StoryEditorOCM
DalmacijaSaša Horvat novi vijećnik

Županijska skupština: "Milanoviću nosim kil meda, pa nek i Dalmaciji bude slađe"

Piše PSD.
21. svibnja 2014. - 17:39
Novi ljudi u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije i nove teme, ali i prave političke rasprave – tako se u najkraćemu može sažeti današnje zasjedanje županijskih vijećnika.

Premda je ugodan, gotovo ljetni dan, vijećnici su uoči zasjedanja, izvan protokola, jer tako nalaže i stanje katastrofe, napravili gestu, a na inicijativu Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine.

– Predložio sam da se kao članovi Skupštine odreknemo po 500 kuna od vijećničke naknade i, evo, svi su vijećnici ovaj dogovor prihvatili uoči sjednice. Neka naša Slavonija i Posavina znaju da nisu zaboravljeni – kaže Sapunar.

Tako će od vijećničkih naknada za poplavom pogođena područja biti uplaćeno 27 tisuća kuna. Uz to, Županija će i nadalje pomagati ugroženim područjima jer, kako je rekao župan Zlatko Ževrnja, odmah je sazvan Županijski stožer za zaštitu i spašavanje, u pomaganje su se uključili svi, a Županija je iz skromnih sredstava odmah izdvojila 50 tisuća kuna.

– Pokazali smo da je ljudska solidarnost najvažnija, da ne smije biti politikantstva ni strančarenja, a i dalje ćemo odavde pomagati kako ljudima bude trebala pomoć, da bi se što prije vratili u svoje domove.
Zagreb zaboravio Dalmaciju

A nakon geste humanosti uslijedio je povratak u stvarnost, i to ne bajnu, nego sumornu jer, koliko god se trudili i željeli napredak, Splitsko-dalmatinska županija ne može napredovati po željama, nego po interesima.

Takvo stajalište dijele gotovo svi vijećnici, a najglasniji među njima bio je Sinjanin Mile Dadić (HDZ).

– Moramo reagirati na Nacrt zakona o brdsko-planinskim područjima koji će naštetiti Sinju i drugim područjima. Evo, mi ćemo se organizirati, odniti premijeru Milanoviću kilo meda s našega Vrdova. Kad mu je Komadina moga donit litru medice da bi Gorskom kotaru moglo bit bolje, ja ću mu odnit kil meda za slatki život, pa nek i Dalmaciji bude sladak život – zagrmio je Dadić s govornice.

Je li Zagreb zaboravio Dalmaciju, u brojkama je objasnio Ante Šošić, zamjenik župana.

– U posljednje dvije godine iz decentraliziranih sredstava, dakle od države, dobili smo 22 milijuna kuna manje, Županijska uprava za ceste ima 10 milijuna manje, Lučka uprava 8,6 milijuna manje, a županijski Dom zdravlja 13 milijuna manje od države. U gubitku smo zadnjih godina više od 50 milijuna, a nastavi li se ovakva politika, bit ćemo još 50 milijuna u manjku, a županijski proračun bit će sve tanji. Kako modelirati proračun ako nema investicija? To mora stati, bez politiziranja! – kazao je zamjenik župana Šošić i doživio ovacije svih u vijećnici.

Vijećnici su se odrekli dijela naknada, prepucavali se oko sitnica, ali i oko velikih pitanja, te su nastavili rasprave o cestama, vodama, morskim projektima...

Umjesto Jure - Saša

Jure Šundov postao je bivši vijećnik u Skupštini, a na njegovo je mjesto sjeo Saša Horvat, poznat i kao brat Kerumove supruge Fani. Kako je objasnio Sapunar, Šundov je mandat stavio u mirovanje jer je preuzeo dužnost ravnatelja Županijskih cesta, a ta je dužnost nespojiva s dužnosti županijskog vijećnika.

Saša Horvat je, kako Poslovnik nalaže, pred Sapunarom položio prisegu, dobio pljesak od kolegica i kolega vijećnika te nastavio pratiti sjednicu.

Prvi put je najteže pa javnog nastupa novog vijećnika Horvata nije bilo, no nadamo se da na tome neće ostati. 

OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 23:38