StoryEditorOCM
Zagorašaka u oko

Imoćani u nevjerici: ‘Pa što je ovo niknulo iznad Modrog jezera?!; Situacija oko betonske grdosije se ozbiljno zahuktala

Piše Josipa Rimac Vlajčić
20. listopada 2023. - 16:23

Zgrada koja je u samo nekoliko tjedana izrasla u blizini ruba zaštićenog Modrog jezera, (u)zbunila je Imoćane. Premda je građevinska dozvola uredno dobivena, u trenutku gradnje ona još uvijek nije bila pravomoćna, a i sam gradonačelnik Imotskog, Ivan Budalić u javnost je izašao s tvrdnjom „kako se sporna građevina ne uklapa u Prostorni plan, a da je investitor dužan iščitati i prilagoditi se aktima kako bi mogao zatražiti potrebne dozvole“.

Višestambeni objekt, nalazi se unutar granica Geoparka Biokovo-Imotska jezera koji je nedavno dobio i zeleno svjetlo od UNESCO-a i time postao svjetska atrakcija „s papirima“.

image
Jakov Prkić/Cropix

Objekt čiji visoki zidovi smetaju Imoćane zbog, kako kažu, neuklapanja u ambijent, vidljiv je iz nekoliko gradskih i prigradskih pozicija i to baš onih na koje Imoćani prvo dovedu goste, turiste i prijatelje kako bi im pokazali pogled na jezero, Imotsko polje i Biokovo.

Upravo je to razlog zbog kojeg su se rasplamsale društvene mreže i zbog kojeg Imoćani nervozno na ulici pokazuju rukom u smjeru građevinskih radova. A ni nadležni više ne odmahuju rukom, jer, stvar se dobro zakuhala; gradonačelnik Budalić, čiju službenu izjavu do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti, prema pisanju lokalnih medija, stava je kako su propusti evidentni te kako nadležne službe moraju odraditi svoj posao, a i da je slučaj oko zgrade upućen na postupanje građevinskoj inspekciji.

image
Jakov Prkić/Cropix

Izvršna direktorica Geoparka Biokovo-Imotska jezera, Ivana Ćapin, rekla nam je kako se dobivanjem oznake Geoparka ništa ne mijenja u smislu nadležnosti:

- Geoparkovi UNESCO-a u Republici Hrvatskoj nisu zakonodavna oznaka, iako se unutar njihovih granica nalaze ključna mjesta geološke, prirodne i kulturno-povijesne baštine, često zaštićene lokalnim, regionalnim ili nacionalnim zakonodavstvom.

To znači da sam status UNESCO-ovog geoparka ne znači i veći stupanj zaštite nekog prostora - nacionalna, regionalna i lokalna zakonodavstva iznad su ove oznake. Dakle, sva zaštićena područja po nekoj osnovi ostaju nepromijenjenog stupnja zaštite, a ustanove koje gospodare tim prostorom ostaju iste. Ipak, moj osobni stav je kako onakav objekt svakako vizualno narušava sliku samog grada i jezera.

image
Jakov Prkić/Cropix

Upitali smo i jednog od investitora, doktora Darka Oreča, što je sporno sa zgradom te ima li objekt pravomoćnu građevinsku dozvolu:

- Objekt ima sve potrebne dozvole što znači i pravomoćnu građevinsku dozvolu. Moj jedini krimen je što sam vlastitim novcem u partnerstvu sa svoja dva prijatelja investitora htio u Imotskom realizirati ovu investiciju, a dočekao me javni linč. Ono što se dogodilo je scenarij kojom sam bio šokiran.

S obzirom na činjenicu da je ova imotska priča isprepletena na više razina - političkoj, građevinskoj, turističkoj, ali i emocionalnoj (ako pitate običan puk), pokušali smo je rasplesti sa svim akterima. Odgovore smo potražili i u Županiji, u Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje kod pročelnika Marija Radevenjića. I ovdje, službeno, odgovora na pitanja o visokoj zgradi – nema.

Trenutno se sa zapadnog dijela grada Imotskog ne čuju građevinski strojevi, ali pitanja koja se roje među Imoćanima, sve su glasnija. Tko će koga nadglasat i nadjačati, pokazat će nadolazeće vrijeme.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:27