StoryEditorOCM
ZagoraKOMENTAR

Novinar Paštar o Bulju: Nije on naivac kako narod misli, on može biti profesor propagande. Pogledajte čime se služi

Piše Toni Paštar
30. studenog 2023. - 17:16

Sinjska administracija pod dirigentskom palicom gradonačelnika Mira Bulja u posljednje vrijeme pokušava kontrolirati dotok informacija do javnosti. Tako su za posljednje zasjedanje sinjskog parlamenta, održano u ponedjeljak navečer, uz predloženi dnevni red materijale za svaku od pojedinih točaka dobili samo vijećnici.

Drma se stolica Mira Bulja?

Ostali kojima su se ranije materijali redovito dostavljali, političke stranke i predstavnici medija, ali i svi građani alkarskoga grada, ostali su zakinuti. Gradonačelnik Bulj – ako ne on onda netko od njegovih najbližih suradnika - očito je odlučio da javnost nema potrebe znati o čemu će vijećnici raspravljati i odlučivati.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Za pretpostaviti je kako su procijenili da je dovoljno što se sjednice Gradskog vijeća prenose putem TV interneta, odnosno live streaminga. Putem kojega je posljednje zasjedanje sinjskog Gradskog vijeća pratilo između 10 i 15 gledatelja!?

Miro Bulj kojega se svojevremeno držalo iskrenim i naivnim savladao je teoriju i praksu komunikacije s javnošću da bi mogao biti profesor magovima propagande. Malo stvarnih činjenica "premaže" debelim slojem floskula i ponavljajući to neumorno, ako treba i na stotine puta, tako u ono što govori uvjeri one kojima se obraća, ali čini se i sebe.

Primjer je njegova skrb o djeci predškolskog uzrasta. Iako je na tom području u dvije i po godine mandata postigao najveći uspjeh između onoga što govori i što se stvarno dogodilo veliki je činjenični raskorak. Bulj tako tvrdi da je od dolaska na dužnost gradonačelnika otvorio tri nova dječja vrtića. U stvarnosti je otvorio samo jedan, "Nikolino" u crkvi sv. Nikole u Brnazama i to u već u visokoj roh-bau izvedbi izgrađenom prostoru.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Druga dva vrtića, onaj na Hanu i u Tripalovom voćnjaku u Sinju ("Ferata"), već godinama su (bili) u istoj funkciji, ali ne u sastavu gradskog vrtića "Bili cvitak" već privatnog vrtića iz Splita. Kada se privatna vlasnica odlučila povući iz Sinja gradski vrtić je po odluci gradonačelnika preuzeo te prostore, preuredio ih, nabavio za njih opremu i u njih primio sinjske mališane.

Za preuređenje i opremanje "Ferate" utrošeno je oko 100.000 eura za dvije 10-satne vrtićke i jednu jasličnu skupinu, ukupno 60 djece. S toliko malo novca sigurno se ne može izgraditi vrtić tolikog kapaciteta. Buljeva tvrdnja da je izgradio bila bi analogna kao kada bi neki građanin koji se odluči na bojenje prostora i zamjenu namještaja u svojoj obiteljskoj kući tvrdio da je izgradio novu kuću. Pa bi po Buljevim aršinima mogao tvrditi da je tijekom životnog vijeka izgradio desetak i više kuća, a svo vrijeme stanuje u istoj.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Da političari znaju "krešiti", nerijetko i višestruko puta u odnosu na stvarne činjenice, nije nepoznanica. Pametni kojima se obraćaju znat će razlučiti žito od kukolja. Ali kada nastoje informativno izolirati građane, iste one građane koji su im na osnovu obećanja o transparentnosti dali povjerenje, to već ne vodi dobru, ali zato ukazuje na njihovu nesigurnost i strah kojima pokušavaju prikriti izoliranjem od stvarnosti. Što je u današnjem svijetu nemoguća misija.

Napravit ćemo digresiju i vratit se na početak 80-ih godina prošloga stoljeća na područje Kosova u Jugoslaviji čiji je sastavni dio bila u Hrvatska. Desetak godina ranije počeo je uspon komunističkog kosovskog političara Xhavida Nimanija. Kada su 1981. godine počeli kosovski nemiri Nimani je bio na dužnosti predsjednika Predsjedništva Socijalističke autonomne pokrajine Kosovo.

Dok su jugoslavenske vlasti u prvoj godini poslije Titove smrti, već pod dirigentskom palicom srpskog unitarizma, silom suzbijale kosovske prosvjednike istovremeno su zabranili bilo kakve informacija za javnost, pa novine ništa nisu pisale, a šutjele su radijske i TV postaje. Prvu "krv" na tlu Jugoslavije poslije Titove smrti namirisali su strani mediji, među inima i agencija Reuters. Kada je za to čuo Xhavid Nimani svojim je suradnicima zapovjedio "Zaustavite Reurters!".

image



 

Nikola Vilic/ Cropix/Cropix

Ove besmislenosti Xhavida Nimanija iz 1981. godine i u Hrvatskoj smo se od tada do danas prisjetili nebrojeno puta, uvijek kada bi neki političar pokušavao javnosti nametnuti svoju istinu.

Xhimanijeve zapovjedi suradnicima "Zaistavite Reuters" prisjetili smo se i u opisanom slučaju pokušaja prikrivanja informacija od strane sinjske gradske administracije gradonačelnika Bulja. U redu, prihvatit ćemo da nas Bulj ili netko od njegovih prvih suradnika može smatrati nepodobnim jer ne plešemo kako on(i) svira(ju). Nikako, međutim, ne možemo prihvatiti da nepodobni za mogućnost informiranja mogu biti svi građani Sinja.

U Sinju je, naime, bila dugogodišnja praksa da se na web stranici Grada uz najavu zasjedanja Gradskog vijeća pored dnevnog reda prilože i materijali za svaku točku. I tu praksu su sada ukinuli. A svoj mandat, svoj prvi radni dan na dužnosti gradonačelnika, Miro Bulj počeo je obećanjem o najvećoj transparentnosti za što je kao jamstvo u Sinj toga dana doveo ekonomista i analitičara Vuka Vukovića, poznatog po sudjelovanju u uvođenju transparentnosti u trošenje proračunskih sredstava u više hrvatskih gradova. Na to uvijek treba podsjetiti dok Sinj pod Buljevom palicom umjesto drumom ide šumom. 

image
Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:55