StoryEditorOCM
ZagoraSUP-ovi na jezeru

Imoćani bijesni zbog novog ‘napada‘ na njihovo blago; Budalić: Laž je da sam ja to odobrio. To je nož u leđa svima nama!

Piše Josipa Rimac Vlajčić
14. srpnja 2023. - 17:26

Kada je naš list prije nekoliko dana pisao da će se u Modrom jezeru u noćnim satima moći iznajmiti popularne daske za veslanje (SUP-ovi) koje se obično viđaju na moru ili većim i otvorenijim vodenim površinama, priča je snažno odjeknula među građanima, a posebno među jezerskim kupačima.

Tvrtka "Forte Nobis" iz Zmijavaca dobila je koncesijsko odobrenje kojom projekt "Paddle Imotski" dobiva zeleno svjetlo za modru vodu. No to zeleno svjetlo nije baš najjasnije zasvijetlilo na svim razinama; iako je županijska ustanova "More i krš", koja upravlja ovim spomenikom prirode, odobrila noćno veslanje i iznajmljivanje SUP-ova u Modrom jezeru uz podršku Turističke zajednice (TZ) Imota, iz ureda Ivana Budalića (HDZ), imotskoga gradonačelnika, prezentirani su drukčiji stavovi.

Osluškujući bilo kupača, njihov stav je jasan – u jezeru je stanje već alarmantno zbog prevelikog broja turista koji bezglavo tumaraju rušeći serpentine, obavljajući nuždu na neprimjerenim mjestima, ostavljajući smeće i koristeći šampone za osobnu higijenu u vodi osjetljivog ekosustava. U jezeru su se posljednjih godina pojavile i pijavice, pri čemu biolozi tvrde da to nikad nije bilo njihovo stanište, a posljednjih godina su se na jezerskim liticama udomaćili i galebovi.

I kada se činilo da se nakon opće pobune i unatoč izdanoj koncesiji o tom pitanju neće ništa realizirati, u kasnim poslijepodnevnim satima ipak se ostvario prvotni plan – SUP-ovi su uz nadzor čuvara prirode iz ustanove "More i krš" i ostalih aktera uključenih u priču, bez velike pompe, spušteni u Modro jezero.

Bez javne rasprave

Marijan Kurtović, glavni čuvar prirode, koji je izravno nadređen i čuvarima nadležnima za Modro jezero, nije želio komentirati situaciju, već nas je uputio na Domagoja Lažetu, ravnatelja Javne ustanove:

- Javna ustanova je nakon razmatranja prijedloga koncesionara odobrila njegov zahtjev, odnosno odobrilo ga je naše Upravno vijeće, nakon procjene stručne službe da je šteta za jezero minimalna, slikovito rečeno na razini jednog kupača. Također, konzultiran je i Grad Imotski; TZ Imota je na pisani upit o sadržaju koncesije odgovorila pozitivno, dok je gradonačelnik ostao suzdržan i pisano se nije očitovao na dopis Upravnog vijeća. No, usmeno je ohrabrivao koncesionara i davao podršku ovom projektu. Stoga smo bili poprilično iznenađeni njegovim istupom kada je ustvrdio da je Grad bio protiv koncesije, a u stvari je, iako ne u pisanom obliku, to bilo potpuno drukčije - govori Lažeta.

image

Čuva li se Modro jezero onako kako treba?
 

Josko Šupić/Cropix

Naš sugovornik se osvrnuo i na pobunu Imoćana:

- Od svih zaštićenih područja kojima upravljamo, za Modro jezero lokalni stanovnici pokazuju najviše zanimanja; moram reći da smo kao ustanova pogriješili zato što nismo potaknuli javnu raspravu i konzultirali se sa zainteresiranom javnošću o ovom slučaju. Sve buduće aktivnosti i odluke vezano za jezero bit će maksimalno transparentne - organizirat ćemo tribine, okrugle stolove i razne sadržaje na kojima će lokalno stanovništvo sudjelovati.

Sada apeliram na Imoćane da se strpe vezano za ovu situaciju, jer koncesionar je dobio odobrenje do svibnja iduće godine, a budući da je to ljetna aktivnost, pilot-projekt će potrajati maksimalno mjesec i pol, i to samo u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Naši djelatnici će svakodnevno nadgledati situaciju; zbog većeg obima posla zaposlili smo i dodatne čuvare prirode, a koncesionaru su zadani strogi uvjeti vezani za sigurnost i zaštitnu opremu, saniranje otpada i slično, te je odobreno samo 12 dasaka.

