StoryEditorOCM
ZagoraTEŠKO DO ŠKOLE

Može li luđe?! Učenici u Zagori voze se s otvorenim kišobranima u derutnim autobusima, a sada je izbio još veći problem

Piše Toni Paštar
27. listopada 2023. - 14:20

Učenici iz mjesta Košute kod Trilja koji pohađaju srednje škole u Sinju od početka aktualne nastavne godine učestalo se susreću s problemom autobusnog prijevoza do svojih obrazovnih istitucija i natrag.

Taj je prijevoz za njih besplatan, jer ga plaćaju građani posredstvom proračuna države i Grada Trilja, ali košućki đaci i njihovi roditelji nemaju razloga za radovanje kada, pokazala je praksa od rujanskog početka nastave, nisu sigurni hoće li na vrijeme doći u školu i čime će se prevesti, odnosno čime će i kada vratiti se svojim kućama.

Ugovor za prijevoz učenika ima tvrtka "Promet Sinj". Njihovi autobusi posljednjih godina u javnosti su bili najpoznatiji po učestalosti kvarova tijekom vožnje, uključujući i izbijanje požara, a za vrijeme kiše su putnici u vozilima nerijetko morali koristiti - kišobrane. Uz to su učenici na najopterećenijim relacijama bili prisiljeni nabijati se u autobuse kao srdele.

Agilniji rad inspektora za cestovni promet i policije počeo je tog privatnog prijevoznika dovoditi u red i prisiliti ga na poštivanje propisa, od tehničke ispravnosti vozila do ukrcaja maksimalno dopuštenog broja putnika u pojedini autobus. To se, međutim, reflektiralo na (ne)mogućnost koncesionara da ispuni ugovorom preuzete obveze o prijevozu učenika.

Prvi kojima je prekipjelo bili su roditelji učenika iz Košuta. Oni su reagirali prosvjedom i zatražili od triljskoga gradonačelnika Ivana Bugarina da intervenira kako bi njihova djeca imala uredan prijevoz do škole i povratak svojim obiteljskim domovima. Za to su imali nekoliko povoda.

Najprije je, kažu, polovicom listopada skupina od 25 učenika čekala autobus koji je došao na vrijeme, ali ih je polovica ostala na stanici, jer je vozač kazao da smije ući samo 12 školaraca, koliko je u tom trenutku bilo slobodnih mjesta. Budući da prijevoznik za ostale nije osigurao drugo/dodatno vozilo, za odlazak na nastavu u Sinj su se morali snalaziti kako su znali i umjeli.

image
Joško Šupić/Cropix

Uglavnom su to učinili privatnim prijevozom, pozivajući roditelje, članove obitelji i(li) susjede. Istoga dana skupina od također oko 25 đaka došla je poslije završene nastave na autobusni kolodvor u Sinju radi povratka kućama.

Budući da na peronu nisu našli "svoj" autobus, učenici su dobili privatnu informaciju od jednog vozača kako ugovorenog prijevoza za njih nema te ih je uputio da se snađu i sjednu u druge autobuse koji voze prema naseljima triljskog kraja.

Prije nekoliko dana priča se ponovila. U Košutama je ponovno skupina od oko 25 srednjoškolaca čekala autobus za Sinj. "Pruga" je na stanicu stigla na vrijeme, ali se nije zaustavila pa su košućki školarci ponovno ostali bez prijevoza i bili su prisiljeni nazivati roditelje, djedove, stričeve, susjede ... da ih odvezu do škole.

Kada su nezadovoljni roditelji izrazili prosvjed gradonačelniku, on je odmah razgovarao s Jadranom Panzom, direktorom "Prometa Sinj", tvrtke u vlasništvu Mate Jujnovića, makarskog poduzetnika kozičkih korijena. Bugarin je izvijestio roditelje o tome razgovoru i dodao da od Panze očekuje rješenje kako se problemi s prijevozom srednjoškolaca ne bi ponavljali.

Posebno zbog činjenice da Grad, kaže prvi čovjek Trilja, svoje obveze prema prijevozniku uredno podmiruje.

U javnom očitovanju Panza je apelirao na učenike iz Košuta da za odlazak u školu koriste autobus koji na njihovu stanicu dolazi u ranijem terminu. Ukazao je na moguće povećanje broj učenika-putnika, što će provjeriti, a budući da je do sada iz Vojnića preko Košuta vozio kombibus, najavio je mogućnost da ga zamijene klasičnim autobusom dvostruko većeg kapaciteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:38