StoryEditorOCM
ZagoraREĐIJA NIJE GRADSKA

Moćni splitski poduzetnik odriješio kesu i kupio vrhunski kompleks u srcu grada; mogao je to napraviti i - Miro Bulj!?

Piše Toni Paštar
14. studenog 2023. - 07:17
Jakov Lovrić, poduzetnik sa splitskom adresom i snažnim korijenima iz Hrvaca, kupio je veliki sinjski kompleks nekretnina za 1,62 milijuna euraVojko Bašić/Cropix

Istražujući postupak kupoprodaje kompleksa zvanog Ređija u središtu Sinja, koji ima status kulturnog dobra, a sastoji se od parcele površine oko 12 tisuća četvornih metara na kojoj je pet objekata od kojih su tri građena još početkom prošloga stoljeća, otkrili smo ime novog vlasnika.

To je obrt "MEL – Jakov Lovrić", s prijavljenom službenom adresom u Splitu, iza kojeg stoji Jakov Lovrić, uspješni poduzetnik s razgranatim poslom u više djelatnosti u Hrvacama i drugim mjestima u Dalmaciji, široj javnosti ponajprije poznat po Mesnoj industriji "Lovrić" (MEL).

Došli smo i do podataka da Grad Sinj nije bio isključen iz kupoprodajnog procesa kako je to prije nekoliko dana javno tvrdio njegov prvi čovjek Miro Bulj. Kada je saznao da je zbog Ređije protiv njega podnesena anonimna kaznena prijava USKOK-u, a na znanje dostavljena na brojne druge adrese, od DORH-a i MUP-a do najviših državnih dužnosnika, što je u najširoj, a posebno sinjskoj javnosti imalo veliki odjek, Bulj je od svega "prao ruke".

Opravdano nezadovoljstvo građana koji su očekivali da bi u velikom pomanjkanju javnih nekretnina lokalna vlast trebala pribaviti spomenuti kompleks, gradonačelnik je pokušao usmjeriti na svoju prethodnicu Kristinu Križanac. Poslije našeg teksta o kupoprodaji Ređije, Bulj je svojim sugrađanima govorio preko lokalne radijske postaje.

U tom istupu mnogi su zapazili da je sinjski čelnik bio neuobičajeno skrušen, ni blizu svojeg uobičajenog "stila" kojim žestoko proziva i napada suparnike. I ovom prilikom je prozvao svoje prethodnike u gradskoj upravi, ali puno mirnije, s manje decibela, tek kao pokušaj da sve otkloni od sebe, naročito ono što mu se stavlja na teret u anonimnoj kaznenoj prijavi.

Miro Bulj pritom nije kazao ni dio ključnih činjenica vezanih uz kupoprodaju Ređije, a u čemu su sudjelovali on i njegovi suradnici. Zašto je prešutio? To, za sada, zna samo on.

Osim Gradu, tvrtka "Euroviba" iz sastava "Fortenova Grupe" je ponudu za prvokup tog kulturnog dobra za iznos od 5,94 milijuna kuna ili nešto manje od 800 tisuća eura, u ožujku 2020. godine dala Županiji splitsko-dalmatinskoj i Ministarstvu državne imovine.

Nije nevažno podsjetiti da je ponuda na spomenute adrese stigla u vrijeme najvećih ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ponuda je stigla oko godinu dana prije isteka mandata tadašnje gradske vlasti kojoj je na čelu bila Križanac.

Istina je da je za sjednicu lokalnog parlamenta bio pripremljen prijedlog odluke u kojemu se navodilo da Grad nije zainteresiran za kupnju Ređije, ali takav prijedlog nikada nije došao pred vijećnike koji se, istine radi, zbog protupandemijskih mjera nisu ni sastajali, osim što je bilo nekoliko izvanrednih sjednica održanih online.

Pokušali smo doći do podatka kako su se na "Eurovibinu" ponudu očitovali Županija i resorno ministarstvo. Iz potonjeg nismo dobili nikakav podatak, ali su nam iz redgionalne uprave rekli kako su odmah nakon zaprimanja ponude, od spomenute tvrtke kao tadašnjeg vlasnika kompleksa zatražili dvije stvari: informaciju o očitovanju Grada i kompletiranje ponude pratećim dokumentima kako bi sa cjelovitom informacijom mogli pred Županijsku skupštinu.

Iz "Eurovibe" na adresu Županije nisu stigli odgovori na te zahtjeve, ali im je prodavatelj početkom veljače 2022. dostavio ponovljeno pitanje o interesu za prvokup.

