetiti i vidjeti na primjeru svjetla i dubinske oštrine. To je kao da slušate glazbu s ploče na gramofonu u usporedbi kada slušate digitalni format. Ima razlike”, kaže Biermann i objašnjava kako su uopće došli do filmova koje će prikazati.

“Pokušali smo dobiti kopije od poznatih jugoslavenskih redatelja koji su bili u Cannesu sa svojim filmovima. Neke kopije se ne mogu uopće dobiti. Ili su posljednje arhivske kopije u arhivima ili nisu dobre kvalitete. Mi smo prvo htjeli prikazati film ‘Tito i ja’ Gorana Markovića, ali nema kopije, jedina je u zagrebačkom arhivu, ali nije dobre kvalitete pa smo se dogovorili da ćemo prikazati njegov film ‘Već viđeno’, koji smo našli u slovačkom arhivu u Bratislavi i dobre je kvalitete, što je jako rijetko. Izvršna direktorica festivala Sanja Drakulić tražila je kopiju od Italije, Amerike, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Francuske i nigdje nismo mogli naći još jedan primjerak na 35-ici.

image
Privatna arhiva

Praška škola

Mike i ja smo birali filmove, možemo prikazati po jedan film od svakog redatelja, koncentrirali smo se na jednu temu, ove godine je to ‘Praška škola’, to nam je bilo zanimljivo. Prvi film koji će se prikazati je ‘Poseban tretman’ Gorana Paskaljevića, koji smo pronašli u Beogradu. Zadnji film koji će se prikazati je film po odabiru Dietera Kosslicka, bivšeg direktora berlinskog filmskog festivala, ‘La grande abbuffata’ Marca Ferrerija, koji smo našli u Slovačkoj. To je film koji se bavi pretjeranim obiljem, kako u hrani, tako i u svim drugim sferama života”, govori nam.

Doći će Lordan Zafranović, Goran Marković, a Rajko Grlić će se obratiti videopozivom posjetiteljima jer ne može doći, kaže nam Biermann, kojem je velika čast što neki dolaze. “Nadam se da će doći dosta publike, imamo oko 200 mjesta u Ljetnom kinu ‘Hrid’. Jako je lijepo smješteno to kino. Lokacija je predivna, fantastična. Iz kina se vidi more, mislim da je to jedino takvo kino. U kino se može doći ravno iz mora. Na otvorenju, 7. 9., u četvrtak, na moru će zahvaljujući gosp. Pinu Vojkoviću biti vezane i stare gajete falkuše. Bit će zbilja posebno.

Cilj nam je da publika maksimalno uživa, tako da ćemo prema glasovima publike, u nedjelju, 10. 9., prikazati film koji im se tijekom tri dana festivala najviše svidio.

Svi koji su zainteresirani mogu ići i pogledati kako stari projektori izgledaju i kako to uopće radi. Kada dođu na projekciju, pokazat ćemo svima kako to radi. To je ljudima danas ‘špansko selo’.

Vrijeme će biti lijepo i iz kina se zbilja vide zvijezde. Zato uvijek kažemo da se festival održava ‘pod zvjezdanim nebom grada Visa’. Ovo je prva godina festivala, i ako bude sve dobro, htjeli bismo da ovo postane tradicija”, zaključuje Biermann, kojem se Vis toliko sviđa da je već postao domaći. Svi ga otočani znaju jer je kupio zemlju i malu kućicu gdje često boravi. Slično kao i njegov prijatelj Mike, koji već godinama živi u Istri.

image
Privatna arhiva

Program Festivala

7. rujna, četvrtak

19.15 – “Poseban tretman”, red.: Goran Paskaljević (1’34”)

21.15 – “Bravo maestro”, red.: Rajko Grlić (1’39”)

8. rujna, petak

19.00 – “Okupacija u 26 slika”, red: Lordan Zafranović (1’56”)

21.15 – “Nešto između”, red.: Srđan Karanović, (1’45”)

9. rujna, subota

19.00 – “Već viđeno”, red.: Goran Marković, (1’42”)

21.15 – “La grande abbuffata”, red.: Marco Ferreri (2’10”)

*po odabiru Dietera Kosslicka

10. rujna, nedjelja      

19.15 – projekcija omiljenog filma prema glasovima publike

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:56