StoryEditorOCM
ZagoraPOMETANJE NOVČANIKA

Šok za stanovnike Zagore: za 20 posto poskupljuje uskuga koja se ne može izbjeći, godišnji računi bit će vrtoglavi

Piše Toni Paštar
10. siječnja 2024. - 10:10

Komunalna tvrtka “Čistoća Cetinske krajine” od 1. siječnja primjenjuje novi cjenik sakupljanja, odvoza i odlaganja miješanog komunalnog otpada za područje gradova Sinj i Trilj i općina Dicmo, Hrvace i Otok.

Još u lipnju prošle godine izrađen je potpuno novi cjenik koji je, za korisnike iz kategorije kućanstvo, dotadašnji broj članova obiteljskog domaćinstva zamijenio jedinstvenom cijenom minimalne javne usluge koja po novome mjesečno iznosi 4,5 eura s PDV-om.

Za sve druge korisnike, uvedena je jedinstvena cijena od 15 eura mjesečno s uključenim PDV-om. Iznosu za građane od 4,5 eura pridodaje se cijena pražnjenja spremnika koja ovisi o njegovu volumenu.

Najniža cijena za jedno pražnjenje odnosi se na spremnik od 60 litara i iznosi 36 centi s PDV-om, a najveća je za spremnike od 480 litara, koja za jedno pražnjenje stoji 2,88 eura. Najveći dio spremnika u kućanstvima ima zapreminu od 120 litara (jedno pražnjenje 90 centi) i 240 litara (jedno pražnjenje 1,62 eura).

Za korisnike koji ne spadaju u kategoriju kućanstvo jedno pražnjenje spremnika od 60 litara stajat će 1,80 eura, spremnika od 120 litara 3,60 eura, od 240 litara 7,20 eura, pa do spremnika od 10.000 litara čije jedno pražnjenje stoji 555 eura. Nakon što je dobivena suglasnost svih suvlasnika tvrtke, novi cjenik stupio je na snagu 1. siječnja.

Vratit ćemo se na primjere kategorije kućanstva i novu cijenu usporediti s dosadašnjom, i to kroz spremnik od 240 litara uz četiri pražnjenja mjesečno. Dosadašnja cijena bila je 9,23 eura mjesečno. Od 1. siječnja ista usluga kućanstva s tolikim spremnikom stajat će 10,98 eura, ili 19 posto više.

Budući da je u tom slučaju riječ o oko 2,7 eura mjesečnog poskupljenja, na godišnjoj razini to će značiti gotovo 33 eura više odnosno tri i pol postojeća mjesečna računa.

Iako je povećanje naizgled visokih 19 posto, njime će “Čistoća Cetinske krajine” moći tek pokrpati do sada nataložene financijske rupe. Posljednji put je cijena sakupljanja, odvoza i odlaganja miješanog komunalnog otpada povećana 2018. godine.

Što se od tada događalo s porastom svih cijena, suvišno je govoriti. Fiksirana cijena njihove usluge uz istodobni porast svih troškova koje utječu na poslovanje spomenute komunalne tvrtke dovelo je do zastarjelosti specijalnih kamiona koje koriste, a plaće zaposlenih su među najmanjima u Sinju. To je rezultiralo bijegom zaposlenih, posebno vozača.

Zbog svega toga, a posebno činjenice da bi dio čelnika lokalnih jedinica, koje su suvlasnici “Čistoće Cetinske krajine”, da se cijene prikupljanja i odlaganja otpada nikako ne povisuju, dok njihove plaće uredno rastu, financijsko stanje u ovoj komunalnoj tvrtki neće se bitno popraviti te je vrlo izgledno da će u najkraće vrijeme biti prisiljeni na novo poskupljenje.

Ili će prostor od oko 900 kilometara četvornih, na kojemu živi oko 43 tisuće stanovnika, biti sve više zatrpavan otpadom, od čega ni sada nije imun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:07