U veljači 2022. počinje cijela operacija prodaje Ređije. Za sada još nismo uspjeli dobiti potvrdu je li "Euroviba" tada, osim Županiji, pisane zahtjeve o očitovanju dostavila na adrese Grada i Ministarstva.

image

Gradonačelnik Miro Bulj:  ‘Očekivali smo da bi Sinj cijeli taj kompleks mogao dobiti za tri-četiri milijuna kuna, a sve preko toga smo ocjenili neprihvatljivim‘

Nikola Vilic/Cropix

Ako i nije, imamo pouzdane izvore, a i priznanje gradonačelnika Bulja, da su on i njegova administracija bili detaljno upoznati o tijeku kupoprodaje tih nekretnina, a time i da su imali priliku pribaviti te nekretnine u gradski portfelj, ali to nisu napravili.

Na "Eurovibinu" oglašenu prodaju Ređije stigle su ponude od 19 zainteresiranih tvrtki i pojedinaca, a usporedno je i gradonačelnik Bulj sa suradnicima pregovarao s tadašnjim vlasnikom kompleksa. Iz tih se pregovora, a bilo ih je više i građani Sinja o njima ništa nisu znali, ništa korisnog za Sinj nije dobilo.

Kao najpovoljniji kandidat izabran je Lovrićev obrt i kupoprodajni ugovor zaključen je 1. prosinca 2022. godine. Odabrani kupac zatražio je sastanak s gradonačelnikom na kojem su poduzetnik i njegovi suradnici prezentirali Bulju svoj poslovni plan, ideju što namjeravaju s cijelim kompleksom.

Osim gradonačelnika tu su bili odvjetnik koji najčešće zastupa Grad, lokalni vijećnik s višedesetljetnim pravnim iskustvom, gradonačelnikova savjetnica, pročelnica za prostorno uređenje... Nakon svega je novi vlasnik kazao da ne želi dolaziti u "neprijateljsko okruženje" pa je u tom kontekstu ponudio sinjskom čelništvu da im ustupi vlasništvo nad Ređijom pod istim uvjetima pod kojom ga je stekao.

Miro Bulj nam je u razgovoru koji smo vodili u ponedjeljak potvrdio da je sa suradnicima razgovarao s "Eurovibom", odnosno predstavnicima "Fortenova Grupe" kao i da je novi vlasnik njemu i suradnicima prezentirao što s Ređijom planira napraviti. Iznos koji je bivši vlasnik tražio za Ređiju, ustvrdio je gradonačelnik, za Sinj je bio - neprihvatljiv.

- Očekivali smo da bi Sinj cijeli taj kompleks mogao dobiti za tri-četiri milijuna kuna (od 400 tisuća do 530 tisuća eura, op.a.). Sve preko toga smo ocjenili neprihvatljivim, pa smo u tom kontekstu jednaki stav imali i na izgovorene riječi novoga vlasnika - istaknuo je Bulj.

Ako je točan podatak koji smo dobili iz Županije da su u veljači 2022. iz "Eurovibe" dobili pitanje o očitovanju na ponudu o prvokupu iz ožujka 2020., s cijenom koja je, dakle, bila ponuđena dvije godine ranije, za pretpostaviti je da je isti zahtjev vlasnika Ređije stigao i na druge dvije adrese - Grad i Ministarstvo državne imovine, jer nema baš nikakve logike da se pita samo jednog od triju subjekata koji su obvezni u postupcima prodaje kulturnih dobara.

Ako je takav dopis došao svima, tada je Grad, točnije gradonačelnik Bulj i njegova administracija, bio u prilici cijeli kompeks Ređije prevesti u gradsko vlasništvo za 5,94 milijuna kuna, odnosno za 788.673 eura.

Novi vlasnik Lovrić za Ređiju je platio 1,62 milijuna eura. To je podatak koji smo dobili od samoga obrtnika koji još ne želi opširnije govoriti o svom najnovijem poduzetničkom potezu, jer je angažirao skupinu stručnjaka koji njegovu ideju još nisu u potpunosti artikulirali da bi se javnosti mogla predočiti u svojoj punini.

- U Ređiji neću napraviti ništa izvan ograničenja koja je Grad postavio za taj mikrolokalitet kroz svoje urbanističke planove, a po kojima se radi o poslovnoj namjeni s dodatnim ograničenjima Konzervatorskog zavoda, jer su obuhvaćena i kulturna dobra.

U ovom prvom istupu u javnosti, kojega nisam još bio planirao, mogu samo ustvrditi kako će uređenje kompleksa, po svojem izgledu i sadržajima, biti na korist i ponos Sinju, njegovim građanima i cijeloj Cetinskoj krajini. Kao poduzetnik sam ušao u nemali rizik, nastojat ću ostvariti određeni profit, ali vjerujte, to mi nije primarni cilj.

Bit će mi od posebne važnosti da moj ostvareni projekt Ređije kod građana poluči trajno zadovoljstvo i ponos – kazao je novi vlasnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:06