StoryEditorOCM
Zagorana redu inspekcija

Zgradurina u dalmatinskom gradu je šaka u oko; a sad se i USKOK zainteresirao za ‘Doktorov neboder’! Hoće li ga rušiti?

Piše Damir Tolj
22. studenog 2023. - 23:06

Tema je ona nova zgrada u Imotskom, podignuta brzinski na samom rubu Modrog jezera, zaštićenog spomenika prirode – od južne njegove klisure do privatnog betonskog objekta s prizemljem i pet katova, koji mnogi pogrdno nazivaju “neboder”, tek je desetak metara, zapravo ih dijeli tek cesta – što je izazvalo žestoke reakcije javnosti, koja se pita kako je moguće da tako nešto strši toliko u vis...

Uglavnom, različite ustanove i institucije upravo se loptaju tim slučajem. Naprimjer, evo što odgovara Državni inspektorat na naše pitanje što nam mogu kazati o svemu i jesu li njihovi inspektori obavili pregled građevine, na što upućuju iz Ministarstva graditeljstva:

“Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski očevid na lokaciji Vašega upita. Nadzorom je utvrđeno da je investitor uklonio suterensku građevinu izgrađenu na predmetnoj lokaciji te da investitori grade građevinu stambene namjene, za koju su ishodili građevinsku dozvolu. Inspekcijskim očevidom utvrđeno je da se stambena građevina gradi sukladno glavnom arhitektonskom projektu koji je sastavni dio gore navedene građevinske dozvole. Budući da su utvrđene nepravilnosti pri izdavanju građevinske dozvole, nadležnom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upućen je zahtjev za nadzorom zakonitosti izdavanja građevinske dozvole.”

Podsjetimo, na građevinskoj ploči na samom gradilištu – koje smo obišli nekidan – navodi se da je u pitanju stambena zgrada na lokaciji z.k.č. 3594/2 Imotski – Glavina, a investitori su: Darko Oreč, Igor Petric i Tomislav Karamatić. Građevinsku dozvolu izdala je imotska ispostava Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, i to 7. rujna. Pravomoćnost je nastupila 5. listopada, a gradilište je prijavljeno 16. listopada ove godine.

I koliko god da su betonski radovi izvedeni munjevitom brzinom koncem ljeta i u ranu jesen, na objektu već neko vrijeme nema aktivnosti, u što smo se nedavno uvjerili i sami. Jedan od investitora, dr. Oreč, specijalist interne medicine koji radi u imotskom Domu zdravlja, nije bio spreman razgovarati o slučaju.

A institucije se vrte u krug. Najvažniji dio odgovora građevinske inspekcije kaže da su se radovi odvijali sukladno glavnom projektu i dozvoli. Ali da je nužno ispitati zakonitost njezina izdavanja! S obzirom na utvrđene nepravilnosti... Pa i sam gradonačelnik Ivan Budalić javno je rekao da dozvola nije u skladu s Prostornim planom.

Iz resornog ministarstva potvrdili su nam bili nekidan da su od prvostupanjskog (županijskog) tijela zatražili na uvid spis predmeta građevinske dozvole te da će provesti nadzor zakonitosti postupka izdavanja predmetne građevinske dozvole. Na dodatno pitanje koliko su se u međuvremenu odmaknuli od početka i što je nadzor pokazao, javili su da još “nisu zaprimili cjelokupnu dokumentaciju spisa građevinske dozvole za provođenje nadzora”.

Pa iako se naveliko govori da se za slučaj zainteresirao i USKOK, na naša pitanja upućena Državnom odvjetništvu i Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala još nema baš nikakvog odgovora. Slučaj je vjerojatno vrlo kompleksan pa službama treba vremena da ga raspetljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:25