StoryEditorOCM
ZagoraIVKOŠIĆEV ODLAZAK

Preminuo jedan od najpoznatijih Imoćana, a svoje domoljublje okrunio je nimalo uobičajenim spomenikom u rodnom mjestu

Piše Dalmacija SD
11. prosinca 2023. - 15:03

U New Yorku je u 77. godini života preminuo Stipan Ivkošić Civilović iz Zmijavaca, poznati hrvatski iseljenik, domoljub, politički uznik, iznad svega dobar i plemenit čovjek, piše Radio Imotski.

- Teško je sada o tom čovjeku napisati sva dobra djela što ih je za svoga života učinio, njegovu domoljublju, koje je pod cijenu života prenosio među svojim sunarodnjacima i američkom javnošću. Njegov san povratka u slobodnu Hrvatsku ostvario se devedesetih godina prošlog stoljeća.

No, ni tada njegov rad i zalaganje za bolju i pravedniju Hrvatsku nije prestajao. Pomagao je gdje je bilo potrebno, davao je savjete gdje je mogao.

Kruna njegova domoljublja bilo je otvaranje spomen parka Bugojanskoj grupi, poznatoj Fenix skupini, ”Planinskim lisicama”. Stipan Ivkošić je o svojem trošku izgradio spomen park u zaselku Ivkošići i svake godine je početkom ljeta na datum njihove oružane pobune protiv režima tadašnje Jugoslavije obilježavao s posebnim pijetetom i brojnim ljudima iz Imotske krajine i susjedne Bosne i Hercegovine - ističe se u posljednjem oproštaju.

Pokop Stipana Ivkošića bit će u utorak, 12. prosinca  u 14 sati na mjesnom groblju Svih Svetih u Zmijavcima, navodi Radio Imotski.

image

Stipan Ivkošić

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:19