StoryEditorOCM
ZagoraRAZOTKRILA GA KAMERA

Policajac vandal iz Zagore nasrnuo na vozilo kolegine supruge, doznajemo epilog slučaja koji danima trese krajinu

Piše Mate Primorac
12. siječnja 2024. - 09:58

Gotovo sve stanovnike u Vrgorskoj krajini šokirala je informacija da je 60-godišnji policajac iscrtao svojem kolegi automobil, odnosno napravio kazneno djelo, a da nije odmah bio udaljen iz službe, nego se vratio na posao i proteklog ponedjeljka normalno odradio svoju smjenu.

Svi su ostali zatečeni, jer se gotovo mjesec dana tražio počinitelj, dok se on pritajio, hodao po gradskim ulicama i kafićima, kontrolirao građane, čuvao državnu granicu... S druge strane njegov kolega i djelatnici Kriminalističke službe tražili su tko je oštetio privatni automobil, a počinitelj im je hodao pred nosom, u njihovim redovima.

Nezapamćena situacija u Postaji granične policije Vrgorac, a možda i šire, kad se u obzir uzmu motivi koji su doveli do nedjela. I nakon što je 60-godišnji policajac iz prigradskog mjesta Škulja uhvaćen s "rukama u pekmezu", zahvaljujući nadzornim kamerama te nakon što je nad njim provedena kriminalistička obrada, nije odmah bio pokrenut i disciplinski postupak.

Digli su se svi, od njegovih kolega pa do građana koji su se pitali kako je to moguće, koje "sile" stoje iza slučaja? Dio policajaca s kojima smo o tome pričali, rekao nam je da im je neugodno, jer ih ljudi pitaju kako netko tko je počinio kazneno djelo može i dalje obavljati policijsku dužnost.

Prije nego što smo od nadležnih u MUP-u pokušali saznati odgovore na ta pitanja, stigla je nova informacija iz postaje:

- Kolega je suspendiran.

Tragom tih informacija, poslali smo pitanja Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj s naglaskom što se to preko noći promijenilo u ovom slučaju i na koji vremenski rok je 60-godišnjak suspendiran.

- Zakonom o policiji definirano je u kojim se slučajevima policijski službenik može ili mora udaljiti iz službe te također do kada ta mjera traje - kazali su u policiji.

Taj zakon propisuje da u slučajevima teže povrede službene dužnosti, kakvom se tretira aktualan slučaj u Vrgorcu, pokretanje disciplinskog postupka zastarijeva u roku od godinu dana od dana saznanja za počinjenu povredu i počinitelja, a najkasnije u roku od dvije godine od kada je povreda počinjena.

Udaljenje iz službe traje do okončanja kaznenog postupka ili postupka zbog teže povrede službene dužnosti. Protiv rješenja o udaljenju policijski službenik može uložiti žalbu prvostupanjskom disciplinskom sudu, u roku od 15 dana od primitka rješenja.

No, žalba ne odgađa izvršenje rješenja. Naime, u zakonu se navodi kako prestanak službene dužnosti nastaje kada je osoba pravomoćno kažnjena za kazneno djelo za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, danom saznanja za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:32