StoryEditorOCM
ZagoraČUVAR BAŠTINE

Otišao jedan od posljednjih guslara Imotske krajine: ‘Ivan je svugdje bio rado viđen gost, nije se bojao podbosti vlast‘

Piše DALMACIJA SD
23. veljače 2024. - 15:44

Jedan od zadnjih guslara u Grubinama i općini Podbablje Ivan Jonjić Ljoljić umro je 21. veljače u 73. godini života. Pogreb je održan danas na groblju svetog Luke Kamenmost.

Rođen je 25. ožujka 1951. u Grubinama i od malih nogu je volio slušati naše guslare i od 15. godine počeo je svirati gusle, znao je mnoge epske narodne pjesme napamet, piše Imotska krajina.

Bio je pjevač u zboru župe svetog Luke i kantač Gospina plača u procesijama na Veliki petak. Bio je i članom više folklornih udruga i jedan od najpoznatijih imotskih guslara.

U proteklih tridesetak godina kao guslar nastupio je više od stotinu puta na festivalima gange u Slivnu, Biorinama i svim drugim susretima guslara u Dalmaciji i Hercegovini, na kojima je više puta i nagrađivan.

Osobito je poznat po svojoj "Zdravici", humorističko-satiričnoj pjesmici koju je stalno obnavljao s ubodima na aktualna društvena i politička događanja, a kazivao ju je i bez gusala i na brojnim svadbama i drugim feštama. Neke su zabilježene i na YouTube kanalu, poput Božićne zdravice.

U izdanju Kulturno-umjetničkog društva Kolajna Grubine 2009. objavljen je njegov CD nosač zvuka s devet pjesama, od kojih je većinu sam napisao u šaljivom ozračju.

Nedavno je proslavio zlatni pir sa suprugom Danicom s kojom ima petero djece koji su mu podarili 13 unuka.

S duhovitim genima na oca Stipu Ljolju, i Ivan je bio rado viđen gost u svakom društvu gdje bi prvi počinjao vedre i šaljive razgovore te će kao vedar čovjek i pučki veseljak svima dugo ostati u lijepim sjećanjima.

Hvala mu na čuvanju i promicanju naše narodne glazbene baštine!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 16:45