StoryEditorOCM
Zagorauz rub Cetine

Vratio se iz Njemačke u susjedstvo Gospodarske zone. Zažalio je: ‘Ubija nas smrad, plaćam ako vidite živu pticu‘

Piše Petar Čikeš
25. veljače 2024. - 15:10

Ono što smo u društvu s Mladenom Klarićem doživjeli na njegovoj djedovini u Čaporicama, nije ostavilo mjesta dvojbi u istinitost razloga zbog kojeg se javio u našu redakciju.

Dok smo koračali zemljom na zapadnom rubu Gospodarske zone bilo je jasno kako je natopljena toksičnim kemikalijama u čijoj blizini nezdravi zrak omamljuje. Čestice zagađenog zraka putujući kroz nozdrve zalijepile su se za sluznicu pa smo se osjetili kao u grotlu nesaniranog mega Karepovca iz neke eko-distopije smještene u 2054. godinu.

– Nemojte gaziti tu, usmrdit ćete patike, žena je moje bacila prije par dana jer ih nije mogla oprati. Od smrada se ne može živjeti ovdje, ako vidite neku pticu dat ću Vam što god želite. Do prije par dana ovdje je sve plivalo – upozorio nas je Mladen Klarić.

Naš sugovornik je mislio na zemljanu površinu koja je upila otpadne vode razlivene prethodnih dana iz neispravnog kolektora gospodarske zone. S lakoćom smo je prepoznavali jer je za razliku od okolne prekrivene travom, ova ličila na pustinjsku, a što se tiče neisperivog smrada kojeg bi đonovi poprimili sa spržene zemljane kore, oštri miris u zraku na samom mjestu davao je dovoljno razloga da povjerujemo riječima iskusnijega.

 

image

Mladen Klarić na svojoj uništenoj zemlji

Nikola Vilić/Cropix

Klarić je povratnik iz Berlina koji je, mimo svake državne strategije privlačenja hrvatskih iseljenika, nakon 30-godišnjeg izbivanja iz domovine zaključio da rijeka Spree ne može nadomjestiti Cetinu te se vratio u svoj rodni zavičaj.

Gospodarska zona Čaporice, sa svojih 400-tinjak zaposlenih radnika, smještena u blizini njegove obiteljske kuće i imanja, nije bila izgrađena s ciljem da zagorčava život obližnjim stanovnicima, među koje se ubraja i naš sugovornik. Ipak, zadnjih nekoliko godina zona itekako zagorčava njihove živote i narušava njihovo zdravlje.

– Kvar na glavnim pumpama i pužnici uzrokovao je nemogućnost prepumpavanja otpadnih voda i začepljenje u glavnoj prijemnoj šahti radi čega je dio otpadnih voda završio u okolnoj privatnoj parceli – glasi definicija grada Trilja iz naše prepiske kojom smo pokušali doznati i s te službene adrese nešto više o problemu koji muči gospodina Klarića i njegove sumještane.

POGLEDAJTE VIDEO 1

Grad u nastavku svog odgovora dozvoljava mogućnost da će “manji ekscesi i povremeno neugodni mirisi” remetiti svakodnevicu našeg sugovornika do skorog popravka kolektora (navodno mjesec dana). Klarić je, stojeći na zemlji svog djeda, prebirao papirologiju iz žute fascikle, na mobitelu pokazivao snimljeni video u kojem se vidi kako se bujica otpadnih voda iz kolektora sliva na njegovu parcelu i istovremeno govorio:

– Nakon što sam dosadio gradu žaleći se, angažirali su firmu za sanaciju. Ovo je treći put da mi plaćaju odštetu. Bio je nedavno poljoprivredni vještak koji je procijenio štetu koju ove kemikalije iz gospodarske zone čine mojoj zemlji, i onda ja na temelju njenog vještačenja preko odvjetnika dobijem odštetu od grada Trilja kojem je u nadležnosti upravljanje gospodarskom zonom. Prethodno su mi platili odštetu 2022. godine u iznosu od 20.000 kuna i 2023. godine u iznosu od 3880 eura. Ove godine bih trebao dobiti odštetu od 6195 eura.

POGLEDAJTE VIDEO 2

Najiskrenije, meni nije do novca, ove odštete koristim kao pritisak na grad da nešto uradi u vezi tog kolektora. Novac mi ne može nadoknaditi to što djeca izbjegavaju doći iz Njemačke kod mene jer od smrada ne mogu otvoriti prozor od sobe u mojoj kući. Ili što mi od djedovine (poljoprivrednog zemljišta) rade svako malo otrovnu lokvu. Samo želim da se to već jednom riješi.