Novac od koncesije je simboličan, radi se o nekoliko stotina eura koji idu u proračun "Mora i krša", a SUP-ovi u Modrom jezeru više su marketinški potez zbog atraktivnosti lokacije, jer su aktivnosti planirane na lakše dostupnim lokacijama, rijeci Vrljici i Zelenom jezeru u Ričicama.

Nož u leđa Imoćanima

Kontaktirali smo i gradonačelnika Budalića, koji je kazao da ravnatelj Lažeta ne predstavlja istinito spornu situaciju:

- I dalje stojim pri stavu da su SUP-ovi u Modrom jezeru šaka u oko i nož u leđa svim Imoćanima. Istina je da sam još u rujnu prošle godine načelno razgovarao s koncesionarom i o ideji koja tada još uvijek nije bila razrađena, dao pozitivno mišljenje koje se prvenstveno odnosilo na SUP-ove na rijeci Vrljici i u okolnim jezerima koja su manje osjetljiva nego što je Modro jezero. Ovakva manipulacija činjenicama nije se događala ni u komunistička vremena. Ovdje se radi o neopreznoj eksploataciji Modrog jezera, čiji sam protivnik u ovom smislu i ne želim dati osobnu suglasnost za ovaj potez.

Nakon što se saznalo o čemu se radi, kontaktirao sam više puta i Ministarstvo zaštite okoliša i dobio također nepovoljne odgovore na ovakav razvoj situacije zbog jezerskog ekosustava, ali prvenstveno zbog sigurnosti građana koji će te SUP-ove u noćnim satima koristiti.

Pitam se, da se ne daj Bože nešto dogodi, tko će odgovarati i tko će se u kratkom i razumnom roku spustiti u jezeru u takvim noćnim i specifičnim uvjetima? Na mala vrata pokušavaju komercijalizirati jezero, a slične nesuvisle prijedloge dobivam gotovo svakodnevno i uvijek se priklanjam stavu struke koja ne daje pozitivno mišljenje o ovom – "More i krš" i koncesionar nemaju moju potporu ni u usmenom ni u pisanom smislu, kazao je gradonačelnik Budalić.

image

Ugrožavaju li SUP-ovi imotsko jezero?

 

Josipa Rimac Vlajčić

Koncesionar Josip Gudelj, vlasnik tvrke "Forte Nobis", kojeg smo zatekli u Modrom jezeru za vrijeme spuštanja dasaka i opreme, bio je iznenađen ponovnom novinarskom znatiželjom. U kasnijem telefonskom razgovoru prokomentirao je, kako kaže, za njega i njegovu obitelj vrlo neugodnu situaciju:

- Pozadina moje ideje jest obogaćivanje turističke ponude uz produženje sezone i zapošljavanje naših studenta. Pisalo se i govorilo da sam nečiji, a to nije istina, samo sam htio bez ikakvih veza i poznanstava osigurati sve potrebne dozvole za rad.

Kako će biti dogodine i hoće li biti, vidjet ćemo, ovisi sve o ovoj sezoni. Inače, naši korisnici su osigurani, pod nadzorom vodiča, a bukira se unaprijed, online.

Politika i ekologija

Imotska političko-turističko-ekološka drama isprepletena je na nekoliko razina. Naime, član Upravnog vijeća "Mora i krša" koje je dalo koncesijsko odobrenje "Forte Nobisu" je Mario Milas, bivši gradski vijećnik s Nezavisne liste Imotski, čiji je čelnik Ivica Kukavica, aktualni županijski vijećnik. Lista Ivice Kukavice i u prošlom i u aktualnom sazivu lokalnog parlamenta je u oporbi vladajućem HDZ-u, iz čijih redova dolazi gradonačelnik Budalić, ali u Županijskoj skupštini splitsko-dalmatinskoj surađuje s tim istim HDZ-om.

- Stav kompletnog Upravnog vijeća je i dalje nepromijenjen i stojimo pri svojoj odluci da se koncesionaru omogući rad. Odluka o koncesiji je donesena nakon rasprave o prijedlogu i zaključka, a samo sam je u ime Upravnog vijeća iznio u javnost.

Interes jezera je, kažu svi akteri, najvažniji, ali ne slažu se svi što je uopće taj interes. Do tada, kap vlasti, kap oporbe, puno glava, malo (jezerske) bistrine. A Modro jezero, golemo i akustično, u predvečerja ko da bi reklo – "Ma najbolje da zauvik prišutim i prisušim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:03