Zatim je pojasnio kako u svom protestu nije usamljen, kao i, iz "prve ruke", razliku između njemačke i hrvatske birokracije:

– Nisam samo ja u pitanju, moj rođak Neno Klarić je zajedno sa mnom u ovoj borbi, kao i ostali iz sela, ali oni su ljudi koji rade i imaju svakodnevne brige, ja sam došao iz Njemačke i jedini imam vremena boriti se s birokracijom. Pisao sam mailove i Državnom inspektoratu, ali nisu se pretrgli od reakcije.

Nemojte misliti da u Njemačkoj nema korupcije, ali ovdje imam osjećaj da su baš svi uvezani, samo me šalju od vrata do vrata kako bi odgovornost skinuli sa sebe. Oni su htjeli problem riješiti tako što su mi ponudili otkup moje zemlje, ali kao što rekoh mene njihov novac ne zanima. Cetina je u blizini, kad i nju od svoje nebrige zagade, hoće li i nju kupiti i tako riješiti problem zagađenja – zaključio je Klarić.

image

Sporni kolektor Gospodarske zone Čaporice iz kojeg se izljeva otpadna voda na privatni posjed Mladena Klarića

Nikola Vilić/Cropix

Njegov rođak, Neno Klarić je sličnim riječima opisao stanje stvari:

– Sve što je moj rođak Mladen rekao je istina i ja tu nemam što dodati. Od smrada kojeg stvaraju izlivene otpadne vode ne možemo izdržati. Bojimo se za zdravlje nas i naše djece. Došlo je dotle da ni blago koje imamo ne puštamo na ispašu jer se može otrovati. Imamo osjećaj da nas žele istjerati iz naše države, ne daju nam da živimo normalno. Svi koji bi trebali riješiti taj problem prave se da to nije njihov problem, da to nije njihova odgovornost. Jednostavno nitko ne reagira – bio je rezolutan Neno Klarić.

Iz splitskog područnog ureda Državnog inspektorata, tj voditeljice Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije, upućeni smo na njihovu službu s medijima iz Zagreba koja nam je odgovorila da je prijava za konkretni slučaj zaprimljena te da je "uvrštena u plan rada te će biti obavljen inspekcijski nadzor".

Za mišljenje smo pitali i Nenada Periša, voditelja Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Nisam radio konkretno istraživanje ali iz mog iskustva mogu reći ovo. Otpadne vode su tekućina i nju je za razliku od zraka lako kanalizirati, to ne bi trebao biti problem. Svi ti objekti trebali su imati dozvole za potrebe koje su pretpostavljam prethodno učinjene studije utjecaja na okoliš i po tome se trebalo postupati. Državni inspektorat bi trebao reagirati i ispitati koncentraciju polutanata u zemlji. Ako je zagađenje utvrđeno treba prionuti čišćenju i povratku zemlje u prvobitno stanje. Dakle sve ovisi od volje da se nešto napravi kako treba – zaključio je Periš.

image

Mladen Klarić pokazuje pokvareni kolektor

Nikola Vilić/Cropix

Iz već spomenute prepiske s gradom Triljom u vezi s problemom izlijevanja otpadnih voda iz neispravnog kolektora gospodarske zone Čaporice, s nadom da se radi o riječima iza kojih će, na dobrobit Klarića i drugih mještana, stati i djelima, izdvajamo:

– Nakon saznanja i pritužbi vlasnika parcele, grad Trilj je angažirao ovlaštenu tvrtku koja se bavi servisom kanalizacijskih sustava, očistili su cjevovod i prijemnu šahtu i poduzeli sve druge radnje izazvane havarijom. Izvršen je pregled samog Uređaja (kolektora) i naložen je servis i zamjena dotrajale opreme.

Kako se radi o opremi koju je nužno naručiti i čekati isporuku, trenutno Uređaj radi u otežanim uvjetima, sa neuvjetnom zamjenskom pumpom i nažalost do potpune sanacije, procjena je mjesec dana, mogući su manji ekscesi i povremeno neugodni mirisi u okruženju samog Uređaja.

Za razumijevanje smo molili poduzetnike u samoj zoni da koliko je moguće reduciraju dotok otpadnih voda, a i vlasnika susjedne parcele, kojem smo najavili sanaciju i naknadu za pretrpljenu štetu.

U očekivanju potpune sanacije postrojenja na Uređaju, nadamo se da ovakvi ekscesi uzrokovani kvarom neće događati, a još jednom se ispričavamo svima koji su imali bilo kakvih neugodnosti radi otežanog funkcioniranja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Gospodarskoj zoni Čaporice.

POGLEDAJTE VIDEO NA KOJEM MLADEN KLARIĆ IZNOSI SVOJE PROBLEME 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:56